Szén-dioxidot pumpálnak a Jura-hegység mélyén fekvő kőzetekbe svájci kutatók, azt vizsgálva, hogy az üvegházhatást okozó gázt vajon el lehet-e zárni ezzel a módszerrel, megakadályozva, hogy tovább erősítse a klímaváltozást. A környezetvédő szervezetek, köztük a Greenpeace azonban aggódnak, hogy a projekt eredményeit esetleg sokan úgy értelmezik majd, mint “lehetőséget a további szennyezésre”, és a technológia elterelheti a figyelmet a károsanyag-kibocsátás visszaszorítását célzó erőfeszítésekről.
A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) szakemberei az európai mészkőhegység-rendszerhez tartozó Mont Terriben kialakított laboratóriumban végeznek vizsgálatokat. A kutatók sós vízben feloldott szén-dioxidot pumpálnak a hegy mélyében lévő kőzetekbe, ahol egy vízhatlan agyagréteg elméletileg “fogságba” tudná ejteni a gázt. Alba Zappone vezető kutató szerint a projekt első nyolc hónapjában mindössze 500 milligrammnyi szén-dioxidot pumpálnak a kőzetbe egy fúrt lyukon keresztül. Ezután megfigyelik, hogy a gáz interakcióba lép-e az anyaggal, vagy egy törésvonalon keresztül kiszivárog. Christophe Nussbaum, a Mont Terri-projekt munkatársa szerint a szén-dioxid geológiai tárolása már létező gyakorlat, ám az erre szolgáló helyek általában lakatlanok, mint például a Szahara bizonyos részei.
Ebben az esetben az az újdonság, hogy ha egy napon szén-dioxidot akarunk tárolni Svájcban, amely egy sűrűn lakott régió, akkor biztosnak kell lennünk abban, hogy a szén-dioxid nem fog felvándorolni a felszínre és beszennyezni például az ivóvízforrásokat
– magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy Svájc lakói átlagosan nagyjából 5,8 tonna szén-dioxidot termelnek évente.
A környezetvédő szervezetek, köztük a Greenpeace azonban aggódnak, hogy a projekt eredményeit esetleg sokan úgy értelmezik majd, mint “lehetőséget a további szennyezésre”, és a technológia elterelheti a figyelmet a károsanyag-kibocsátás visszaszorítását célzó erőfeszítésekről.
Forrás/fotó: MTI
khm
2019-05-09 at 15:18
Állítólag a sörfőzéshez is elengedhetetlen gázról van szó.
Ami meglepett az árdrágítók szerint nincs elég széndioxid a főzéshez. (miközben keletkezik is az erjesztéskor)
A fene sem lát ebben tisztán.
Nézzük_magát_a_dolgot
2019-05-09 at 13:30
A tudósok közlése szerint: “Zappone vezető kutató szerint a projekt első nyolc hónapjában mindössze 500 milligrammnyi szén-dioxidot pumpálnak a kőzetbe egy fúrt lyukon keresztül”. Az ugyan nem derül ki a sejtelmes megfogalmazásból, hogy 8 hónap alatt összesen 500 milligrammnyit, vagyis kb. napi 2 milligrammnyit, vagy, irgalom Atyja, ne hagyj el, elvetemült durvasággal mindjárt egy nap alatt kíméletlenül 500 milligrammnyit sajtolnak be a földkéreg jobb sorsra érdemes rétegei közé. Félő, hogy Svájcnak annyi, ha ez a gáztömeg a Holdig felveti a Jura hegységet. Elég a legyen a zöldek elrettentéséül, hogy másfél liter szén-dioxiddal dúsított ásványvíz 3 grammot, azaz 3000 mg-ot tartalmaz ebből a rendkívül ártalmas gázból (egy jó erős szódavíz ennek többszörösét), vagyis 500 mg szén-dioxid egy pohárnyi bubis ásványvízben van.
hesslerezredes
2019-05-09 at 10:12
A SZÉNDIOXID NEM ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZ – HANEM ÉLELMISZER A NÖVÉNYEKNEK!!!!!!!! AZ EGÉSZ BOLYGÓN AZ ÖSSZES LÉGKÖRI CO2 MENNYISÉG 0,038%, AZAZ EGY SZÁZALÉKNAK A HARMINCNYOLCSZÁZAD SZÁZALÉKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A VÍZGŐZ (ÉRTSD: FELHŐZET) TÍZEZERSZER ÜVEGHÁZHATÁSÚBB MINT A SZEGÉNY CO2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A KLÍMAVÁLTOZÁSNAK ERRE AZ ICIPICI MENNYISÉGŰ GÁZRA FOGÁSA ÉS ARRA, HOGY EBBEN AZ EMBERISÉGNEK BÁRMILYEN SZEREPE LENNE, A TÖRTÉNELEM LEGNAGYOBB HAZUGSÁGA!!!!!!!!! SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT, HOGY ÁDER JÁNOS IS EZT A KRETÉNSÉGET MANTRÁZZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sanyi
2019-05-09 at 08:28
Az összes karbonát, így a mészkő és a márvány is kőben kötött szén-dioxid (kalcium-karbonát).
Kérdés: Ki fogja ellenőrizni és hogyan, hogy mennyi szén-dioxidot “zártak be”. Majd erre is ad az EU támogatást.
Dübörög a klíma biznisz, mert a legtöbb újságíró és politikus segghülíe még az alap kémiához is.
Most ittam szén-dioxiddal mérgezett vizet: én csak szódavíznek hívom és naponta mérgezem magam vele. Jó ha 20-30 évem maradt hátra, de mit tegyek, rászoktam.
sanyi
2019-05-09 at 08:31
Néha borral hígítom, úgy nem annyira mérgező ez a szódavíz. Talán ezért élek még.
Nézzük_magát_a_dolgot
2019-05-09 at 13:30
🙂