A jövő évtől újra a növekedés irányába fordul a turizmus a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint. Kovács László azt mondta a Magyar Nemzetnek: a mostani szezon azért is jó lehet, mert a rendezvénytartásra vonatkozó enyhítések bejelentésével az éttermekben, panziókban tömegesen merült fel igény családi ünnepségekre.
Ezek kitartó húzóerőt jelentenek idén
– fogalmazott, bár hozzátette, hogy a vállalati szféra még ébredezik. A pénteki lapszámban megjelent cikkben úgy fogalmaztak: belháború zajlik az újrainduló vendéglátóiparban, a fellángolt munkaerőhiány miatt egyes cégek etikátlan lépésekre szánták el magukat. Az ipartestületi elnök azt mondta, hogy Budapesten elhúzódik az újraindulás. Sokan kivárnak őszig, így a koronavírus-járvány előtti kínálatnak nagyjából a fele lesz elérhető a nyáron, jórészt a turisták által is kedvelt fővárosi területeken. A legnagyobb gondnak továbbra is a munkaerőhiányt nevezte Kovács László, aki szerint országosan húsz százalékkal kevesebben dolgoznak a szükségesnél.
Vidékre a fővárosból is toboroztak felszolgálókat, szakácsokat, akik akár havi egymillió forintot is megkereshetnek a Balatonnál
– mondta. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint egy budapesti étteremben naponta 15–20 ezer forintot is elkérhet a takarításért egy 6–8 órában felvett munkavállaló.
Forrás: MTI; Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Facebook
Twitter
YouTube
RSS