Átadták a Kométa 99′ Zrt. 1,4 milliárd forintból épült melléktermék-feldolgozó üzemét Kaposváron hétfőn. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen hangsúlyozta: a mintegy 664 millió forintos pályázati támogatást élvező fejlesztéssel a Kométa lett az első a magyarországi húsipari cégek közül, amelynek ilyen létesítménye van.
Beszámolt arról, hogy az évi tizenötezer tonna kapacitású üzemben dolgozzák fel a vállalatnál keletkező évi nyolcezer tonna feldolgozható vágóhídi mellékterméket.
Ezzel a társaságnál 870 ember munkahelye válik biztossá, csökken a környezeti terhelés, fontos alapanyagokhoz jut az állateledel- és takarmánygyártás, a vegyipar és a gyógyszeripar is
– közölte.
Forrás: MTI; Fotó: Facebook
Facebook hozzászólás
TS
2021-05-17 at 14:19
Én már ettem is belőlük, elég szarok voltak.
Zsindelyes
2021-05-17 at 14:09
Ebből lesz a parizer vagy a löncshús? Vagy az olasz felvágott? Miért nem tudnak ehető élelmiszert produkálni?
Namond
2021-05-17 at 13:41
Pini után, Giacomo Pedranzini, a Kométa 99 Zrt. ügyvezető tulajdonosa a Pedranzini és Ruffini családok nevében.
Giacomo Pedranzini:
Én az egyetemen közgazdásznak tanultam, de parasztcsaládból származom. Szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozunk, nem igazán nagyban, fent a hegyekben, az Alpok lábánál körülbelül száz tehenet és ugyanannyi bikát tartunk. Kis mennyiségben állítunk elő kézműves sajtot és húskészítményeket, de korábban nem volt ipari tapasztalatunk. Ezt itt kezdtük el, elkövettünk sok hibát is, lépésről lépésre tanultuk meg és találtuk ki, milyen irányba kellene fejlődnünk.
Miért épp Magyarországot választották?
Nem készítettünk mélyreható piaci tanulmányt, ipari tapasztalattal sem rendelkeztünk, én pedig akkor nagyon fiatal voltam. A családommal együtt választottuk Magyarországot, úgy láttuk, mezőgazdasági szempontból paradicsom ez az ország, másrészt kereskedelmi szempontból is ideális, Európa közepén fekszik, minden irányból útba esik, és nem utolsósorban kiváló élelmiszeripari tradícióval rendelkezik.
Mi okból érkezett ide, hogyan kezdődött a történet?
Néhány éve indult a privatizációs program, 1994-et írtunk, más vállalkozókkal együtt mi is eljöttünk körülnézni, felmérni a lehetőségeket.
Több lehetséges helyszín is kínálkozott, így – Gyula, Szombathely, Miskolc mellett – pont abban az évben nyáron nyílt alkalom a Kaposvári Húskombinát privatizációjára. Pályáztunk és (a Pini és Ruffini családdal közösen) nyertünk.
Namond
2021-05-17 at 13:28
Zseniális a melléktermékek hasznosításának ötlete.
(Eddig mit csináltak vele?)
Vajon, kiskereskedelmi csomagolású kutya, macska, hal és madártáp is készül?
Vagy a szokásos módon, ipari kiszerelésben külföldre kerül, ott dobozolják és visszahozzák?
Mint a magyar mézet, zsebikéim.
És most a Kométa (Kié is?) 1,4 milliárd forintból épült melléktermék-feldolgozó üzeme átadása után mennyivel csökken, mennyire a káros anyag kibocsájtás?
Mi is lesz az üzem környezetvédelmi besorolása?
Újságírói kérdés:
A mintegy 664 millió forintos pályázati támogatás az hány forint?
A divatiparnak nyújtott 12 milliárd forint támogatásból, mintegy 20 húsfeldolgozó hulladékát, melléktermékként feldolgozó üzem építését lehetett volna segíteni?
Vagy az nem cél, csak az idegenforgalmi szállásnyújtás, vendéglátás, colosseumok építése?
Colosseumot, arénát könnyebb építeni, mint pl a Szigligeti várat szerkezetileg és látványában rekonstruállni?
khm
2021-05-17 at 13:18
Nagyon helyes!
Nem kell a kálót a fél országon keresztül szállítani. (mondjuk itt a solti dögfeldolgozóba)
Aki haladt már nyáron ilyen “érett” dolgokat szállító jármű mögött,tudja mit beszélek. Máshol is érdemes lenne HELYBEN feldolgozni a keletkezett melléktermékeket.