Négynapos akció keretében mintegy 23 Balaton-parti településen összesen 72 vendéglátó egységet ellenőriztek a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei, akik többek között halsütödét is megvizsgáltak. A razzia során 14 esetben összesen 205 kilogramm halat, vagy halterméket foglaltak le, illetve semmisítettek meg.
A Nébih szervezésében augusztus végén tartott halászati ellenőrzés célja a balatoni vendéglátó egységekben kapható hal és haltermék nyomon követhetőségének ellenőrzése volt. Az akcióban a NÉBIH szakemberei mellett a kormányhivatalok munkatársai vettek részt, így összesen 31-en végeztek ellenőrzést.
A legnagyobb forgalomból kivont tétel mintegy 20 kilogramm harcsafilé volt, de ártalmatlanítottak pontyot, pisztrángot, süllőt, keszeget, hekket és halbelsőséget is. Az ellenőrök olyan állapotú fagyasztott halat is találtak, melynek fajtáját már meg sem lehetett állapítani.
Több esetben higiéniai hiányosságokat is tapasztaltak az ellenőrök. Ezen vizsgálatokat az illetékes kormányhivatalok folytatják le. Egy strandi halsütöde esetében több mint 71 kilogramm nem megfelelően tárolt, bűzlő halat és halterméket (afrikai harcsa, cápaharcsa filé, harcsa filé, ponty, keszeg, pisztráng és süllő) találtak a halőrök. A termékeket, a további hatósági vizsgálatok lefolytatásáig kivonták a forgalomból az ÁHSZ szakemberei.
PS/Nébih
Facebook
Twitter
YouTube
RSS