Másfél millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, kistermelői regisztrációját törölte, és 3 évre eltiltotta a tevékenység gyakorlásától az első fokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a szarvasgombás pesto okozta botulizmus esetben érintett kistermelőt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
A járványügyi nyomozás alapján megerősítést nyert, hogy a botulizmus megbetegedésért a kistermelő által gyártott termék tehető felelőssé, a határozat nem jogerős – áll a közleményben. Azt is megjegyzik ugyanakkor, hogy a megbetegedést okozó termékekkel azonos tételek vizsgálatára – mivel a termékeket elfogyasztották, az érintett tételeket pedig a nyomon követési rendszer hiánya miatt nem lehetett felderíteni – nem volt lehetőség. A megvizsgált más tételekből és egyéb termékkörből származó, összesen 119 késztermék- és 7 fűszer esetében a botulizmusért felelős baktérium, vagy anak toxinja nem volt kimutatható – olvasható a közleményben.
A Nébih közleménye kiemeli: a pesto előállításához használt technológia nem volt megfelelő, mert a botulizmusért felelős Clostridium botulinum (Cl. botulinum) spórák túlélését nem akadályozta meg. A termékek készítéséhez használt konyhai befőző készülék akkreditált laboratóriumi mérései alapján megállapítható, hogy az alkalmazott technológiai eljárás – maximum 95 fok, 120 perc – a Cl. botulinum spórák elpusztítására nem alkalmas, mivel azokat csak 120 fok fölött, magas nyomáson lehet elpusztítani.
A hatósági vizsgálat feltárta, hogy a kistermelő számos, a kistermelőkre vonatkozó élelmiszerbiztonságot garantáló jogszabályt is megszegett. Többek között többször megváltoztatta az élelmiszer előállítás helyszíneit a hatóság tájékoztatása nélkül, a termékeit nem a saját maga által termelt alaptermékekből készítette, nyomon követési rendszert nem működtetett, értékesítési területe meghaladta a jogszabályban előírt kistermelői korlátokat, valamint a termékek megnevezése, jelölése is több ponton hibás volt, amivel megtévesztette a fogyasztókat.
Nem fellebbez az élelmiszerbiztonsági hatóság döntése ellen az egri kistermelő
Keksz Zsolt az MTI-nek elmondta: a hatóság közel 350 termékét vizsgálta meg, de a bírságot nem megbetegedések okozása miatt kapták, mivel egyetlen termékben sem mutatták ki a kolbászmérgezést okozó baktériumot. Azonban mivel az előírt 120 fok feletti hőkezelést nem tudták teljesíteni, nem lehetett kizárni, hogy nem a termékei okozták a megbetegedéseket. Hozzátette, hogy a hatóság előírásának megfelelően a meglévő raktárkészletet megsemmisítették, de ezt ettől függetlenül is megtették volna. Tájékoztatott arról is, hogy a kistermelői kereteket kinőtték, nem tudtak volna már a jövőben a jogszabályoknak megfelelően működni, illetve a 40 kilométeres árusítási körzetet is túllépték.
Elnézést kért minden érintettől, és közölte: termékeit az átszervezést követően azonos néven, de új technológiával fogják legyártatni a hatóságokkal együttműködve.
mti
Facebook
Twitter
YouTube
RSS