Nagyaranyérmet nyert a Moszkvában megrendezett Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen a mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja. A versenyt a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet együttműködésével és szabályrendszere szerint rendezték meg a moszkvai Összorosz Kiállítási Központban április 13. és 15. között. A zsűri elismert nemzetközi szakértőkből állt, akik száz pontos rendszerben, vakkóstolással bíráltak.
A versenyre nevezett borok mindössze harminc százaléka kaphatott díjat, és csupán három nagyaranyérmet osztottak ki, ezek egyikét a mádi pincészet tokaji aszúja nyerte el – közölte az MTI-vel kedden a Demetervin Pincészet. A sikerrel a települési eredetvédelmi egyesület, a Mádi Kör törekvése is visszaigazolást nyert, amely szerint az egyedi geológiával rendelkező, 1730 óta klasszifikált szőlőterületeket érdemes kompromisszummentes, komoly borokkal bemutatni, ezzel a világörökségi hagyományainkat fenntartani – idézi a közlemény Demeter Endre szőlész-borászt. A pincészet hangsúlyozta: csak a kiemelkedő évjáratokban készíti el a csúcsborának számító, dűlős aszút a mádi Király-hegyen található három hektárnyi, fél kilogrammos tőketerhelésű furmint ültetvényeiről. Ez 2013-ban egy 1376 palackos tételt jelentett, kétszáz gramm feletti természetes maradékcukor-tartalommal, amelyet a nyolc grammos savtartalom, valamint az andezites, riolitos ásványosság tart feszes, elegáns egyensúlyban – áll a közleményben.
Forrás: MTI; Fotó: Facebook
Vass Dániel
2021-04-20 at 20:54
Van remek magyar whisky is, pl. a japánoknál is, felső kategória. Persze a Hungarikumokat kell nyomni. A magyar nevekkel sok más országban nem tudnak mit kezdeni, pl. Azt hogy Cserszegifűszeres képtelenek kimondani.
Pl.: az olaz kb. Kszerszdzedzsi fuszdzeresztnek olvassa, vagy a sör esetén Áráni ászdzok…
TS
2021-04-20 at 20:07
Igen, mindig vannak olyan faxkalapok, akiknek mindig az a rossz hazánkban, ami van. Igen, a pálinkát nem annyira kedvelik sok országban, “túl erős ízűnek” találják, na engem meg nem zavar, ha a pálinkákhoz képest ízetlen lötyedék vodkát vagy viszkit vedelik, a kölnivízízű gintől meg hányingerem van. (Borovicska, székely fenyővíz és köményes, mecseki medvehagymás hányadékoktól meg szintén). De igyák, ha akarják. Viszont!! A pálinka a röviditalok királya!
Ákossy
2021-04-20 at 18:23
“Hesslerezredes”
A konyak francia, a whisky angolszász, a vodka orosz műfaj.
Abban utazzunk, ami hagyományosan a miénk.
Ez pedig a bor, pezsgő, pálinka.
Karoly
2021-04-20 at 18:15
Butaság
Hesslerezredes
2021-04-20 at 17:52
Az a gond, hogy a borok világpiacán a magyar bor parányi kis pont – nagyon sokan nagy mennyiségben termelnek tisztességes borokat, elérhető áron.
A konyak az már más történet.
Ott kétségtelenül a francia, a görög, az örmény, a grúz konyakok vannak elől, de szerintem itt még lenne piacunk, ha gyártanánk jó magyar konyakot/brandyt.
Meg – gabonatermelő országként – gyárthatnánk kiváló whiskyket és még kiválóbb vodkákat is.
El vagyunk szállva magunktól bor és pálinka vonatkozásban – de a világ ügyet sem vet ránk.
Mi mégis ezt nyomatjuk – dagad a honfiúi kebel, aztán kipukkad.
Én biztos, hogy a konyakra, a whiskyre a vodkára mennék rá – nagyon jó minőségben elérhető áron.