A magyar gazdaság egyik kitörési pontjának nevezte az élelmiszeripart Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Várda Meat Kft. új üzemének keddi alapkőletételén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán. A baromfimelléktermék-feldolgozó üzem 3 milliárd 960 millió forintba kerül. 2018-ban a magyar élelmiszeripar – hétszázalékos emelkedés után – 3235 milliárd forintnyi termelési értéket állított elő.
A teljes feldolgozóipari kibocsátás egytizede érkezett ebből a szektorból – közölte a miniszter. Az ágazatban 151 ezer ember dolgozik, a baromfihús-kivitel 220 ezer tonna volt tavaly, ami 30 ezer tonnával több, mint 2017-ben. Ennek jelentős része Kisvárdáról és térségéből származott – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a termékeinek 100 százalékát a brit piacon értékesítő társaság beruházásához a kormány 1,58 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá, a fejlesztéssel pedig ötven munkahely jön létre.
Olyan fejlesztés indul el Kisvárdán, amely nemcsak a térségnek, hanem az egész magyar gazdaságnak is érezhető hasznot fog hozni
– mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a magyar gazdaság teljesítményéről szólva közölte: a kontinensen Magyarország produkálta a legnagyobb, 5,2 százalékos gazdasági növekedési ütemet 2019 első negyedévében, ami az “Európa-bajnok címet” adta az országnak. Ez az adat három és félszerese az első negyedéves európai növekedési átlagnak – mondta a miniszter, hozzátéve: utoljára 2010-ben volt ilyen magas ez a gazdasági mutató. Az elért jó eredmény annak is köszönhető, hogy 2018-hoz képest idén százezerrel többen dolgoznak, 2010 óta pedig 820 ezer új munkahely jött létre Magyarországon. A számok mögött a töretlen beruházási kedv is látható: tavaly országosan 25,5 százalékkal nőtt a beruházások értéke, az exportteljesítmény pedig 6,4 százalékkal növekedett 2019 első negyedévében – fűzte hozzá a politikus. A miniszter a kkv-szektor fejlesztésével kapcsolatban elmondta: az Eximbank a versenyképesség erősítése érdekében tavaly 300 milliárd forintnyi új hitelt helyezett ki a magyar vállalkozásokhoz.
Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője közölte: bebizonyosodott, hogy a “Tiszán innen” is lehet nagyszabású, nagy volumenű beruházásokat megvalósítani. Példaértékűnek nevezte, hogy a Master Good Kft. Kisvárdán működő baromfifeldolgozójára számos helyi és térségi kis- és középvállalkozás csatlakozhat rá beszállítóként. A Várda Meat Kft. közleménye szerint a társaság az új üzemben a baromfi vágóüzemekben ipari mennyiségben keletkező csirkezsigereket, a nem étkezési célú nyesedékeket és a kopasztás után visszamaradó csirketollat dolgozza fel. Az évi mintegy 19-21 ezer tonna melléktermékből prémium minőségű húslisztet, baromfizsiradékot és toll-lisztet állítanak elő. A zöldmezős beruházásban megépülő üzem várhatóan novemberre készül el. A társaság a beruházáshoz 2,3 milliárd forint saját erőt biztosít, ebből 1,4 milliárd forintot banki hitelből finanszíroz. A Várda Meat Kft. 2018-as árbevétele 580 millió forint volt, a cég tavaly 21 állandó munkavállalót foglalkoztatott.
Forrás: MTI; Fotó: MTI
VAM
2019-05-22 at 10:54
Magyarország számára a legbiztosabb kitörési pont valóban a jó minőségű, megfelelő szakértelemmel feldolgozott élelmiszeripari termékek előállítása.
Amanda
2019-05-21 at 20:57
Csak gratulalni lehet a jo – eredmenyekhez, csak igy tovabb az Isten
segitsegevel!
Hesslerezredes
2019-05-21 at 16:11
Szörnyű ezt mondani 30 évvel a rendszerváltás után, de erre már a kádárrendszerben is rájöttek. Persze akkor (is, meg előtte is) – stílszerűen – fejőstehénnek nézték ezt az ágazatot. Kár, hogy a TSZ-ek kolhozoknak voltak elkönyvelve, pedig a háztájival való szimbiózisuk tűrhetően működött. Aztán a fürdővízzel az életképes gyerek is ki lett öntve. Valószínűleg nem volt más út akkor. Ma már késő. A baj az, hogy a Hangya-rendszer 90 után nem éledt föl, pedig az aztán nem volt kommunista találmány. Csak tűnődtem.