A koronavírus-járvány alatt felértékelődött az önellátás képessége, ezért a kormány célja, hogy az élelmiszerellátás gerincét a hazai tulajdonú vállalatok alkossák – közölte pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. új beruházásának bejelentésén hangsúlyozta, hogy a pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
Szijjártó Péter beszédében kiemelte, hogy az elmúlt két évben súlyos kihívásokkal kellett szembesülni, s új korszak kezdődött a világgazdaságban, amelynek részeként megindult a nemzetközi piacok újrafelosztása.
Az új kihívások azonban új lehetőségeket is jelentenek Magyarország számára
– fogalmazott. Hozzátette, hogy azok a szereplők lehetnek igazán sikeresek, amelyek a nehézségekre leépítések helyett beruházásokkal válaszoltak. Szerinte Magyarország gazdasága ennek megfelelően tavaly minden idők egyik legjobb évét zárhatta. A mélykúti üzem most bejelentett bővítése mintegy 6,5 milliárd forintból valósul meg, amelyhez az állam 2,2 milliárd forint támogatást biztosít, amiért cserébe a cég ötszáz munkahely megőrzésére vállalt kötelezettséget. A miniszter ennek kapcsán arról számolt be, hogy a vállalat kilencven százalékban hazai beszállítókkal dolgozik, míg a termékei nagyjából hetven százalékát külföldön értékesíti. Végül leszögezte, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart ezért is stratégiai ágazatként kell kezelni. Majd tudatta, hogy az élelmiszeriparnak tavaly tizenhat százalékkal nőtt a termelési értéke, amely több mint négyezer milliárd forint volt. Az ágazat 145 ezer embernek ad munkát jelenleg Magyarországon.
Forrás: MTI; Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Facebook
Twitter
YouTube
RSS