Nem árt az óvatosság, ha valaki fagylaltot szeretne enni, a nyári szezonális ellenőrzések alkalmával ugyanis minden tizedik fagylaltkészítő, illetve forgalmazó helyen találtak valamilyen hiányosságot a szakemberek, tíz esetben ráadásul fogyasztásra alkalmatlannak ítélték a kínált árut. Az élelmiszer-biztonsági hatóság a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy összességében javult a helyzet: a különböző fesztiválokra kitelepült vendéglátósok, mozgóboltok többsége szakszerűen üzemelt, ezért ritkábban és kisebb összegben kellett büntetést kiróniuk.
Az idei nyári szezonális ellenőrzés első időszakában száztizenkilenc esetben szabott ki valamilyen bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), több, mint kilencmillió forint értékben. Ez mind az esetek számát, mind a bírság összegét tekintve javulást jelent az utóbbi évekhez viszonyítva – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a hatóság. A Magyarország-szerte gombamód szaporodó fesztiválok, kulturális és zenei programokat nyújtó rendezvények mellett egyre több eseményt szerveznek egy-egy jellegzetes étel köré. Ezeket a rendezvényeket kiemelten figyeli a Nébih, s noha ezek az elmúlt években szerencsére élelmiszer-biztonsági szempontból is sokat javultak, az óvatosság továbbra sem árt. A hatóság összegzése szerint az eddig lezajlott nagy fesztiválokon a vendéglátók többsége megfelelő higiénés körülmények között üzemelt. Néhány helyszínen azonban hiányos volt a dolgozók személyi higiénés és egészségügyi alkalmassága, az ivóvízellátás biztosításában és a készétel kezelésében problémák adódtak. Ez utóbbi a fesztiválokon jelen lévő vendéglátósok négy százalékánál jelentett gondot. Az ellenőrök csupán egyetlen esetben találkoztak súlyos higiéniai problémával: egy nagyobb fesztiválra kitelepülő vendéglátónál a létesítmény környezete nem volt rendezett és tisztán tartott, a mozgóbolt padozata és a munkafelületek is erősen szennyezettek voltak, ráadásul a keletkezett hulladék kezelése veszélyt jelentett az elkészült ételekre. A büfének megtiltották a további működést; ettől az esettől eltekintve azonban a Nébih szerint a vállalkozások általában felkészültek, az ételkészítő és kiszolgáló helyek felszereltsége összhangban van az ételkínálattal.
A fesztiválok mellett a fagylaltozók is kiemelt forgalmat bonyolítanak nyaranta. A nem megfelelő higiénia és az étel tárolása esetükben komoly probléma forrása lehet. Megbetegedésekhez vezethet, ha lejárt alapanyagot használnak fel, ha visszafagyasztják a megolvadt fagylaltot vagy túltárolják azt. A fagylalt árusítás közben is szennyeződhet, ezért is fontos a személyi tisztaság betartása. A Nébih az idén eddig száznegyvenhét fagylaltkészítő és forgalmazó helyen vizsgálódott. A nyári kiemelt ellenőrzés első szakaszának tapasztalatai szerint a vizsgált fagylaltozók csaknem tíz százalékánál tártak fel valamilyen hibát a szakemberek. Tíz alkalommal fogyasztásra alkalmatlan édességet találtak az ellenőrök, amelyeket azonnal kivontak a forgalomból, emellett nyolcszor figyelmeztettek, öt alkalommal bírságot szabtak ki a hatóság munkatársai a nem megfelelő készítési és forgalmazási körülmények miatt, egy esetben pedig a tevékenységet is korlátozniuk kellett. A kirótt szankciók összértéke csaknem háromszázezer forint.
A Nébih tájékoztatása szerint a nyári szezonális ellenőrzés eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy az előző évekkel összehasonlítva gyakrabban volt gond a higiéniai feltételekkel és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével. A hűtési lánc fenntartásával viszont idén eddig kevesebb probléma adódott. Az élelmiszerek ellenőrzésének eredménye alapján idén az első időszakban emelkedett a lejárt és a nem nyomon követhető tételek aránya a tavalyi hasonló időszakához viszonyítva. A nem megfelelő jelölésű és a fogyasztásra alkalmatlan tételek előfordulási aránya a korábbi évekhez hasonló volt.
Forrás, fotó: Magyar Nemzet
Facebook
Twitter
YouTube
RSS