Valóságos maffia épült ki annak érdekében, hogy a német húsipar versenyképessége megőrizhesse vezető helyét Európában. A húsipari munkások kelet-európaiak, akiket módszeresen és szervezetten zsákmányolnak ki különböző közvetítők és munkaszervezők. Szakszervezeti aktivista segít feltárni, hogy miről nem beszélnek szívesen Németországban – írta a hvg.hu.
Bár a német hústermékek ára átlagosan 28 százalékkal magasabb az uniós országok átlagáránál (a hús többe kerül, mint Franciaországban vagy akár Belgiumban), a német húsipar mégis Európa legversenyképesebbjének számít. Miközben a foglalkoztatottak száma az elmúlt években stagnál vagy csökken, ennek az ágazatnak egy munkaórára lebontott kibocsátása évről évre emelkedik: csökkennek vagy stagnálnak a költségek, a bevétel viszont növekszik.
A nagy húsipari cégek folyamatosan terjeszkednek és gigantikus beruházásokat terveznek. A húsipar csak 2012-ben majdnem ötven százalékkal növelte az összkapacitását. A németek Európa legfőbb húsexportőrei. A fő konkurensei, a dán, a belga és a holland húsfeldolgozók pedig nem képesek biztosítani az exportmennyiségek titkát, az olcsó munkaerőt.
A jelenlegi szabályozási keret Németországban két évtizede tökéletesen kiszolgálja a húsipari kis- és nagyvállalati tulajdonos érdekeit. A siker kulcsa lényegében a kelet-európai munkavállalókban rejlik, akik sok esetben éhbérért dolgoznak éjjel-nappal a német vágóhidakon, és ha holnap hazamennének, a német húsipar azonnal összeomlana.
A Németországban pórul járt magyar hentesekről bővebben a hvg.hu-n olvashatnak.
Fotó: magyarhirlap.hu
Facebook
Twitter
YouTube
RSS