Első pezsgőjével jelentkezik a nemzetközi szinten és országosan is elismeréseket nyert borokat alkotó PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet – derült ki egy mai sajtótájékoztatón.
A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a Pécsi Tudományegyetem része, a pécsi borvidék középpontja. A kutatóintézet 1949-ben, több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre; fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Ennek szolgálatában mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 300 éves, 1600 négyzetméter alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik. A szőlőfajta-gyűjtemény – amely mára több, mint 1800 tételből áll – a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja. A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak. Hazánkban egyedül Pécsett folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, amelynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése. A főbb gombabetegségeknek ellenálló, rezisztens fajták kialakítása gazdasági és környezeti szempontokból egyaránt előremutató. Az új érték teremtését célozzák a nemesítési, genetikai kutatások. Az intézet 26 államilag elismert szőlőfajtával és 29 klónnal rendelkezik.
A borok tekintetében a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete az elmúlt években sikert sikerre halmozott. Néhány szép eredmény:
- Zenit 2016, 2017, 2018: Magyarország legjobb újbora;
- Jázmin 2018: Pannon Borrégió TOP25 2019;
- Summa Merlot 2017: Magyarország TOP 100 bora 2019;
- Summa Cabernet Sauvignon 2017: VinAgora 2020 aranyérmese.
Három év munkája
Három év munkájának gyümölcseként idén pezsgő is készült! Az alapanyagául szolgáló szőlő a zenit (a szó jelentése: a szemlélő feletti égbolt teteje) volt, amely a kutatóintézet Szentmiklós-hegyi birtokáról származik. Az Intézet pincéjében alakult át a szőlő borrá, a bor pedig pezsgővé, vagyis a zenit Nadírrá (a nadír a zenittel átellenes pont az éggömbön). Az ültetvény és a pince közötti tengerszintkülönbség 63 méter, ezért lett a pezsgő neve Nadír 63. Maga a Nadír 63 pezsgő zöldes-sárga színű. Finom buborékokkal rendelkezik, gyöngyözése folyamatos és kitartó, a pezsgő felszínén tartós fátyol keletkezik. Illatában az érett körte, őszibarack és a zenit fajtára jellemző egzotikus gyümölcsök (pl. mangó, ananász) fedezhetők fel. Ezek mellé társul a tradicionális eljárással készült pezsgők vajas, tósztos aromatikája. Ízében a korty könnyed, játékos savakkal, az illatot kiegészítő lime-os és citrusos ízekkel. Lecsengése hosszú, krémes, vajas.
A Pécsi Egyetemi Borbirtok válogatott borait – és a Nadír 63 pezsgőt – ősztől külön a tételekhez megálmodott ételekkel együtt is meg lehet kóstolni. A kezdeményezéshez a Főtér Borbár, a Kikelet Étterem, a Tenkes Csárda és a Zsolnay Étterem csatlakoztak. A Rose Novum 2019, a Zenit 2019, a Kadarka 2019, a Cirfandli 2017 és a csúcsbor Summa Merlot 2017 játékos recepteket ihlettek. A gasztronómia szerelmesei maguk is megalkothatják a fogásokat, ugyanis a receptek az UnivPécs weboldalán (univpecs.com) olvashatók lesznek.
Kép: Pécsi Tudományegyetem
Hyperkonzervatív
2020-09-05 at 09:31
Arra meg, hogy “nem fáj a fejem a bortól” (egyébként a kéntől), és 1000 Ft felett minden bor kamu (csak az előállítását nem is számolva az üveg, címke, dugó, kapszula, palackozás, stb. ára mennyi) inkább nem is reagálok, mert nagyon messziről kéne kezdenünk…
Én is szeretem a jó sört, de kérlek ne hasonlítsuk már össze őket…
Hyperkonzervatív
2020-09-05 at 09:21
A legnagyobb tisztelettel jegyzem meg borászként, hogy amit pl. őszibaracknak érzel a borban (ha van olyan fejlett az ízérzékelésed és nem kávé meg cigi után kóstolsz/illatolsz), az az illatanyag kémiailag konkrétan az őszibarack ízét/illatát is adja. Tehát ugyanaz. Néha a somelier-ék tényleg túltolják, de ez kémia. Ha vágott fű illatát érzed a sauvignon blanc-ban, ugyanaz az anyag adja konkrétan a levágott fű illatát is. A parfümőrök vagy a baristák sem “köcsögök”, csak megtanulták, hogy milyen aromákat kell keresni, és jó az íz/illatérzékelésük)
Qrcsányipiktor
2020-09-02 at 14:06
Kedves Warlord! Kösz, hogy reagáltál, nem érdemeltem meg, mert én alapvetően nem vagyok boros. Alapvetően ironizáltam. Egyébként nagyon rossz véleményem van a borról, mióta hallottam azt a mondást – és még az átkosban saját szememmel is láttam a gyöngyösi borkombinátnál -, hogy ‘bort lehet szőlőből IS készíteni…’. A bor maga nem ‘becsületes’ ital – annyit lehet rajta manipulálni. A sör – ugyan proli ital (megjegyzem én ‘sörös’ vagyok) – de sokkal ‘becsületesebb: vagy jó, vagy rossz. Én a 70-es években diákként jártam Franciaországban és 3 frankért – fillérekért – vettünk egy liter vörösbort, ami teljesen kifogástalan volt, nem fájt utána a fejünk. Ott még az olcsó bor is minőségi volt. Na ez hiányzik nálunk és azt mondom: 1000 forint/palack fölött minden bor kamu, nagyzolás, sznobizmus.
Warlord
2020-09-01 at 19:29
@Qrcsányipiktor
Értem amit mondasz, de többszáz hasonló bor közti árnyalatnyi különbségeket hogyan lehet másként szavakba önteni?
Írd már le.
B.L.
2020-08-30 at 23:50
Beteg vagy.
Zsike
2020-08-30 at 20:43
Köteles tisztelettel a sommelier -szakma iránt, de tudományos szintre emelni a halandzsát – ami sok, az sok! 150 éve szőlőtermesztő és borkészítő a családom, sőt, a rendszerváltás után is “visszavették a fonalat” s kisgyerek korom óta annyi családi beszélgetést szőlőről, borokról, más termesztőkkel, fináncokkal, rokonokkal, szomszédokkal hallottam, amennyit el se lehet képzelni! De soha ilyen fellengzős beszédet, dumát nem! Rémes marhaságok, ostobán tudományoskodó zagyvaságok tudják elhagyni egyébként fantázia-szegény, nagyképűsködő, trendi “borlovagok” száját! Valóban még kontraproduktív is lehet! Korábban a Művelt Alkoholista elemzései csodálatosak voltak! Aki tájékozódni akart, az ő szavait itta! Igen, csak hogy ő valóban művelt volt, nagyon intelligens és nagyon értett a borokhoz is! Ajánlom mindenki figyelmébe, élvezetes és mértékadó a véleménye!
gondolkodj
2020-08-30 at 16:15
Einstein szerint két dolog határtalan.A világegyetem és az emberi hülyeség.Bár az elsőben nem volt biztos.Nehogy már mangó meg a franc tudja milyen ízű. Süket duma az egész hogy jó drágán lehessen eladni.
"Lárifári"
2020-08-29 at 12:01
Mindig jó hatással vannak a rekeszizmaimra a “különleges” borok –jelen esetben pezsgő– tulajdonságainak ismertetései.
Köszi! Máris jól indult a napom!
Megyek, kinyomok egy x-et pirosaranyból a tányér közepére, rádobok egy csipet zöld levelet és jóízűen megebédelek!
Qrcsányipiktor
2020-08-29 at 09:32
“….Illatában az érett körte, őszibarack és a zenit fajtára jellemző egzotikus gyümölcsök (pl. mangó, ananász) fedezhetők fel. Ezek mellé társul a tradicionális eljárással készült pezsgők vajas, tósztos aromatikája. Ízében a korty könnyed, játékos savakkal, az illatot kiegészítő lime-os és citrusos ízekkel. Lecsengése hosszú, krémes, vajas.” – amikor ilyet olvasok, akkor a szó szoros értelmében rosszul leszek és hányingerem támad ettől a vér-giccses fogalmazástól, meg elmegy a kedvem, hogy megkóstoljam az italt. Ezek a szomelier-félék egyáltalán normálisak??? Egy bor borízű legyen és édes, vagy száraz, egy pezsgő meg száraz, és édes, meg a kettő közötti átmenet maximum. Dührohamot kapok ilyenkor és legszívesebben belenyomnám a pofáját egy kosár rothadt banánba, citromba, meg az összes emlegetett gyümölcs rothadt verziójába, oszt élvezd köcsög!!!
bl
2020-08-29 at 03:52
Az alkoholmentes borral (nem musttal) kellene kísérletezni. Egy jó karakteres, száraz (savanyú), egészségvédő, reggeli autózás előtti pohárkával.