A Fidesz frakcióvezetője szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetője viszont azt mondja, jelenleg nem áll módjukban mérsékelni. Ha a gázolaj árának emelkedésekor nő a kenyér ára, akkor elvárható, hogy a gázolajár-csökkenéskor a kenyér és más pékáruk ára is ugyanúgy csökkenjen – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdán, miután – Tállai András nemzetgazdasági államtitkár jelenlétében – tárgyalt a Magyar Pékszövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének képviselőivel.
Rogán szerint 2006 és 2013 között a fehér kenyér ára 58 százalékkal emelkedett, éppen annyival, mint a gázolajé. Tavaly ugyanakkor a gázolaj olcsóbb lett 11 százalékkal, a fehér kenyér viszont csak 5 százalékkal. A frakcióvezető az egyeztetést a kereskedőláncok képviselőivel folytatja, és jelezte: „nem fogja a témát veszni hagyni”.
A frakcióvezető arról is beszélt, hogy vizsgálatot kezdeményez az albán – egyébként Koszovóban bejegyzett cégek által működtetett – pékségek közteherfizetésével kapcsolatban, mert a pékszövetség állítása szerint ezekben a pékségekben sokszor nem jelentik be a dolgozókat. A politikus érdekes összefüggésnek nevezte, hogy Magyarországon az elmúlt két évben jelentősen megnőtt a menekültkérelmet beadó koszovóiak száma. Mindenképpen megér egy alapos – minisztériumi, adó- és bevándorlási hivatali – vizsgálatot, hogy visszaélnek-e a menekültstátussal a Magyarországon működő koszovói cégek azért, hogy valahogyan elkerüljék a közterhek megfizetését – mondta.
Septe József, a pékszövetség elnöke a frakcióvezetővel folytatott tárgyalás utáni tájékoztatón kijelentette: a jelenlegi költségszerkezet nem teszi lehetővé nekik a sütőipari termékek árának csökkentését. A statisztikai hivatal kimutatására hivatkozva viszont jelezte, folyamatosan csökken a sütőipari termékek ára, de szerinte a gázolaj a sütőipar 18-20 százalékos logisztikai költségeiben csak 3 százalékot tesz ki. Ugyanakkor lenne egy ötlete a további árcsökkentésre: az alapvető sütőipari termékek áfájának csökkentését javasolta 18-ról 5 százalékra.
Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszeripar sok problémával küzd, alacsony, 1-2 százalékos a jövedelmezősége. Ezért az önköltségek között viszonylag kis hányadot kitevő üzemanyagár „nem feltétlenül tud megjelenni a fogyasztói árakban”. Példaként megemlítette, hogy a minimálbér-emelés az élelmiszeriparban sokkal nagyobb hatással van az előállítási költségekre, mint az üzemanyagárak néhány hónappal ezelőtt kezdődött csökkenése. Az útdíj, az EKÁER és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése szintén többletköltséget jelent az élelmiszer-feldolgozóknak – magyarázta Szöllősi.
forrás: VS.hu
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Facebook
Twitter
YouTube
RSS