Harminckét csapat sorakozott fel a töltők mögött a kilencedik, pénteken kezdődött, és vasárnapig tartó Fonyódi Kolbászfesztiválon, ahol konyakos és burgonyás kolbász is készült. Az esemény a téli időszakban a Balaton környékének legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, helyszíne, a Zákányi Kálmán Sportcsarnok megtelt érdeklődőkkel.
Szombaton már délelőtt nagyon sokan érdeklődtek a csapatok standjainál, ahol nem csak a kolbász ízére helyeztek kiemelt hangsúlyt a versenyzők, de a dekorációra is. Hiszen a zsűri a külcsínt is díjazta: a legtöbb helyen a fő díszítő elem természetesen a kolbász volt – írta helyszíni tudósításában a Sonline.hu. A Somogy megyei hírportál munkatársai ellátogattak mások mellett a balatonföldvári csapat bázisára is, ahol a város emblematikus kilátóját mintázó makettre kerültek kolbászok, a rendhagyó alkotást a csapattagok saját kezűleg készítették el. Egyikük, Fekete Tamás a portálnak elmondta, hogy ők hagyományos ízesítésű, sütnivaló házi kolbászt készítenek. A csapattag kiemelte, hogy évek óta részt vesznek a fesztiválon, és már azt is győzelemnek tartják, hogy ott lehetnek egy remek társaságban.
Hasonló véleményen voltak a somogyvámosi Drink Team tagjai is, ahol – hiszen a név kötelez – a pálinka is fontos szerepet kapott. Minden évben kiváló a hangulat – osztotta meg tapasztalatait Sipos Tibor, aki elmondta, olyan kolbászt készítenek, ami nekik ízlik, ezért a hagyományos ízeket részesítik előnyben, sót, borsot, pirospaprikát és fokhagymát használnak. Hasonló összetevőkkel dolgozott a Balatonőszöd Községért Egyesület csapata is. Fontos, hogy saját termesztésű őrölt paprikával dolgozunk – magyarázta a titkos összetevőket Winkler Csaba. Hagyományosan fűszerezzük a kolbászt, az már csak ízlés kérdése, ki sósabban, ki kevésbé sósan szereti. De ahhoz tapasztalat kell, hogy az ember tudja, mennyi az elegendő sómennyiség. Ez persze attól is függ, füstre vagy sütésre szánjuk a kolbászt – részletezte a csapattag. Winkler Csabáék a felszelt húst először befűszerezték, s csak aztán darálták le. Így került a töltelék a bélbe. A másik balatonőszödi csapat standjánál, az Öregfiúknál is az egyszerű fűszerezést választották. Antal János polgármester elmondta: minden évben részt vesznek a Fonyódi Kolbászfesztiválon, hiszen nem csak jól érzik magukat, de jól is laknak. Különlegesség készült a GET Ukrajna csapatánál, a töltőbe egy nem mindennapi keverék került, amelyben só, bors, koriander és őrölt paprika is volt – mondta a Sonlene.hu-nak Farkas György, aki hozzátette: a hagyományos kárpátaljai Tisza konyak is fontos összetevője a kolbásznak.
A Fonyódi Kolbászfesztivál egyre több vendéget vonz a Balaton-parti városba. Ez úgy indult, hogy mi egész nyáron dolgozunk ezért nem érünk rá szórakozni – idézte fel a kezdeteket Hidvégi József, polgármester. Ezért kitaláltuk, hogy tél végén szervezünk egy fesztivált a fonyódiaknak, az első Kolbászfesztiválon ötven helyi csapat volt. Mára már az ország minden tájáról érkeznek versenyzők, sőt a Felvidékről Érsekújváról és a Kárpátaljáról Munkácsról is jöttek nevezők. Hidvégi József hozzátette: több száz kilométert utaznak sokan azért hogy kolbászt töltsenek, illetve jól érezzék magukat a téli Balaton legnagyobb gasztronómiai rendezvényén. Ennek örülünk, mert ez is bizonyítja, hogy a Balaton nem csak nyáron, de télen is vonzó – emelte ki a polgármester.
Forrás: Sonline.hu Fotók: Facebook/Fonyód Média
Facebook
Twitter
YouTube
RSS