Jövő hétig tarthat az új koronavírus-járvány miatti roham a hentesüzletekben – írta a Magyar Nemzet szombaton. A lap szerint nem lesz hiány csirkehúsból, és az árak sem szálltak el. A hentesek előtt kígyózó sorok a jövő hétig még kitarthatnak, utána azonban várhatóan helyreáll a magyarországi csirkehúspiac rendje.
Bár egyes kereskedők igyekeztek kihasználni a helyzetet, tényleges árrobbanás nem történt, a feldolgozók mindössze öt-nyolc százalékkal emelték az árakat – írta a Magyar Nemzet. A járvány miatt az utóbbi hetekben a szokásos mennyiség kétszeresét rendelték meg a csirkefeldolgozóktól. Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke azt mondta a lapnak, hogy bár a magyar csirkehúságazat import nélkül is képes teljesen ellátni a magyar piacot, a hirtelen megnőtt keresletre sem a csirketartók, sem a feldolgozók nem tudtak egyik napról a másikra reagálni. A termelés ugyanakkor folyamatos, így ha rövid időre elő is fordult hiány a boltokban, néhány napon belül minden kereskedő fel tudta tölteni a készleteit.
A fokozott keresletet két hullám is táplálta Bárány László szerint: egyrészt, az emberek a koronavírus-járvány okozta pánikban elkezdtek tartalékolni, sokan töltötték fel a családi fagyasztókat. Ennek a pánikreakciónak azonban a szakember szerint hamarosan vége lehet, mivel a vásárlók rájönnek, hogy a jövőben is lesz áru a boltokban. Hosszabb távon ugyanakkor magasabb szinten tarthatja a keresletet, hogy a tanintézmények bezárásával körülbelül hétszázezer fiatal maradt otthon, az ő étkeztetésükről a menza helyett a családnak kell gondoskodnia. Annak ellenére, hogy az éttermek és a szállodák nem üzemelnek, negyedével magasabb lehet a kereslet, amíg nem nyitják ki az iskolákat – hangsúlyozta a szövetségi elnök.
Egyes kereskedők igyekeztek kihasználni a fogyasztás hirtelen megugrását: akadt olyan budapesti hentesüzlet, amely háromezer forintért kínálta a csirkemellfilé kilóját. Bárány László szerint semmi sem indokol ekkora emelést: az élő csirke valóban drágult, de csupán néhány százalékkal; az átadási árak öt-nyolc százalékkal emelkedtek, ez a csirkecombnál ötven-hatvan, a csirkemellnél nyolcvan-száz forintos drágulást jelent.
Ha valaki ezernégyszázötven forintért megkapja a csirkemellet, majd háromezerért kínálja, akkor illik rá az arcátlan jelző
– fogalmazott a Magyar Broilerszövetség elnöke a Magyar Nemzetnek.
Forrás: MTI; Fotó: MTVA
Facebook
Twitter
YouTube
RSS