Helyesbítési kérelemmel fordult a PestiSrácok.hu-hoz az Európai Parlament (EP) Kommunikációs Főigazgatóság Médiaigazgatóság Médiaszolgáltatások Osztálya Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája Máté T. Gyula kollégánk pénteken megjelent, „Brüsszel: halál a dönerre?!” című írása miatt, amelyben munkatársunk az EP újabb, a foszfáttartalmú élelmiszereket érintő intézkedéseit kommentálta ironikus stílusban. A testület kérésének ezúton teszünk eleget.
Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóság Médiaigazgatóság Médiaszolgáltatások Osztálya Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája a PestiSrácok.hu-val közölte, hogy az EP szakbizottsága nem a döner kebabot kritizálja. Az Európai Bizottság javaslata szerint a foszfát-tartalmú adalékanyagokat nem engedélyeznék az unióban a fagyasztott hústermékekben – például a döner alapjául szolgálókban is –, ezek ugyanis most sem engedélyezettek az unióban. Több tagállam azonban nem tartja be az ezzel kapcsolatos uniós szabályozást. Az EP-szakbizottság véleménye szerint a foszfát-tartalmú adalékanyagok felhalmozódása a szervezetben kardiovaszkuláris betegségeket okozhat, így azt javasolja, hogy uniós szinten NE engedélyezzék továbbra sem a foszfát-tartalmú/alapú adalékanyagok használatát.
Máté T. Gyula egyébként a következőt tanulságot vonta le a posztjában, amely a fenti egyértelműsítésnél is szemléltetőbb.
Valljuk meg, a „Kiváló Brüsszeliek” sokkal értelmesebb dolgokkal is foglalkozhatnának. A döner-veszélynél az európai élelmiszerbiztonságnak talán akad néhány komolyabb problémája. (…) A cikk azért született, hogy szemléltesse, mire megy el az önök és az én adóm a csodálatos Brüsszelben. Mivel foglalkozik ez a bürokratikus vízfej, amely minden „hatékonysági reformmal” egyre nagyobb és fölöslegesebb lesz.
Fotó: Wikipedia
Facebook
Twitter
YouTube
RSS