A közétkeztetés tervezett reformjáról egyeztetett tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetők Szövetsége. A tárca által előterjesztett rendelettervezet szerint személyenként legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget, vagy gyümölcsöt kell biztosítani az egész napos étkezés során. – írja a Magyar Hírlap.
Emellett a só és zsírbevitelt is szigorúan szabályozza a várhatóan 2014. január elsején életbe lépő rendelet. Tettinger Antal, a közétkeztető vállalkozásokat tömörítő szervezet elnöke lapunknak elmondta, a tervezet nagyon ígéretes és előremutató, ugyanakkor a jelenlegi nyersanyagnormából – iskolák esetében napi 354 forint – nem lehet teljesíteni a rendelettervezetben foglalt előírásokat. A tárgyaláson több ponton is egyezség született, tisztázatlan maradt ugyanakkor, hogy mennyivel emelkedhet majd az ellátás díja és nyersanyagnorma mennyisége. „Kérdéses az is, hogy ki fizeti majd a révészt? Az önkormányzatokat, vagy a szülőket kötelezik arra, hogy a számításaink szerint harminc-hetven százalékos áremelkedést finanszírozzák?” – fogalmazott Tettinger Antal. Elmondta, a rendelettervezettel összhangban a szövetség is támogatja az őstermelőktől történő nyersanyagbeszerzést, ehhez azonban olyan termelőszövetkezetek létrehozása szükséges, amelyek a minőségben és a logisztikában is összefogják a termelőket. A tegnapi egyeztetésen elsősorban fokozatosságot kért a szakmai szervezet. „Időt kell adni mind a szolgáltatók, mind a gyerekek részére, hogy felkészülhessenek a változásokra. Ezért a rendelkezések fokozatos bevezetését kértük a minisztériumtól” – jegyezte meg a szervezet elnöke. Hozzátette: a tárgyalások a jövő héten folytatódnak.
forrás: Magyar Hírlap
Facebook
Twitter
YouTube
RSS