Napi egymilliárd étkezésnek felelne meg a 2022-ben világszerte feleslegesen kidobott élelmiszer az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) szerdán közzétett jelentése szerint.
Inger Andersen, az UNEP igazgatója globális tragédiának minősítette az élelmiszer-pazarlást, figyelmeztetve, hogy mindeközben a világ számos részén emberek milliói éheznek. A jelentés összeállításában közreműködő WRAP nem kormányzati szervezet munkatársa, Richard Swannell megdöbbentőnek nevezte a számot, és kiemelte, hogy csak az elpazarolt ételből a világ összes éhezőjét – becslések szerint 800 millió embert – el lehetne látni napi egy étkezéssel.
Elmondta: a jelenségért részben az okolható, hogy sok háztartás rosszul méri fel saját élelmiszer-szükségletét, a vásárlók pedig hajlamosak eldobni olyan ételeket, melyek szavatossága bár lejárt, de fogyaszthatók lennének. Az élelmiszer-pazarlás 60 százalékáért, azaz világszerte 631 millió tonnáért a háztartások felelősek, őket követi a vendéglátóipar és az áruházak 28 százalékkal, 12 százalékot pedig hentesek és zöldségesek számlájára lehet írni – áll a jelentésben. Becslések szerint a pazarlás évi 1000 milliárd dollárral ér fel.
A mostani a témában az ENSZ második jelentése, az UNEP részéről Clementine O’Connor pedig azt mondta, minél többet kutatják az élelmiszerpazarlás jelenségét, annál több pazarlásra bukkannak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi szabályozások mellett a kereskedelemben jobban megéri kidobni az ételt, mint más, fenntartható alternatívát keresni.
Gyorsabb és könnyebb, mert a felesleget nem adóztatják meg, vagy csak nagyon kis mértékben”
– közölte.
A jelentésben rámutatnak arra, hogy az élelmiszer-pazarlás – mely az ételek egyötödére rúg – nem pusztán a tehetős országokban fordul elő, hanem globális probléma. Hozzáteszik, hogy a jelenség környezetvédelmi kudarc is, mert 10 százalék szén-dioxid-kibocsátást eredményez, emellett hatalmas mezőgazdasági területek szükségeltetnek olyan termések learatásához, melyeket voltaképpen sosem fognak elfogyasztani.
(MTI / Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)
Solaris
2024-03-28 at 11:44
Valsz fizetett cikk, ( vagy kényszerített )rendben is van, így mennek a dolgok…
Szerencsére hasznos idióta, aki azonnali intézkedéseket vár, nincs az olvasók között…
Fülig Jemes
2024-03-28 at 09:03
Ép ma reggel hallottam a rádióban, hogy a komplett magyar élelmiszer feldogozóipar veszteséget termel, és nem csak magyar probléma, a témáról nem politikus, hanem hozzáértő szakember beszélt, és az okokat sorjázva megemlítette, hogy a lakosságon lassan fog az agymosás, és elkezdtek takarékosabban háztartásokat üzemeltetni, figyelnek rá, hogy a lehető legminimálisabb legyen a hulladékba kerülő fogyasztható étel, illetve alapanyag, ezáltal a feldolgozóipar termelése is lecsökkent, a bevételeikkel együtt. Nagyon érzékeny rendszer, amibe a ződek óbégatása hatására egy pontján durván belenyúltak, és lám, az építmény kártyavárként viselkedett. Azt azonban hiányolom, hogy nem kaounk híreket arról, hogy a globális szintű tudatosság hatása esetleg már érzékelhető, és naponta egyszer már tényleg jóllakatták a nagyon hasznos afrikai embertársainkat, akik a mai napig a tűz körül ugrálást, és a mértéktelen szaporodást tartják legfontosabb küldetésüknek?!
loka lista
2024-03-28 at 02:35
“A jelenség környezetvédelmi kudarc is, mert 10 százalék szén-dioxid-kibocsátást eredményez…”
Mint minden, ami az élettel összefügg. Ezen a ponton kezdtem röhögni.
“Emellett hatalmas mezőgazdasági területek szükségeltetnek olyan termések learatásához, melyeket voltaképpen sosem fognak elfogyasztani.”
Itt viszont rájöttem, hogy ez a “jelentés” csak egy feljelentés.
Újabb PR-cikk a mezőgazdaság felszámolása mellett.
Grimmbusz
2024-03-27 at 22:02
Random gondolatok 2.
Régen miért is nem volt élelmiszermaradék? Megsúgom: megették a ház körüli állatok: sertések moslékként, szárnyasok megették a zöldség-gyümölcs maradványokat felaprítva, kutya-macska bármit megevett, jól elvoltak tápok meg konzerv kutyakaják nélkül is. Ilyesmivel meg már alig foglalkozik valaki, kicsiben nem érdemes,nagyban meg megölik a mindenféle szabályok meg megkötések. A háztáji állattartást/konyhakertet amúgy is be akarják tiltani mindenféle zöld fantazmagória miatt…
Grimmbusz
2024-03-27 at 21:54
Random gondolatok.
1. És akkor mi legyen a felesleggel?
1.1. Meg se vegyük? Az élelmiszeripar belerokkanna, ha a bevételek egy ötöde hipp-hopp eltűnne.
1.2. Most akkor vegyünk ugyanannyi ételt, csak amiről látni, hogy felesleges, adjuk oda koldusnak/afrikai éhezőknek? Elméletnek szép, de akkor magyarul mindenki fogadjon örökbe egy éhezőt aki HELYETT pénzt keres és akit eltart a két szép szeméért?
2. Most tulajdonképpen azt akarják mondani, hogy majd a világkormányból pártunk és vezérünk megmondja, mennyi legyen a napi fejkvóta a kajából? Aztán majd ha csökken a csokiadag és bemondják a médiában, hogy nőtt a csokiadag és valaki ezen fennakad, mehet a “szeretet minisztériumba”? (Orwell már megint a tíz ujját nyalogatja)
3. Érdekes, mikor a migrik eldobálták a kaját mert sertéshúst (vagy mittoménmit) tartalmazott, akkor senki nem sírt az élelmiszerpazarlás miatt, meg hogy az afrikai éhezők bezzeg megennék. (ja, nem a migrik az afrikai éhezők elvileg?)
4.Mikor a spanyolok egész nap paradicsommal dobálják egymást az utcán, valahogy nem merül fel ilyen probléma……
5.A bogárevés kierőszakolását és az új adónemek lehetőségét már előttem vázolták… 🙂
navisos
2024-03-27 at 19:53
Úugy hallottam,hogy New Yorkban egy vállalat alakult,amely összegyüjti a kidobott élelmiszereket, újra csomagolja és olcsón eladja a közönségnek. Erről már egy TV filmet is láttam.
zatyi József
2024-03-27 at 19:13
OLvasom , olvasom, mondom hol a lényeg hogy az Ensz ennyire aggódik az éhezés miatt miközben népírtásra készül.Aztán csak meglett…:
“Gyorsabb és könnyebb, mert a felesleget nem adóztatják meg, vagy csak nagyon kis mértékben””
Ennyi az egész sírós hegedűvel kísért mesedélelőtt hangulati kondícionálás az új adók bevezetéséhez.
Ungarn über alles !
2024-03-27 at 17:52
mondok egy minapi példát: anyuka fevágottat vesz a gyerek holnapi uzsonnájához 70gr akármi 50gr csomagolásban
egyet kevésnek talál-kettőt meg drágának, ergo ott marad a polcon, holnap lejár a szavatossága – megy a kukába
…és rögtön megvan a pazarlás az újonnan kiokosodott kereskedők+gyártók miatt
(és akkor jönnek a Spar-eszű labancok und egyéb férgek, hogy veszteséges a kereskedelem)
Xerxész
2024-03-27 at 17:04
értem én ezt a “borzalmas” “statisztikát”, csak akkor elő kéne állni valamiféle innovációval, hogy hogy a f@szba juttassuk el a “szerencsétlen” “éhezőknek” azokat az élelmiszereket, amiket egyébként kidobunk… lehet itt össze-vissza jajgatni, de megoldást még senki nem kínált… azt a tojást, amit kidobnék, de még ehető, hogyan adjam oda az etióp éhezőnek, hogy mire odaér, ne zápuljon meg… (a tojás bármi romlandóval behelyettesíthető)
Cuki
2024-03-27 at 16:26
Friss és máris a szemétben
jó film
Naprózsa
2024-03-27 at 16:14
Hagyjuk már ezt a műsort, ami valójában arról szól, hogy a homo sapiens egyszerű embere egy mocskos pazarló senkiházi, akit meg kell nevelni, pontosabban ki kell irtani, s addig is egyen rovart meg mindenféle fost, amíg mi jóember milliárdosok bezzeg annyira féltjük az ökoszisztémát, hogy mi nem pazarlunk, csak a szakácsaink, csak a kaviárt hozatjuk a világvégéről…
Nálunk nincs kidobott élelmiszer, mert sokáig szegények voltunk, mi és még sokan nem pazarlunk, úgyhogy klímapatkányok ne kenjétek ránk a saját bűneiteket, hogy ezzel az ürüggyel etessetek velünk káros moslékot!
kgl3
2024-03-27 at 16:07
Nem tudom elképzelni, hogyan állapítják meg az élelmiszerpazarlás mértékét. A szeméttelepen kiválogatják a kommunális hulladékból az élelmiszert és lemérik? Szerintem nem. Megkérdeznek 1000 embert a szokásairól, és az eredményt felszorozzák a világra? Hülyeség. Összegyűjtik és lemérik az ürüléket, és összehasonlítják az eladott élelmiszer mennyiségével, és a különbséget azt kidobtuk? Viccnek is rossz. Szerintem kamuznak. Valaki valahol látott egy kukában kidobott élelmiszert, és levonta a messzemenő következtetését. A hülyéktől ments meg Uram minket!