Brüsszel: halál a dönerre?!
28
Ébredj Európa! Az ellenség a kertek alatt jár! Ijedjünk, rettegjünk és féljünk! Na, nem a migrációtól, terrorizmustól vagy éppen a munkanélküliségtől! Ezek az Európai Parlament képviselői szerint piszlicsáré ügyek. Még Orbán Viktornál és Jaroslaw Kaczynskinél is nagyobb veszély fenyegeti ugyanis a kontinens népeit! A döner kebab!
Nem hiába tartjuk az Európai Parlamentet, Tisztelt Olvasó! Minden percüket ránk áldozzák, minket óvnak és védenek az ott ücsörgő nagyszerű hölgyek és urak.
Az EP „Környezetvédelem, közegészségügy és élelmiszer-biztonság” nevű bizottságában például egész pontosan 65-en szorgoskodnak. Nem beszélve a tucatnyi munkatársról, szakértőről, és Jean-Claude Juncker konyak-szállítójának ide protezsált kicsit csúnyácska unokahúgáról.
Ha erre a bizottságra gondolunk, a honfiúi büszkeség is joggal tölt el bennünket, hiszen egyik alelnökük maga Jávor Benedek. A Párbeszéd ilyen szintű megbecsülése garancia arra, hogy kizárólag fontos és világrengető dolgokkal foglalkozhat ez a grémium.
És ez nyilvánvalóan így is van. A képviselők szilárd meggyőződésem szerint mára leállították a multinacionális konszernek környezetszennyezését, és befoltozták az ózonlyukat is. Az európai egészségügy helyzete példaértékű, milliárdos és melós ugyanazt az ellátást kapja Londontól Bukarestig, hiszen mindannyian a köz részei – ugyebár.
Nem lehet gond az élelmiszerbiztonsággal sem! A disznóvágásra készülő sertések pszichiátriai felkészítése rendben, a kígyóuborka hajlásszöge is megrendszabályozva. A „gyarmatokra”, így Magyarországra sem jön már Z-kategóriás, a bezúzástól éppen kivásárolt termék. Az unió nyugati és keleti polgára ugyanazt a terméket kapja ugyanazon a néven. Ennek így kell lennie, mert másképp nehezen tudom épp ésszel elképzelni, hogy idejük jut a döner kebab problematikájára.
Természetesen nem annak származási helyével, esetleg kiszolgáló személyzetének tartózkodási engedélyével kapcsolatos a felvetés.
Kimondhatjuk konkrétabban is: annyira nincs már ötletük a saját (ott)létük igazolására, annyira nem akarnak valós problémákkal foglalkozni, hogy a legabszurdabb kérdéseket is képesek napirendre venni. Nehogy már ténylegesen dolgozni kelljen!
De akkor „szakmázzunk” velük egy rövidet – érzékeltetve a probléma már-már felmérhetetlen jelentőségét.
A népszerű török húsos szendviccsel a fent említett bizottság szakértőinek az a gondja, hogy foszfátot tartalmaz. Ugyanis az anyag nélkül kiszáradna és szétesne fagyasztás után a nyársra rétegzett hús – a dönerhez való marhát, disznót, avagy csirkét értelemszerűen nem a helyszínen vágják le. Így ha a testület kezdeményezésére az Európai Bizottság betiltja a foszfát használatát, ez a döner kebab halálát is jelenti. (Kérem, kapjanak a szívükhöz, mellesleg!)
A foszfát úgy alapvetően nem egy cián szintű szer, lelkesen alkalmazzák a húsiparban, de van például a kólában is. Ha hosszútávon naponta 4200 milligrammnál több jut a szervezetünkbe, akkor lehet némi bajunk. Egy átlagos dönerben azonban mindössze 134 milligramm van belőle. Azaz heteken keresztül naponta legalább 31 ilyen szendvicset kellene elmajszolnunk, hogy bármi bajunk legyen tőle. Már, ha előtt nem haltunk bele húsmérgezésbe…
Szóval valljuk meg, a „Kiváló Brüsszeliek” sokkal értelmesebb dolgokkal is foglakozhatnának. A döner-veszélynél az európai élelmiszerbiztonságnak talán akad néhány komolyabb problémája.
És alighanem igaza van annak a Kedves Olvasónak is, aki azt gondolja, erre az egészre egy mondatot is kár volt szánni. Mégis, kérem, nézzék el ezt most nekem.
A cikk azért született, hogy szemléltesse, mire megy el az önök és az én adóm a csodálatos Brüsszelben. Mivel foglalkozik ez a bürokratikus vízfej, amely minden „hatékonysági reformmal” egyre nagyobb és fölöslegesebb lesz.
Ja, zárásul egy érdekesség: a döner-ügyet a szocialista és zöld képviselők verték keresztül a bizottságon. Mert annyira nagyon ráérnek az embereket igazán érintő dolgokkal foglalkozni…
,,
Fotó: travelmediate.nl
Kéfa
2017-12-01 @ 07:47
Arra kíváncsi vagyok, hogy az EU-ban dolgozó törökök hány százalékát érinti ez a döner-kérdés. Ez nem lehet valami orr alá bors törés? Mivel Erdogan beintett az EU-nak csatlakozás ügyben és egyéb vitáik is voltak, akár tagállamokkal is. Bár nem konteoznák, de az tényleg fura, hogy évtizedek óta sütik ezt a dönert ugyanúgy, hogyhogy most nem megfelelő? A házi rostonsütés az se jó?
Csak megjegyzem a görögök éppúgy sütik ezt szendvicset, csak ők tölcsérszerűen feltekerik. Akkor az sem jó?
olszal
2017-12-01 @ 07:54
Tanulság:a hülyeség határtalan.
Lehet, hogy így akarják távol tartani az EU-tól a muzulmán hitű bevándorlókat, mert a döner kebab alapvetően bárányhúsból készül, illetve manapság készítik már csirkéből és marhából is. Egy új típusú távoltartó mechanizmus a kerítés helyett? ☺ ☺ ☺
cnc73
2017-12-01 @ 08:50
Annyira dolgoznak, hogy naponta legalább kétszer inget vagy blúzt cserélnek.
Én még nem ettem a felséges eledelből de ezek után, hogy az EU okosai “kisütötték”
NEM is fogok. Hallgatok rájuk. Nagyon meggyőzőek.
Alexxx
2017-12-01 @ 18:44
Naponta? Ezek csak hetente cserélnek inget vagy blúzt..
Fábián Ferenc
2017-12-01 @ 21:24
Inget-gatyát-köpenyt úgy cserélnek-forgatnak, ahogy a házi feladatban előírják nekik. Nyomorult kis csinovnyikok.
cnc73
2017-12-01 @ 08:52
Egyébként meg – most jutott eszembe – ne együnk semmit. Több marad nekik.
Feher Zsolt
2017-12-01 @ 09:10
Hat igen a.mekkdogless az pedig maga az egeszseg ugye,?Idiota emberek szorakozasa vagy ha nem lehet donert kapni nem.jonnek a migrancsok. Ezek a zoldek az idelogiai zombik kategoriaja.Nem veletlen hogy az FPO ingyen sorozessel unnepelte a kiesesuket Az ökomami az egy nem teljesen dicsero kifejezes europaban na ebbol is latszik!
Alexxx
2017-12-01 @ 18:48
A nyárson forgatott hús elvileg jó, de csak folyamatosan szeletelve. Ahol a forgalom nagy ott ehet nyugodtan az ember ilyesmit. Ahol gyér a forgalom ott megállítják a gépet amikor nem jönnek vevők, pl. délben sül a hús, délután csak a nyárson van, este ismét bekapcsolják. Ja, hogy ott állt a félig nyers hús órák hosszat? Ki figyel oda. Vagy hasmenést kap a vevő, vagy nem..
Árpád
2017-12-01 @ 09:34
Hogy lehet, hogy a máskor keleti inváziótól bérrettegő Máté T. kajafronton ennyire szereti az európai civilizációtól idegen hatásokat?
Gáspár Anett
2017-12-01 @ 13:29
Nem biztos, hogy szereti, az sem biztos, hogy nem szereti. A cikk nem erről szól.
Viszont-ha eddig nem derült volna ki-, rámutatott a liberálfasiszta Adolfina Merkelék kétszínűségére, ocsmány taktikáira.
Kéfa
2017-12-01 @ 14:28
Nem hagynád abba a negatív jelzők alkalmazását?
Ha neked nem tetszik, ne olvasd!
Kéfa
2017-12-01 @ 14:29
Bocs, az @árpádnak szól.
Hirundo
2017-12-01 @ 13:47
Ízlés dolga. Van aki kínaiba jár, szusit zabál, esetleg elfogyaszt egy hot-dogot vagy hamburgert. Ahogy valószínűleg Karacsiban is találunk pizzériát. Nem is ezzel van a baj…
Alexxx
2017-12-01 @ 18:50
Karacsiban mondjuk a kézmosással lesznek problémák.. De szerintem ezt a kebabosok nálunk is hanyagolják..
Jkata
2017-12-01 @ 09:49
Tiltsuk be a tömegközlekedést is, hiszen a náthámat is ott szedtem össze! Tiltsuk meg a benzines, de főleg a dízeles autózást is, hiszen nagyon sok káros anyagot szívunk be a járdákon menve. Tiltsuk be a kamionos szállítást is, hiszen azok aztán végképp szennyezik a levegőt. Tiltsuk be a városokat is, mert ott az emberek egymást fertőzik meg! Lakjon mindenki egy különálló hordóban az erdőben, tiszta levegőn!
Kéfa
2017-12-01 @ 10:27
Csak egy hét ilyen remete élet az EU bizottságnak és hogy örülnének egy dönernek.
Matyko-X
2017-12-01 @ 11:27
Utálom a dönert – a legemlékezetesebb gyomorrontások és azt követő 1-2 napos koplalás után széles ívben kerülöm a török/görög bárányos szarokat. A szaguktól is hányingerem van.
Szabályos ételallergia.
Mondjuk ettől még hülyeség az egész, tipikus Brüsszel.
olszal
2017-12-01 @ 11:30
A görögöké minden bizonnyal megfelel az EU szabvány előírásainak, mert pénzügyileg 100%-os mértékben le vannak kötelezve a németeknek.
Még a hús sem az övék… ☺ ☺ ☺
Szontagh Andrásné
2017-12-01 @ 12:59
Pontosítás: az EP szakbizottsága nem a döner kebabot kritizálja. Az Európai Bizottság javaslata szerint a foszfát-tartalmú adalékanyagokat engedélyeznék az Unióban a fagyasztpott hústermékekben (pl. a döner alapjául szolgálóakban is), ezek ugyanis most sem engedélyezettek az Unióban. Több tagálam azonban nem tartja be az ezzel kapcsolatos uniós szabályozást. Az EP szakbizottság véleménye szerint a foszfát-tartalmú adalékanyagok felhalmozódása a szervezetben kardiovaszkuláris betegségeket okozhat, így azt javasolja, hogy Uniós szinten NE engedélyezzék továbbra sem a foszfát-tartalmú/alapú adalékanyagok használatát. Bővebben itt: http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20171128IPR89003/meps-move-to-block-phosphate-use-in-kebabs
Alma
2017-12-01 @ 13:56
Köszönöm, hogy ilyen pontosan elmagyarázta.
Igazából az egész vacakot betilthatnák, mivel a ki tudja mivel rétegzett ki tudja milyen hús úgy közegészségügyi kockázat ahogy van.
Alexxx
2017-12-01 @ 18:52
Mondjuk azt sem tudod, hogy a kínai mit süt meg. Állítólag sült patkány is kapható náluk, de nem tüntetik fel az étlapon..
Kéfa
2017-12-01 @ 16:11
És ez a fagyasztott hús, amiben a tiltott adalékanyag van, csak a döner kebabnak alkalmas vagy kiskereskedelmi forgalomban is árulták? Arra gondolok, hogy azt a tésztát (nem tudom a nevét) amibe belepakolják a húst meg a zöldségeket, csak ennek a szendvicsnek az elkészítéséhez használják. Ez lehet a helyzet ezzel a tiltott adalékanyagos fagyasztott hússal is?
Alexxx
2017-12-01 @ 18:54
Olvassad el egy doboz húskonzerv oldalán mi mindent tartalmaz..
Gáspár Anett
2017-12-01 @ 13:26
Köztünk legyen szólván, én nem vagyok hajlandó a nyitott ablaknál árusított az utcai porban, benzingőzben pácolt izéből falatozni.
Ráadásul kétes, hogy milyen körülmények között és kik készítik, ugyanis ezeket a hústornyokat készen szállítják az üzletekbe valahonnan.
Joskapista
2017-12-01 @ 13:55
Az EP csupán meghallgatta az emberek óhaját, hogy “Remove kebab!”.
khm
2017-12-01 @ 20:22
A szívemhez kaptam,hogy a Dörner.
Aztán még egyszer elolvasva,megnyugodtam,hogy ez olyan izé,amit amúgy sem szoktam enni. Szóval zabáljanak csak ilyet a brüsszelokraták,természetesen foszfát-menteset. 🙂
Ilyent tulajdonképpen alig lehet találni,hiszen a húsfélék közül tényleg kevés tartalmazza…. 🙂
Ha valakit érdekel,utánanéz. És lőn meglepetés.
Ja? Most már ,hogy tudom,mi is az a felirat,eleve nem megyek be abba az amúgy sem túl gusztusos vendéglátóipari egységbe ilyen izét enni. Bár ki tudja? Lehet,hogy ez volt a reklám?
szancso
2017-12-02 @ 04:02
Azt gondolom, hogy nincs már egyetlen dönert áruló üzlet Sem, ahol a húst ott helyben tűzik fel a nyársra.
NO-ban erre már réges-régen ráálltak egyes törökök, akik a kész nyársat csak kiszállítják az üzletekbe. Történt már egy párszor, hogy nyílvánosságra került, romlott a hús, nem szeletekből állítják össze, hanem darált húsokból, eredetük kétséges.
Én még emlékszem arra az időre, amikor csak birkahúsból készült dönert lehetett NO-ban kapni, de ezt a németek nem igen kedvelték, ezért áttértek a pulykahúsra, majd ezt követte az üzemi szintű előállítás.
És ennek egyenes következménye, hogy mindenféle adalékanyag szükségleltettik az előállításhoz. És ez nem csak a dönerrre vonatkozik
Szerintem, Ön, tisztelt uram, félre érti ezeket a kedves embereket, ott az unióban. Mivel egyre több a muszlim vallású ember a mi szép Európánkban és ők a nagyszámű fogyasztói ezen terméknek, ezért nem lehet tovább engedélyezni ezen adalékanyagot, mert hogy is nézne ki, hogy megmérgezzük azokat, akiket oly boldogan befogadtunk.
Pont a napokban döntött úgy az unió, hogy további öt évre engedélyezi egy bizonyos vegyszer – sajnos a nevét elfelejtettem – felhasználását a termőföldeken, ha jól emlékszem Monsantó – ma már Bayer – termék.
Kata
2018-05-26 @ 21:44
Romlott döner!
Mi éppen most értünk haza kétnapos bécsi utunkról. Az első napon délután bevágtunk egy dönert, amit egy arab árusnál vásároltunk. Nagyon fini volt, jól is esett. A következményét azonban senkinek nem kívánjuk. Aznap éjszakára én lettem rosszul, ami azt jelenti, hogy másnap egész nap az ágyat nyomtam, hasmenéssel, hányással, a víz vert, szerintem be is lázasodtam, olyan végtagfájdalmam volt, sehova menni nem tudtunk, pedig azért mentünk, hogy felfedezzük a bécsi belvárost. Párom jó pár órával tovább bírta tünetek nélkül, neki másnap délután kezdődött a hányás, hasmenés. Alig bírtunk hazakecmeregni olyan sz@arul voltunk. Igaz a mondás, hogy ilyen ellenőrizetlen helyeken ne étkezzünk, főleg ha külföldön vagyunk, mert ott még jogorvoslati lehetőséged sincs hirtelen, na meg aztán hányással, hasmenéssel hagyd el a szállót, mert lejárt a kétnapos hétvége. Nem kívánom senkinek.