Magyarország tavaly 18 ezer 900 tonna kolbászt exportált 45 országba, amivel a 12. lett a világon – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton, a 23. Békéscsabai Kolbászfesztiválon.
A tárcavezető a fesztivál frisskolbász-gyúró versenyének megnyitóján arra hívta fel a versenyen részt vevő csapatokat: gyúrjanak annyi kolbászt, hogy jövőre benne legyünk az első tízben. Szijjártó Péter kifejtette: a magyar gazdaság exportorientált, a növekedési pálya függ a kivitel volumenétől. Az elmúlt két évben 100 milliárd euró felett volt a kivitel, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdasági növekedés meghaladta az uniós átlagot.
Az exportban kiemelt szerepe van az élelmiszeripari termékek kivitelének, ugyanis világszerte nő a kereslet a minőségi magyar termékek iránt
– húzta alá. A miniszter szerint Magyarország erejét az értékek és a hagyományok ápolása adja, a Csabai Kolbászfesztivál pedig egy igazi értéknek, egy hungarikumnak a népszerűsítését célozza. Hozzátette: a brit Guardian újság – amely szavai szerint nem gyakran ír pozitívan Magyarországról – tavaly Európa tíz legjobb őszi fesztiválja között említette a Békés megyei rendezvényt. Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyarokat világszerte három dologgal azonosítják.
Puskás Ferenc labdarúgó nevét mindenki ismeri; azt mindenhol tudják, hogy a világ legkülönlegesebb itala a pálinka; és azt is tudják, hogy az igazi férfi a legcsípősebb kolbászt is meg tudja enni, a legcsípősebb pedig a csabai a világon
– jelentette ki.
A 23. Csabai Kolbászfesztivál szombati frisskolbász-készítő versenyén mintegy 750 csapat vesz részt. A rendezvény idején készített összes kolbász körbeérné a várost – közölte korábban Hégely Sándor fesztiváligazgató.
Forrás: MTI; Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt
jámbor lászló
2019-10-27 at 10:37
Én panelba van szokásom sütőkolbászt tölteni, gyurni, helyett csinálni valaki azt kérdezte és, hogy füstölöm meg mondom neki kidugom a csövet az ablakon és a konyhába hülye kérdésre hülye válasz Sokan nincsennek tisztába a azzal a fogalommal,hogy sütő kolbász pedig asaját izlés szerint füszerezett izesitett kolbász igazi csemege Akkor még nemis beszéltem a tüdős májashurkáról minden hozzávalót be lehet szerezni és a mélyhütőbe hónapokig elál sok helyen a világba a hurkát nem is ismerik valaki mundta húrka ő nem szereti ,hát amit lehet kapni a hentesnél azt én se de az én hurkám két pofára falná ha megkóstolná Nálunk ez karácsony előtti készülődés érdemes én rosszul is érezném magam ha nem lenne hurka kolbász a mélyhűtőmbe
Naprózsa
2019-10-27 at 02:46
Már össze is futott a nyál a számban. Biztos, hogy kalabász lesz reggelire.
De megjegyezném, hogy a “Gulasch” nevét is ismerik külföldön, zömmel a mi népi alapeledel pörköltünket értik alatta.
A Nagy Testvér figyel téged
2019-10-26 at 17:40
A kolbit tölteni kell, nem “gyúrni”.
khm
2019-10-26 at 17:49
Arany csibebogaram!
Ha nem gyúrod össze a tölteléket,elég különös dolgot fogsz tölteni.
Márpedig összegyúrni azt többször is érdemes,hogy minden,mindennel összekeveredjen.
zizu
2019-10-26 at 17:20
A Kossuth rádió délelőtti műsorának nagy része erről az eseményről szólt. Jó volt hallani hogy vannak emberek akik őrzik a magyar hagyományokat, és jó volt hallani hogy a külhonból is jöttek erre a rendezvényre.
Simán elképzelem hogy a pestieket egy fuvallat erejéig nem érintette meg a fesztivál híre sem, pedig azt eszik, amit ezek az emberek előállítanak a két kezülk munkájával.
Külön örülök hogy jelen volt Szíjjártó Péter, a magyar külügy-gazdaság legnagyobb embere.