Magyarország agrár-élelmiszeripari ország, komoly exportőr, önellátottsága százhúsz százalékos az alapvető élelmiszerekből, így a koronavírus okozta helyzetben is folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel. A NAK kitért arra is, hogy mint a kiskereskedelmi üzletláncok nyilatkozataikban is megerősítették: az élelmiszerellátás és a legalapvetőbb termékekkel való ellátás minden településen biztosított. Az üzletekben ideiglenesen tapasztalható hiányok alapvetően abból adódnak, hogy sok a pánikvásárlás, és sokszorosát veszik a szokott mennyiségnek.
A NAK közleménye szerint az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat az országban, az ötezer-négyszáz aktívan működő élelmiszer-vállalkozás közvetlenül százezer embert foglalkoztat, a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagok hatvanöt százalékát dolgozza fel minőségi élelmiszerekké. Magyarország legfontosabb exporttermékei a gabonafélék, a takarmányok, a hús és a húskészítmények. Az ország 2018-ban egyebek között 2,4 millió tonna búzát, 2,6 millió tonna kukoricát, kétszázezer tonna lisztet, hatszázezer tonna növényolajat, száztízezer tonna fagyasztott zöldséget, százharmincezer tonna élő állatot, nyolcszázhatvanezer tonna állati takarmányt, állati eledelt, kétszázhúszezer tonna baromfi- és százharmincezer tonna sertéshúst, továbbá négyszáznegyvenezer tonna tejet és tejterméket exportált. Az adatok azt mutatják, hogy végső esetben ezen áruk belföldön tartása – amire egyelőre nincs szükség – további hazai értékesítés lehetőségét rejti magában.
A szakemberek kiemelték, hogy Magyarország élelmiszer-termelésénél mindig elsődleges szempont a belső piac ellátása, és csak ezt követően történik meg a felesleg exportja. A belföldi kiskereskedelemben a boltok polcain évek óta az élelmiszerek háromnegyede magyar áru. A NAK közölte azt is, hogy mint a kiskereskedelmi üzletláncok nyilatkozataikban is megerősítették: az élelmiszerellátás és a legalapvetőbb termékekkel való ellátás minden településen biztosított. Az üzletekben ideiglenesen tapasztalható hiányok alapvetően abból adódnak, hogy sok a pánikvásárlás, és sokszorosát veszik a szokott mennyiségnek.
A kiskereskedők a beszállítóikkal együttműködve most is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják, előfordulhat viszont, hogy egy-egy rövidebb időszakban néhány áruházban egyes cikkek feltöltési üteme az árupótlás időigénye miatt, a szokásosnál hosszabb lehet, és az üzletek raktárkapacitásai is végesek. Az áruházak ugyanakkor pótolni tudják a polcokról kifogyott élelmiszereket, mivel a gyártók a kereskedők rendeléseit folyamatosan teljesítik.
A NAK szerint most még inkább időszerű, hogy a fogyasztók magyar termékeket vásároljanak, mivel a belföldön megtermelt alapanyagok helyben vannak, gyorsan piacra kerülhetnek, a feldolgozók még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal, így a termelők és a feldolgozók továbbra is képesek kiszolgálni a magyar fogyasztókat. A hazai élelmiszer-ellátási lánc szereplői szakmailag felkészültek, az élelmiszer-előállító üzemek jól felszereltek, megfelelő és hatékony intézkedéseket tesznek a higiéniai előírások betartására. A közleményben kitértek arra is, hogy a hazai élelmiszer-előállítás döntő hányadát adó üzemek nemzetgazdasági szempontból kritikus infrastruktúrának, úgynevezett létfontosságú rendszer-elemeknek minősülnek, akárcsak az erőművek, az ivóvízellátást biztosító létesítmények vagy a gyógyszergyártó vállalatok, ami azt jelenti, hogy működésük fenntartását szükség esetén rendvédelmi, honvédelmi szervek is biztosíthatják.
Forrás: MTI. Fotó:PS
Facebook
Twitter
YouTube
RSS