Jelentősen, negyvenhárom százalékkal csökkent a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma 2010 és 2020 között – írja szerdai számában a Világgazdaság a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség adataira hivatkozva.
A szervezet tagvállalatainak önkéntes vállalásai nyomán a vizsgált időszakban a meglévő receptúrák átalakításával és új, innovatív termékek bevezetésével a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes italok aránya 23 százalékról 57 százalékra emelkedett – írja a lap. 2010-ben az alkoholmentes italok 100 milliliterre vetített átlagos kalóriatartalma 40 kalória volt, ma már csupán 22,8 kalória.
Forrás: MTI; Fotó: MTI/Bús Csaba
Facebook hozzászólás
ViAM
2021-04-28 at 11:34
Ezért kell otthon készíteni a szörpöt is. (Nem nagy ügy.A tisztaság a lényeg.) Cukor nélkül, minimális tartósítószerrel, de az sem mindegy melyikkel. Aki édesen szereti, utólag, kedve szerint édesítheti.
khm
2021-04-28 at 08:44
Patrióta
Amit nem magad állítasz elő,abban mindenféle olyan dolog előfordulhat,amire nem is gondolt az ember.
Édesanyám remek szörpöket készített,de a tartósítószer a cukor volt….
Érdekes,akkoriban nem híztam. 🙂
Mézga Géza
2021-04-28 at 08:24
Az ocsmány ízű és egészségtelen mesterséges édesítőszereket azért nyomják, mert így olcsóbb a gyártás, nem kell bele a cukor, de persze “egészségre” meg “innovációra” hivatkoznak. Ó, idők…
Patriota
2021-04-28 at 08:11
Imádtam a M..ka Meggy (üdítőt…) Elolvastátok már mi van szénsavas vízzel elegyítve….? Hát érdemes – ajánlom.. Igaz nagyító kell.. De legalább leírják! Én soha többet nem veszek, az tuti !
hozzaszolo
2021-04-28 at 07:59
Na, most lett vége az ÉDES ÉLETnek. Dolcsevita agyő!
Nonvideor
2021-04-28 at 07:27
Hány százalék benne a gyümölcs?
Az aroma?
Az ételszínezék?
Az ízfokozó?
A tartósítószer?