Balatoni vendéglátósok szerint idén nyáron is a szinte minden munkakörben jellemző munkaerőhiány lesz a legnagyobb problémája a turisztikai szolgáltatóknak – írta a Magyar Nemzet.
A mai fiatalok nem bírják, hogy 45 fokos konyhákban kell túlórázniuk, inkább elmennek oda, ahol jobban fizetik őket – többek között erről panaszkodnak a vendéglátósok. A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók (Kisosz) Somogy megyei Érdekképviseletének fonyódi területi vezetője a lapnak azt mondta: a külföldre ment magyarok egy része ugyan visszatér a magyarországi munkaerőpiacra, de ez kevés ahhoz, hogy jelentősen enyhíteni tudják a munkaerőhiányt a turizmusban. Azt is elmondta, hogy a vendéglátóipari szakiskolába vagy szakközépiskolába járó fiatalok alig több, mint a fele jut el a képesítésig. Sok a pályaelhagyó, jelentős részük ugyanis nem bírja a vendéglátós munkával járó kötődést, a nem hagyományos időbeosztást vagy az olyan munkakörülményeket, hogy egy szakácsnak hőségben, 40-45 fokos konyhában is kell dolgoznia. Vágó Péter, a Kisosz Veszprém megyei elnöke szerint idén is a nyári munkát vállaló egyetemisták, főiskolások és a nyugdíjasok menthetik meg a szezont. A diákmunkások egyébként augusztus 15-20. körül befejezik a munkát. Demkó Tibor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet siófoki területi irodájának vezetője azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy könnyebb felsorolni, hogy milyen nyári munkát nem ajánlanak a diákoknak, mint a lehetőségeket, amelyek közül választhatnak. A legtöbb ajánlat a szállodáktól, a szezonális kiskereskedelmi boltoktól, az élelmiszer-áruházaktól és a vendéglátóhelyektől érkezik. Siófokon kiváltképp keresettek az alkalmazottak a strandi munkákra, és például az óriáskerékhez is várnak pénztárosokat, segítőket. Egy vendéglői konyha diákmunkásként alkalmazott kisegítője vagy egy felszolgáló bruttó 400 ezer forintot kereshet havonta, egy szobalány vagy strandbüfés pedig ezer forintos órabérért dolgozhat az idén a Balatonnál. Ennek ellenére van munkaerőhiány.
Forrás: Magyar Nemzet, MTI; Fotó: MTI/Balázs Attila
Naprózsa
2019-06-06 at 14:19
Nem is olyan rossz ötlet sokáig élni. az ember szeme ilyenkor legalább nem lábad könnybe a sok síró-rívó vállakozó panaszától.
Ugyanis én ezt már az átkosban is minden évben meghallgattam, hogy nincs munkaerő a vendéglátóiparban nyáron.
Két nyári síró gazdasági réteg van: az idényvendéglátósok, és a mezőgazdaság. Ha sok az eső azért, ha kevés, azért, ha sok a vendég azért, ha kevés, azért.
Hát mivel nálunk 4 évszak van, amíg ez így marad, lesz ok legalább panaszkodni.
Amúgy mint Vendég kommenttársunk helyesen mondja: nem kell 45 fokban konyhai rabszolgát megfőzni és főzetni vele. Feltalálták a klímát már.
ómió
2019-06-06 at 14:12
Pedig még a Czeglédy csapat se nyulja le!
vendég
2019-06-06 at 13:08
…remekbeszabott hablaty! Szinte állandó gyanú lengi körül ezt az ide (is) vonatkozó idétlen kifejezést, avagy éppen a nagyon is találót: “akár” Persze! Akár! Aztán kiderül, hogy mégsem! A vendéglátó helyek 80-90 %-a rabszolgatartó hely! Pont az akár, ennyit, meg annyit – de nagyon sokat – fizető helyek, a kérdésesek! Akár sokat (is)…ja, mégsem annyit, mármint SOKAT lehet keresni! A tulajdonos meg “dőzsizik” a szezon közben, de utánna pláne, az “akármennyi” kifizetett bér utáni haszonból! A “fárasztó, kimerítő” szezonra hivatkozva, rendszerint luxus útra “téved” luxus járgánnyal furikázik, és rendkívül fontosnak tartja a legujabb divat szerinti luxus ruházkodást, aggastyán családtagtól kezdve a legifjabbik! Mert, hát ugye az üzletet elegánsan kell vinni. Mindezekhez az árfekvést követve termel a rabszolgahad, takarítótól a szakácson át a felszolgálóig! Nem kell a púder, hogy ezek vállalkozók hanem inkább, a maguk javára sikeres próbálkozók, kik vendéglátósnak hiszik magukat, mert akár tíz éven át hazárdíroznak, és éppen mindig “túlélnek” aztán kezdik az újabb szezont nyafogva, személyzetet váltva rendre módra sűrűn! Az igazság az, hogy a nagy “vendéglátó zseniken” kívül van egy valóban vendéglátós réteg, akik a kb. tíz, húsz százalékot teszik ki! Ők a profik, és nekik nagyon is stabil a csapata, megérdemelt a profitja, és szívvel lélekkel tesznek éppúgy a vendégért, mint a személyzetükért! Ők azok akik DOLGOZNAK is! A többi csak szezonról szezonra túlélő stenker! Nem kell itt sírni, csak érteni kéne a művelethez, és tisztességesnek lenni! Na ez utóbbi lenne a nagy mutatvány! (ja, érdekel valakit, hogy pl. ricsikéék is nagy “vendéglátósok” (is)? De ez mind semmi! Hasonló is van elég és még rosszabb is. Ez utóbbi csak kiugró példa, ennél színesebb a paletta)…mindezeket lehet látni, ha valaki kicsit is figyeli a ténykedésüket, s tapasztalja, hogy mennyire igaz. Elég csak vendégnek lenni, itt-ott, meg szerte szét. De elég “ismerősnek” is lenni…azonban, dolgozni ezeknek nem szabad, vagy ha igen, hát az bizony egy életre szóló kaland! Aki erre vágyik, az teheti, hisz amint látjuk “hiány van munkaerőben” rabszolgában pláne, mert ki szeretne az lenni deklaráltan?…Amúgy örök csáberő a “vendéglátózni” szekció! Hogy miért? Na, arra vendégkként kell választ keresni, persze odafigyelve! Nem nehéz akció! Itt a szezon, ki lehet próbálni…Ja, és még valami! Nem minden konyhában fő a szakács 40-50 celziuszban! Egy jó “gazdánál” nincs ilyen konyha, mert gondoskodik a szakácsa, szakácsai, személyzete megfelelő környezetéről, munkaterületéről! Általában a haszonból szoktak beruházni, megfelelő ezsközre, körülményre! És, így tovább…