A péteri kistermelő üzemét egy takarítatlan garázsban rendezte be, ahol penészes szemeteskukában pácolta a termékeket, és koszos üstökben ipari zsírt olvasztott.
Az intézkedést végrehajtó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a forgalomból kivont és megsemmisített alapanyag, félkész- és késztermék mennyiséget egy kistermelő – normál esetben – több mint 2 év alatt tudná előállítani. Mivel a kistermelők számára engedélyezett heti egy sertésvágásból nem tudta kielégíteni a vásárlók igényeit, ezért alapanyagokat, például zsírszalonnát, sertés apróhúst, marhanyelvet és késztermékeket, többek között paraszt májast, füstölt oldalast, füstölt szalonnát is vásárolt. Előbbieket saját termékeibe dolgozta be, míg utóbbiakat átcsomagolta.
Az előállító helyen talált 52 tétel közül 46 nem volt nyomonkövethető, 6 tételnek pedig lejárt a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési ideje. A szakemberek az ellenőrzés során többek között 2012 márciusában lejárt fokhagyma port és 2013 év elején lejárt kötözött sonkát is találtak. Legnagyobb mennyiségben étkezési zsírt – 2883 kilogramm – kellett megsemmisíteni – közölte a Nébih.
A kistermelő három piacon árusított termékeit: Péteriben, Sülysápon és Diósdon.
Forrás: MTI
Fotó: Kapos.hu
Facebook
Twitter
YouTube
RSS