Szinte az összes élelmiszer-alapanyagból behozatalra szorulna az Európai Unió, ha 2030-ra megvalósulnának az Európai Bizottság mezőgazdaságban tervezett korlátozásai. A Green Deal visszavetné a jólétet is, minden európai állampolgárnak évi 157 euróról (mintegy 55 ezer forintról) kellene lemondania, miközben akár ötven százalékkal is nőne sok alapvető élelmiszer ára – írta kedden a Magyar Nemzet.
A kieli egyetemnek a lapban ismertetett friss hatásvizsgálata megállapította, hogy veszélybe sodorja az Európai Unió élelmiszer-önellátását a Green Deal, míg a kisgazdaságokat tönkreteszi. Ráadásul feleslegesen, mert az agrárium globális kibocsátása nem csökken, noha ez lenne a stratégiák célja – állapították meg. A nagy múltú intézmény a német gabonaszövetség felkérésére készített hatásvizsgálatot az európai zöldmegállapodás mezőgazdaságot érintő Farm to fork és biodiverzitás stratégiájáról.
Brüsszel ezekben a műtrágya-felhasználás húszszázalékos csökkentését, a növényvédő szerek használatának a felére csökkentését és a nitrogénmérleg ötvenszázalékos mérséklését írja elő 2030-ig. Emellett kötelező lenne az ökológiai művelés arányának 25 százalékra növelése a jelenlegi 8–9 százalékról, valamint a ma megművelt területek tízszázalékos kivonása. A szigorú elvárások célja a biológiai sokféleség helyreállítása és a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátásának a csökkentése lenne a 2030-ig megfogalmazott klímacélok elérése érdekében.
Brüsszel stratégiái nem járulnak hozzá a klímacélokhoz, miközben csökkentik az európai lakosság jólétét. A mezőgazdasági termelés jelentős, több mint húszszázalékos visszaesése és a költségek növekedése miatt az Európai Unió behozatalra kényszerülne a legfontosabb élelmiszer-alapanyagokból, vagyis feladná nettó exportőr szerepét. Ezzel kiszolgáltatottá válna a harmadik országoknak, míg a lakosságnak jelentős többletköltséget jelentenének a jelentősen megemelkedő élelmiszerárak – állapította meg a tanulmány alapján a német gabonatermesztőket tömörítő ágazati szövetség.
Ezért a német gazdák arra szólítják fel a döntéshozókat, hogy gondolják újra a 2030-ig szóló stratégiákat. A kieli egyetem hatásvizsgálata szerint a marhahús 58 százalékkal, a sertéshús 48 százalékkal, míg a tej 36 százalékkal drágulna 2030-ra. A zöldség és a gyümölcs ára 15 százalékkal emelkedne, míg a gabonafélék és olajos magvak 13–15 százalékkal drágulnának. Ezzel szemben az unión kívüli országokban az áremelkedés a húsféléknél mindössze 7–10, a zöldségek és gyümölcsöknél 3–4 százalék körül alakulna – írta a lap.
Az intézkedések nyertesei a versenyképes nagyüzemek lennének, mivel a szigor jelentős önköltséggel, de hozzáadottérték-növekedéssel is jár, de a kistermelők többsége hamar csődbe menne. Az államoknak is a zsebükbe kellene nyúlniuk a hatások mérséklésére, mintegy 42 milliárd euróval, az európai lakosságnak pedig hetvenmilliárd euróval kell számolnia. A súlyos kiadások ráadásul feleslegesek, mivel az EU-n kívüli országok növelnék termelésüket az európai fogyasztói igények érdekében. Ezzel az üvegházhatású gázkibocsátás 54 millió tonnával nőne, vagyis az európai csökkenés máshol jelenne meg – áll a lapban.
Forrás: Magyar Nemzet; Fotó: MTI/Vasvári Tamás
angelblind652
2021-10-12 at 20:20
Menjenek a sóhivatalba, de gyorsan, mielőtt még tönkreteszik egész Európát.
Gyurina
2021-10-06 at 11:57
Valamikor volt egy vám nevű adó, ami arra szolgált, hogy megvédje a hazai termékeket. Ez a bizonyos szabadkereskedelem úgyis csak a multiknak volt kitalálva-
T-rex
2021-10-06 at 11:09
A cikk alapján évi, kb. 150 milliárd euró a bevétel s ha ebből a csókos brüszeli bagázs csak a 40 %-t leakaszt, már megérte nekik. Hányan lehetnek? 100-an, akkor 4oo millió per fő . Nice work, így mondják az óceán túloldalán.
Malamut
2021-10-06 at 09:39
Az engia előállító vállalatok tönkretétele után most jön a mezőgazdaság.
Soros emberei hatalmas termőföldeket vásárolnak Ukrajnában,nyílvánvaló a szándék,
Girolamo
2021-10-06 at 08:01
Vagy 25évvel ezelőtt törtek be az úgynevezett LSL(hosszan pulton tartható)paradicsomok.
Színben a bíbor színgént tartalmazzák,genetikailag manipulálták,szedés után 3hétig is elàllnak.
Európában mindenhol ezeket lehet kapni,itthon is.
Piacon,kistermelőnél lehet kapni,régi paradicsomot,esetleg.
Az LSL parik többségükben fehérből érők,zöldtalpasságra nem hajlamosak.
Mivel termésben a hazai fajtáinknál 5ször többet teremnek,teljesen átvették a terepet.
Az első osztályú termésükhöz viszont állandó mikro+makroelemeket tartalmazó műtrágyákat kell adagolni.
E miatt sózták úgy agyon a földjeiket a kertészeteink,hogy hidrokultúrára kellett sokaknak átállni.
Itt már nincs termőtalaj,csak termesztő közeg,tápoldatba lógó gyökérzettel.
Innen vannak a víz ízű paradicsomok,de a fiatalok nem igen találkoznak régi magyar áruval,nincs összevetési alap.A mindentbele kaják persze befogadják,és nem feltűnő.
Legjobban a pari példázza azt,mi történik a világban,és hova tartunk.
Az élelmiszernél már beletörődtünk a hazugságokba,miért várnánk máshol igazságot.
A termelők olyan “változásokkal szembesülnek,melyeket megbeszélni csak egymás között tudnak.
A vásárlónak amerikanizált választék kell,nem duma.
Meg tudná valaki mondani(esetleg azok,akik környezetünk tragikus változásait tagadják),mi az oka annak,hogy a tucatnyi magyar dinnyefajta nem terem eladható termést?
Mi történt akár a napfény,akár egyebek tekintetében,hogy 30évvel ezelőtt még csodálatos dinnyéink 6-7cm-es héját,és csekély szivacsos ehetetlen részt teremnek?
Namond
2021-10-06 at 04:44
Ez melyik műélelmiszer gyártó, globális cég(ek) lobbija?
Mennyit fizettek érte és kinek?
mirti
2021-10-05 at 16:56
a sajátját már feladta a többi tagállamot lehet békén hagyni …!!!
Zoltai Guszti
2021-10-05 at 16:40
Ismét egy régi komcsi trükk amit már ismerünk.Fiatalok tanuljétok a szót: HIÁNYGAZDÁLKODÁS!
Mikor direkt nincs áru, hogy az égbe menve le lehessen húzni a népet a semmire.A hiány hiányét fizeted meg az áruban nem a minőséget.
A most oldtimernek meg régiségbnek nagy becsben tartott komcsi termékek a maguk idejében sok bosszúságnak és káromkodésnak voltak a gazdái.Ugyanis az hogy valamiből nincs és marha drága nem épp a minőségi termékek irányéba mutattak.
Kevés nagyobb barkécsoló nemzet volt Magyarnál a KGST idejében….Trabantba házi fűtést, pl alap gyakorkat volt Trabatosok körében. A most jópoifa kis vicces autóban tenete a nép segge fagyott be és kellett vagy 6 km mire hajlandó volt egy lőrésnyi hely leolvadni a szélvédőn kilátni.Szerencsére mindenki volt sorkatona és akkor még az országnak volt majd 4000 db harckocsija szóval volt rutin a korlátozottan kilátható járművek vezetéséből bőven a lakosságnak.
Mikor építkezünk és az oláh határtól 8 km re Muskolcra kell menni ajtókért mert ott lehet éppen kapni, majd 2-esben hazajönni velük a tetőn Trabanttal mert egyenesek a súlytól a laprugók….Mikor meg kell vesztegetni az eladót hogy adjanak pénzért árut! és nem olcsóbban! nem nem bolti áron!
Úgy hívták :PULT ALÓL! kedves isfjú momentunos barátaim……Na ez lesz a tuti meg trendi.
Hamipipőke
2021-10-05 at 16:33
Mindegyik egy hazug pénzéhes semmirekellő analfabéta macskajancsi.
A sok buta emberrel ( kb a föld legalább 90%-a ) pedig minden ócska dumát bevesz, és minden eléjük lógatott répát bekap.
Köszi, internet. Hogy szakadna meg az összes internet kapcsolat a földön!!!!
Jurka
2021-10-05 at 14:31
A legszebb,mikor a klímavédelmi konferencia után,szépen sétálnak kifelé a nagyurak és ülnek bele egyesével a 12 hengeres benzines luxusautóikba…
Girolamo
2021-10-05 at 12:37
Osztom a véleményüket.
Az maga egy tragédia,hogy egy csoport ellopja a környezetvédelmet,mert ők zöldek és ők tudják.
Az előzô években a fél világon felé gették az őserdőket,de még szavanna típusú területeket is.
Az itt termelendő árunak már készítik a helyet.
Itthon a legnagyobb probléma azokkal a zöldségekkel,gyümölcsökkel lesz,melyek nehezen,vagy egyáltalán nem gépesíthetőek.
Erre szoktuk mondani,azon az áron már lesz értelme a kétkezi munkának.
Jelen állapotunkban van az a határ a verejtékes munkavégzésnél,amit a mai ember már nem hajlandó átlépni.
A multi zöldség-gyümölcs kínálata határozta meg az árát az előző 20évben.
Csak vevőcsalogatónak kínàlták.
Ezért is hitetlenkedik a vásárló a drágulások kapcsán.
Határ a csillagos ég,de a termelőt okolni kár,mert termelő körzetek szűntek meg működni.
És termelő famíliák haltak ki,menekültek el.
Naprózsa
2021-10-05 at 11:44
S ez még semmi, hogy a 3. világból ideszállítandó és persze GMO-s élelmiszer környezetvédelmi szempontból sokkal károsabb mint kivinni a közeli piacra a termést, hisz hatalmas energia és CO kibocsátással jár az szállítása, vagyis az egész “környezetvédelem” egy humbug…
….de ha egy hétig gondolkodnának, kedves Olvtársak, akkor sem tudnák kitalálni mi a környezetvédők új iránya, mit találtak ki új ellenségnek.
Na, na, na lehet tippelni!
A FÁKAT!
Új téboly: a fák károsak, mert mikor elkorhadnak, hatalmas metán és CO2 kibocsátással rombolják a faunát. Ezért ki kell vágni a fákat, erdőket. Mert a fa “jelentős környezetkárosító, rengeteg CO-t termel”…
Most gondolom, sokan felhördülnek, mert eddig azt tanultuk, hogy a fa a legfőbb barátunk, mert árnyékot, gyümölcsöt, asztalosipari alapanyagot ad, de legfőképp megköti a Co2-őt, hisz abból csinál cellulózt, és oxigént termel.
Mi buták vagyunk, mára csak a Bilderberg sötét(agyú) és végtelenül aljas zöldjei meg környezetpiszkálói tudják az új valóságot: vagyis hogy a fák károsak, ki kell pusztítani őket….
Naprózsa
2021-10-05 at 11:19
Nagyon visszafogott az áremelkedési jóslat ebben a tanulmányban. 15-45% 2030-ig? Az smafu. Ennyi egy normál időszakban is drágul. A valóság és egy-egy év alatt 50-300%!
És ez az egész csak és kizárólag az európai (fehér és dolgozni akaró) ember tönkrevágásáról szól, semmi egyébről.
Tanács: Brüsszel hoz rendeletet, mi meg leszarjuk.
Lobby Muty
2021-10-05 at 10:38
Hát persze, hogy a kistermelőket teszik tönkre, hogy helyet adjanak az erősen lobbizó nagyoknak. Mégis kit érdekel a környezetvédelem, meg a lakosság jóléte, amikor beindul a mutyi?