Egy, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint az alkoholfogyasztás nyomán olyan ártalmas anyag jön létre a szervezetben, ami tartósan károsíthatja az őssejtek DNS-ét, ezzel növeli a rák kialakulásának kockázatát – írja az MTI.
A tudósok laboratóriumi kísérletekben egereken hajtottak végre kromoszómaelemzést és DNS-szekvenálást, azaz a DNS alkotó alapegységeinek sorrendjének meghatározását, hogy kimutassák, mekkora génkárosodást okoz az alkohol bomlásakor keletkező acetaldehid. Az egereknek először hígított alkoholt adtak, majd elemezték, hogy hatott a DNS-ükre, a kísérletekből pedig megállapították, hogy az acetaldehid törést okozhat a vér őssejtjeinek DNS-ében, véglegesen megváltoztatva annak génszekvenciáit.
Ez azért lényeges, mert az egészséges őssejtek károsodása esélyt adhat a rákos sejteknek is, még úgy is, hogy a szervezetünk többféleképpen is próbál védekezni az alkohol okozta károk ellen. Elsősorban az aldehid-dehidrogenázokat hívja segítségül, melyek az acetaldehidet acetáttá bontják, ezt pedig a sejtek energiaforrásként hasznosítják, emellett pedig DNS-javító rendszerekkel is rendelkezik, melyek orvosolják a különféle DNS-károkat. Vannak ugyanakkor olyan helyzetek és embercsoportok, elsősorban délkelet-ázsiai nők, akiknél sikertelen a javítás, ezek a mechanizmusok pedig egyébként sem tökéletesek, azaz az alkohol azoknál az embereknél is vezethet rákos megbetegedéshez, akiknek a védelmi rendszere jól működik.
Egyes ráktípusok az őssejtek DNS-ének károsodása miatt jönnek létre. Ugyan a DNS véletlenül is károsodhat, eredményeink arra utalnak, hogy az alkoholfogyasztás növeli a génártalmak esélyét.
– mondta Ketan Patel, a brit orvosi kutatási testület (Medical Research Council) molekuláris biológiai laboratóriumának munkatársa, a kutatás egyik vezetője.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi rákkutatási hivatala (IARC) az alkoholt a rákot okozó anyagok, vagyis a karcinogének első csoportjába sorolja, mivel meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy az embernél rákot okoz, egy 2011-es tanulmány pedig azt mutatta ki, hogy az alkohol számlájára írható a Nagy-Britanniában diagnosztizált rákos daganatok mintegy négy százaléka, ami évente nagyjából 12 800 esetet jelent.
MTI, Vezető kép: hipnozisterapia.hu
Kantora
2018-01-05 at 16:49
Eddig is tudtuk, ugy hivtak Cirozis. Az angliai statisztika pontosan megegyezik az akut alkoholistak Cirozis-os szamaval, 12 800 a 65 000 000-os lakossagbol.
zia
2018-01-05 at 08:08
Mondjanak valamit ami nem növeli a rák kialakulásának veszélyét!
khm
2018-01-05 at 16:08
Az önakasztás…..
narancslé
2018-01-05 at 07:49
És ezek ugyanazok a tudósok akik szerint
a – a koleszterin gyilkos vesszen a zsír a hús a szalonna éljen a növényi zsiradék
b – a hidrogénezett növényi zsiradék gyilkos vesszen a margarin
c – egyen mindenki mangalicát gyorsan mert a koleszterin jó sőt kell
d – csináljunk koleszterin pótló gyógyszereket gyorsan mert a fél társadalom kóros koleszterin hányban szenved (Anglia)
????
Fenyő István
2018-01-05 at 04:49
A sör egészséges.
Gáspár Anett
2018-01-05 at 00:40
A Csíki sör “nem olyan”. ?
Alma®
2018-01-05 at 01:11
És a sörben csak 5-6% az alkohol, a többi 94-95% víz…