Akik a kagyló- és rákfélékre allergiásak, azoknál a tücsökből készült ételek is kiváltják a betegséget egy új ausztrál kutatás szerint.
A tücsökalapú fogásokban 20 olyan proteint azonosítottak, amely egyes embereknél súlyos allergiás reakciót okozhat – írták a kutatók a Food Chemistry című szaklap friss számában. A projektet a nyugat-ausztráliai Edith Cowan Egyetem tudósa, Michelle Colgrave vezette. A kutató szerint a tücskök és más rovarok kulcsfontosságú táplálékai lehetnek a 2050-ben a Földön élő, mintegy 9,7 milliárd embernek.
Több, mint kétmilliárdan ma is naponta esznek rovarokat, ami fenntartható megoldás lehet, mert fehérjéi jól kiegészítik a hagyományos állati fehérjeforrásokat. A tücsök fehérjetartalma magas, tápanyagokban gazdag, ráadásul környezetbarát. Számos kutatás kimutatta, hogy jót tesz a belek egészségének, csökkenti a vérnyomást és sok benne az antioxidáns
– magyarázta. Számos jó tulajdonsága mellett azonban jelentős mennyiségű fehérjét találtak benne, amely allergiát válthat ki a rákfélékre érzékenyeknél.
Ennek az az oka, hogy a tücsök, a lisztbogár és más rovarok közeli rokonai a rákféléknek. A világon az emberek három százaléka kagyló- és rákallergiás, az arány életkor és régió szerint változó. Nagy az esélye annak, hogy ezek az emberek a rovarokra is allergiásak
– mondta Colgrave. A rovarok ennek ellenére használható élelemforrások, de ebből a szempontból is ellenőrizni kell őket, a rovarokból készült ételeket pedig tájékoztató címkével kell ellátni, nehogy az allergiások véletlenül elfogyasszák őket. A kutatók egész tücsök, sült egész tücsök, valamint a sülttücsökpor fehérjéit hasonlították össze az ismert allergénekkel. Eredményeik segítségével kimutathatók a tücsöktartalmú ételek allergénjei, amelyek a biztonság érdekében a csomagolás címkéjén is feltüntethetők.
Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA
moliere
2021-01-28 at 23:45
A marhahús nagyon ki fog menni a divatból, mert olyan zöldadókat fognak rá kivetni, ami miatt abba is hagyják a tenyésztését, és ahogy naprózsa mondja, a zöld királyok és hercegek kiváltsága lesz steaket enni, mint a kis retardált svéd kúrvának, aki majd akkor is angus burgert zabál a földön ülve, amikor már régen beérjük tücsökkel.
Kaspar Mauser
2021-01-28 at 21:15
“A kutató szerint a tücskök és más rovarok kulcsfontosságú táplálékai lehetnek a 2050-ben a Földön élő, mintegy 9,7 milliárd embernek.”
Ja, mi meg közben térdig gázolunk a sok éhen veszett pók és madár és kisebb-nagyobb emlős-tetemben, akik elől jól elettük a tücsköt-bogarat.
Kemény Szilárd
2021-01-28 at 20:27
Ha már etikai kérdést kell csinálnunk a kajából, együnk reggelire hazai kommunistát.
Bár érdekes módon épp hazai alapanyagokat nem tartalmaz, de az íze állítólag a disznóéra emlékeztet, mielőbbi elfogyasztásuk pedig nemzetstratégia érdek.
Laca
2021-01-28 at 20:07
“A kutató szerint a tücskök és más rovarok kulcsfontosságú táplálékai lehetnek a 2050-ben a Földön élő, mintegy 9,7 milliárd embernek.”
Már közel húsz éve megy ez a baromság.
Számtalan módon bebizonyították, hogy teljesen alaptalan állítás.
Nem tudják kiváltani vele az állattenyésztést arról nem is beszélve, hogy ott alakult ki először a rovar evés ahol a nagy éhínség miatt nem igen volt más “húsforrás”.
A “kutatók”rettenetes nagy bölcsességükben rájöttek,hogy mekkora üzlet ez a rovar buli.
Kaspar Mauser
2021-01-28 at 19:36
Naprózsa2021-01-28 at 18:20
Teljesen igazad van. Én, túlélési gyakorlat alkalmával ettem sáskát (tücsköt nem, mert azt nehezebb megfogni, meg kevesebb is volt belőlük ott 🙂 , meg Aesopus óta az majdnem ember is… ), de nagyon nem volt jó nyersen. Sütve sem, igaz, mi nem kaptunk olajat hozzá… Ja, és az Ukrajnában oly népszerű rák-chips sem ízlett, mintha döglött, nyári vízből szedtem volna ki csipetenként moszatot, s azt sütöttem volna olajban ki…
Naprózsa
2021-01-28 at 18:20
Szóval sokunk szerint lehet hogy aki tücsköt-bogarat evésre biztat az tücsköt-bogarat beszél, mert ő akarja megtartani magának a jófajta emberi ételeket.
Én maradok a sült, pörkölt malackánál és rántott, grill pipikénél meg a világsiker gulashnál. A tücsköt, csótányt, döglegyet meghagyom a liberálisoknak, nem akarom megfosztani őket a világmegmentéstől, de engem ne akarjanak hangyásszá silányítani én szeretek homo sapiens és nem zöldbéka lenni.
moliere
2021-01-28 at 17:57
Tegnap rántott pincebogár volt. Még élek.
Csak_úgy
2021-01-28 at 17:57
Gyerekkoromban ettem útóljára tücsköt, én megsütöttem, kb. olyan íze van mint a ropogósra sült csirkének. :))))
Kemény Szilárd
2021-01-28 at 17:51
A rossz hír ebben az, hogy akkor pincebogarat se ehetünk, mert az is rákféle.
De mit szól ehhez Brüsszel?
khm
2021-01-28 at 17:44
Nem félek az allergiától,de továbbra sem eszek tücsköt és bogarat.
Ha lehet,akkor disznót,csirkét,kacsát,pulykát,birkát,és marhahúst.