Eddig soha nem volt gond azokkal a biotermékekkel, amelyek a gyanú szerint kolbászmérgezést okoztak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombati közleménye szerint a Gourmand Company márkajelzésű termékeivel kapcsolatban a mérgezés gyanúja merült fel, ezért azt kérték a lakosságtól, hogy a vizsgálatok lezárultáig ne fogyasszanak ezekből a termékekből. Az ÁNTSZ közlése szerint eddig 4 megbetegedés fordult elő, egy Magyarországon, három pedig külföldön.
„Egy falat luxus.” Így hirdeti magát az interneten egy gourmet élelmiszereket előállító és forgalmazó cég, de már egyetlen terméküket sem lehet megvásárolni. A gyanú szerint ezek a luxusételek négy embernél okozhattak botulizmust. A súlyos, akár halásos kimenetelű betegséget általában nyers húsok hordozzák. A baktérium blokkolja az idegrendszert, de a légzési-és a mozgató izmok bénulásához is vezethet.
Ez a botulizmus nem egy gyakori betegség, elsősorban, ha elő is fordul, háztartásokban fordul elő, nem megfelelő higiénés szabályok következtében, de hirtelen most három plusz egy beteg megjelenése és közös kistermelői termék fogyasztása helyzettel találtuk magunkat szemben, amely alapján elág alapos volt a gyanú arra, hogy a kistermelő termékével kapcsolatban ilyen nagy hírveréssel fellépjünk – jelentette ki Zoltay Anna, a Nébih osztályvezetője.
Az egri kistermelő 2009 óta készíti biotermékeit, amelyekkel elmondása szerint eddig soha nem volt gond. A cég közleményében botrányos rágalmazásnak nevezte a történeteket.
„2009 óta, az első perctől gyártunk ilyen szarvasgombás termékeket, amelyek a megbetegedést okozták, és egyetlen vásárlónk sem lett rosszul, semmiféle megbetegedést nem okozott senkinél. Bízunk az ártatlanságunkban” – nyilatkozta a Hír TV-nek Keksz Zsolt kistermelő.
Forrás: Hír TV
Fotó: Nők Lapja café
Facebook
Twitter
YouTube
RSS