Jelentősen csökkent az elmúlt hetekben az élősertés ára a koronavírus-járvány miatt – mondta Horváth István, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hétfő reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában. Emellett a Világgazdaság arról számolt be hétfőn, hogy jelentős túlkínálat és áresés alakult ki az európai és a magyarországi baromfipiacon is, amit az ágazati szakmai szervezetek – a hazai terméktanács egyetértésével – a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnének.
Horváth István szerint a vágóhidak a járványhelyzetben képtelenek tartani az előzőleg szerződésben rögzített felvásárlási mennyiséget, ráadásul bezártak az éttermek és a szállodák, így jelentősen csökkent a forgalom, és a veszteséget a vágóhidak a állattartókra szeretnék áttolni.
Az elnök megjegyezte, hogy a vaddisznóknál a sertéspestis továbbra is előfordul Magyarországon, és a betegség miatt már 2018 októberétől nem tudnak például a kínai és a japán piacra szállítani.
Ugyanakkor Németországban még a vaddisznókban sincs jelen a sertéspestis, így az ország meghatározó beszállítója lett például Kínának. Az európai árakat alapvetően ez befolyásolja”
– mondta Horváth István, hozzátéve, hogy a turizmus megszűnése a kontinensen is súlyosan érinti az ágazatot. Februárban a vágósertés felvásárlási ára még csaknem 50 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója úgy véli, hogy az európai uniós tagállamokban egyenként 20-40 százalékos kiesést okoz a baromfihúspiacon a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) teljes leállása. Ez azt jelenti, hogy mindenhol túltermelés van, ami áresést okozott. Eközben folyamatosan érkeznek a harmadik országokból az EU-ba az évi 850 ezer tonna import tételei, holott az elsősorban Brazíliából, Thaiföldről és Ukrajnából küldött szállítmányok túlnyomó részét is a HoReCa ágazat vásárolta meg. Az importőrök annak érdekében, hogy ne veszítsék el szállítási jogaikat, továbbra is szállítanak, és tárolják az árut, amíg újra nem indulnak az éttermek és az idegenforgalom.
Az Európai Bizottságnak helyzetjelentést, javaslatcsomagot készítő nemzetközi szakmai szervezetek – az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) és az Európai Élőbaromfi-termelők és Tojáskeltetők Egyesülete (ELPHA) – is felhívják a figyelmet, hogy ezekre a szállításokra nincs igény a piacon. Jelentős túlkínálat alakult ki Európában, Magyarországon például az élő csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára 230 forint körül van – míg békeidőben 250 forint körül volt -, az átlagos önköltség viszont 240-245 forint. Sok helyen beteltek a hűtőkapacitások, és egyes kisebb vágóhidak már nem veszik át az élő csirkét.
A helyzetet az is súlyosbítja, hogy ismét felütötte a fejét a madárinfluenza, emiatt már csaknem 2 millió állatot kellett leölni, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat”
– ismertette az elnök-igazgató.
Az AVEC és az ELPHA azt javasolja, hogy az EU átmenetileg függessze fel a harmadik országokból érkező beszerzést, ezzel a BTT is egyetért. A behozatali stopnak azonnali eredménye lenne, költségvetési kihatása pedig nincs – mondta Csorbai Attila. A nemzetközi szervezetek szerint az nem elfogadható, ha az uniós termelőknek úgy kellene csökkenteniük termelésüket, hogy közben a harmadik országokból továbbra is érkezik a baromfihús.
Forrás: MTI
jámbor lászló
2020-04-27 at 14:16
Ja csirke némelyeknek a négykilós tyúk is csirke
ViAM
2020-04-27 at 11:11
A boltokban, a henteseknél, a piacon meddig kell még ámuldozni a jelentősen felszaladt árakon? Azaz, mikor mennek le a húsárak?!
khm
2020-04-27 at 12:59
Csak a termelőknél!
A bótos,az szeret drágán adni mindent.
khm
2020-04-27 at 13:04
Lásd áfa csökkentések.
kamcsatka
2020-04-27 at 08:49
ha nem lenne budos tápszagú a csirke, vennék is.
khm
2020-04-27 at 10:17
Vegyél vidéken.
Megnézed az állományt,és kijelölöd a vágandót. Ha táposnak érzed nem mész vissza,ezért a “termelő”,nem akar átdobni.
Most még a benzin is óccsó hozzá. 🙂
khm
2020-04-27 at 10:31
Amúgy a tápról valamit.
A csirkéknél,indítótáp,amit a naposcsibének érdemes adni. (Gondolom ön nem naposcsibét enne) Később,már inkább a szemestakarmány kerül előtérbe.
Ja? csirke tápszer keresésekor,a kugli,a bébitápszereket kínálja. 🙂
Érdemes a BAROMFI-tápszerre rákeresni. Idióta netvilág.
Ja? Csak azt akartam volna bizonyítani,hogy a tápszer nagy része is szemes takarmány,csak a kiegészítők nem mindegy,hogy miből vannak.
UI: Pulykát takarmány nélkül,CSAK KOTLÓSPULYKÁVAL lehet felnevelni. Gondoljon erre,amikor mellfilét vesz a boltban.
Parag Arnó
2020-04-27 at 12:47
khm,
Te biztos valami nagyvárosi paraszt vagy, mert a gógliból tájékozódsz. Ha nem tudod, hogy mitől büdös a táp, akkor ne szólj hozzá olyanhoz, amihez nem értesz. Megspórolok neked egy újabb góglizást: a táp a halliszttől büdös, amit azért etetnek velülk,hogy minél olcsóbban, minél hamarabb meghízzanak, és téged jól átverjenek. Fillérekből nevelik fel, hogy neked jó drágán odabasszák a teszkóba. Jó étvágyat! És elárulok egy titkot. Ezek a baromfi gyárak nem Budapesten a belvárosban vannak, hanem vidéken. Ugyanis a teféléd túl finnyás ahhoz, hogy azt a bűzt szagolja. És még valamit. Ezt véletlen se keverd össze a háztáji baromfival, amit az öreg mámik etetnek az udvarukban. Mert azok nem esznek se hallisztet, se más szart. Kizárólag kukoricát, és főleg amuit az udvarban kapirgálnak. Azok nem is büdösek. Mi falun ilyent eszünk. A büdös csirkét meghagyjuk nektek.
khm
2020-04-27 at 12:58
Számtalan csirkét neveltem már fel.
Az egy dolog,hogy nem tudom fejből a tápszer százalékokban megadott tartalmát.
Csak indítótáp volt nálunk,és csak a naposcsibéknél. A szerencsétlen hibrid pulykák,meg táp nélkül nem nőhettek fel. (Szerencsére kis tételben próbáltuk. 5 db) (Egy ismerősömnél volt pulykatojó,ő hajlandó volt kis pulykát nevelni)
Bár városi vagyok,de kisvárosi,tehát a saját baromfi és a tojás ízével is tisztában vagyok.
Szóval kedves Nóra! Kíván még valamit?
khm
2020-04-27 at 13:03
Még valamit.
Egyszer neveltünk fehér húshibrideket is. Többet soha.
Nem tudtuk,hogy mennyire ügyesen eltárolja a takarmányt. Iszonyat zsírosak lettek,mert nem vágtuk le őket időben.
És a teszkóban talán öt éve jártam. Vettem egy farmert.