Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a gyermekek védelme érdekében idén is ellenőrzi a kipucolt csizmákat nemsokára megtöltő édességeket. A laboratóriumban megvizsgált 17 csokoládémikulásból mindössze egy zsírtartalma volt magasabb a csomagoláson feltüntetettnél.
A minisztérium közleménye szerint az ITM akkreditált élelmiszer- és vegyipari laborja évente ismétlődő vizsgálattal ellenőrzi, hogy a fogyasztók a valóságnak megfelelő tájékoztatást kapnak-e a csokimikulások összetételéről. Így szűrhetők ki azok a termékek, amelyek címkéjén, csomagolásán nem tüntetik fel a kakaóvajhoz hozzáadott idegen zsírokat, vagy a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaznak ilyen anyagot.
A laborvizsgálat az összes zsírtartalom ellenőrzésével kezdődik, amelynek első lépése a csokifigura ledarálása. A lombikba helyezett csokoládémassza sósavas roncsolásával érik el, hogy zsírtartalma elkülöníthetővé és leszűrhetővé váljon. A szűrőpapírból a sósavmentesre mosás után, egy erre szolgáló készülékben, oldószerrel nyerik ki a zsiradékot. Lemért mennyiségét összehasonlítják a címkén feltüntetett adattal. Az összes zsírtartalom származhat a csokoládé kakaóvaj-tartalmából; lehet tejzsír vagy egyéb, növényi zsiradék is, de ezt a csomagoláson jelezni kell.
A zsiradék kíméletes kivonása után egy másik műszeres vizsgálattal állapítható meg, hogy a termék tartalmaz-e a kakaóvajtól eltérő, úgynevezett idegen zsírokat. Például a pálmazsír vagy a shea vaj legfeljebb 5 százalékban lehet jelen a csokoládéban, ezt szintén kötelező feltüntetni. A jó minőségű mikulások fontos ismérve, hogy azokon csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepel. A kakaós tejbevonó massza, étbevonó massza vagy tejfigura nem csokiból készül. Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú télapót választani. A címkén megjelenítendő részaránynak tejcsokoládék esetén meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot.
Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a 13 féle tej- és négy különböző étcsokoládé mikulás közül mindössze egy zsírtartalma tért el a megengedettnél nagyobb mértékben a csomagoláson jelzett mennyiségtől. A termék azzal a feltétellel forgalmazható, hogy a hibás tájékoztatást a gyártó kijavítja. Az idegen zsírtartalom mérése alapján mindegyik vizsgált csokoládé megfelel a követelményeknek, valóban kakaóvajból készültek, és nem tartalmaznak a szabályosnál több egyéb zsiradékot. A hagyományos novemberi ellenőrzés tapasztalatai hosszú ideje kedvezőek, a szakemberek 2015 óta egyetlen alkalommal sem tártak fel súlyos kifogásolnivalót – mondta a helyettes államtitkár.
Forrás: MTI
T. Fleischer
2020-12-03 at 20:33
Szeretném megnyugtatni”sima”-t, hogy van magyar csokimikulás, mégpedig a magyar kézben lévő Stühmer cégnek. Néhány kézműves magyar csokoládékészítő is van. Sajnos a Stollwerck és a Bonbonetti már minden variációban volt és van tulajdonban, még Porosenkó is érdekelt volt a Tibi csokoládé révén. Annak idején a rentábilis édességgyárakat úgy privatizálták a szocik, hogy azokhoz magyar tulajdonos ne férjen hozzá, nehogy kiderüljön a korrupcióval kísért átjátszás külföldieknek, hasonlóan a gazdaság sok üzeméhez, gyárához, szolgáltatójához.
sima
2020-12-03 at 11:47
Örömmel látom, hogy végre eltűntek a 30 Ft-os, elképesztően rossz minőségű és rossz ízű csokimikulások a nagy áruházak polcairól. A nagy gyártókban sem bízom meg tökéletesen, de legalább finom az ízük.
Ha lenne egy tökéletesen magyar gyártó, amelyben nulla külföldi érdekeltség van és finom, egészséges csokoládékat gyárt, akkor azt venném.