Pesti Srácok

Lökd ide a sört! - 165 éves a kőbányai Dreher Sörgyárak

null

Idén ünnepli fennállásának 165. évfordulóját a Dreher gyár, amely egyike Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő vállalkozásainak. Az alábbiak bemutatjuk a kőbányai sörgyártás és világhírűvé vált sörös dinasztiájának, egy négy generáción át apáról fiúra szálló sikercég históriáját.

061.hu

A kőbányai sörgyártás története valójában a nagy pesti árvízzel kezdődött. Bár az akkori álmos kis település területén már a 13. században is termeltek ki mészkövet, először az 1838-as természeti katasztrófa gondolkodtatta el a mérnököket a víznek ellenállóbb építőanyagok bevonásáról. Rájöttek, hogy az évszázadokig jobbára díszítőanyagként használt, könnyen termelhető és megmunkálható ásvány kiválóan ellenáll a víznek, kiszáradva ráadásul még jobban megszilárdul. Hirtelen megnőtt a kereslet a mészkő iránt, a kibányászása is tetőfokára hágott. A több mint 30 kilométer hosszúra nyúlt, fésűs járatrendszer sörtárolásra is kiválóan alkalmas volt, télen-nyáron azonos hőmérséklettel és kiegyensúlyozott páratartalommal bírt. Ráadásul a nagy teljesítményű szivattyúk megjelenése lehetővé tette, hogy az addig folyóvízhez kötött sörgyártás megvesse a lábát a Dunától távolabb is. A kőbányai karsztvíz elsőosztályú minősége tökéletes alapanyaggá tette a sör gyártásához.

PestiSracok facebook image

Miután 1843-ben törvénybe iktatták a Pesti Serrendtartás szabályozását, a vámok kifizetésével már bárki főzhetett sört, a serfőzdék száma pedig az ’50-es évekre meghaladta a százat, de ekkor még a folyóvizek közelébe települtek kisebb-nagyobb üzemek. A kőbányai mészkőjáratok csodás lehetőségeit a Kőbányai Serház Társaság és a Barber és Klusemann Serfőzőház ismerte fel 1855-ben, és ezzel új korszak kezdődött a település életében. Az ötletet feltehetően a borászoktól lesték el, akik már korábban is használták az alagútrendszer felszabadult részeit az ital tárolására. A további fejlődést és az igazi fellendülést a terület számára egy osztrák serfőző mester hozta el 1862-ben.

A kőbányai sörgyár mészköves pincerendszere egykor

A Dreher sikertörténetében az 1796-os esztendő az első jelentős dátum. Ekkor bukkant fel először ez a családnév a sörkészítés történetében, Franz Anton Dreher (1735-1820) ebben az évben vásárolta meg az 1632-ben alapított Klein-Schwechati Városi Serházat. Fia, Dreher Antal (1810-1863) Ausztriában, Münchenben, majd Angliában tanulta ki a mesterséget. A szigetországi mesterek féltett titkainak ellesésében - a legenda szerint - üreges sétapálcájába rejtett sörminták is segítették. Schwechatra hazatérve 1840 körül bevezette az alsó erjesztésű sörtechnológiát, s kifejlesztett egy új sörtípust: a lagerbiert. Később ennek köszönhette a „sörkirály” kitüntető címet. Pest és Buda serfőzdéi a 19. század közepéig a Duna közelébe települtek le, hiszen Kőbányára egy Münchenben tanult pesti sörfőzőmester, Schmidt Péter kiváló söre hívta fel a figyelmet. Budapesten Schmidt ugyanis hatalmas sikert aratott a kőbányai sziklapincékben érlelt sörével, a Kőbányai Serrel, amelynek 1854-ben készítette el az első főzetét.

Ifjabb Dreher Antal (1849-1920) még csak 14 éves volt apja halálakor, így csak 1870-ben vehette át a négy Dreher serfőzde (Schwechat, Kőbánya, Triest, Michelob) vezetését. Fejlesztette gyárai technológiáját és kapacitását, s a kőbányai hamarosan Magyarország legnagyobb sörgyárává vált, 1890-ben már 1,2 millió hektoliternyi italt termeltek. A környéken egymás után épülő új serfőzdék (1892: Polgári; 1894: Király; 1910: Haggenmacher; 1912: Fővárosi Serfőzde) sem tudták megtörni Dreher Antal Serfőzdéjének fejlődését. A négy gyárból álló konszern 1890-ben már 1,2 millió hektoliternyi habos nedűt termelt.

Ifj. Dreher Antal három fia közül Dreher Jenőre bízta a kőbányai gyár irányítását, amely 1905-ben részvénytársasággá, majd 1907-ben az anyavállalattól független magyar céggé vált. A sörgyár épületegyüttese mára (felújítva) előzetes védelem alá került, amely valószínűleg Mocsányi Károly és Székely Marcell építészek tervei alapján 1905–1910 között épült.

Az igazi aranykornak Trianon vetett véget, amikor a hatalmas területek elcsatolása folytán jócskán beszűkült a piac. A legnagyobbak csak folyamatos egyesülések révén maradhattak talpon, így Dreher Jenő sorra részesedést vásárolt a versenytársak, a Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Rt., a Barber és Klusemann Serfőzőházból, valamint az Első Magyar Részvény Serfőzde Rt. tulajdonából. A belőlük 1923-ban egyesült Dreher Kombinát 1928-ban beolvasztotta a kanizsai Király Serfőzde Rt.-t is. A grandiózus terjeszkedés eredményeképpen 1933-ban létrejött a Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvényserfőzde Rt., amely kitűnő sörével mintegy 70 százalékban uralta a piacot, míg a másik két kőbányai gyárnak - a Polgári és a Fővárosi Serfőzdének - alig egynegyed szelet maradt. A Dreher Nyugat-Európában, Amerikában, Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is ismert, világhírű márkanévvé emelkedett.

A második világháború után hamarosan ismét beindult a termelés, ám 1948 márciusában a kommunista hatalomátvétel után beindult államosítási hullám nem kímélte a sörgyárat sem, ekkor vonták össze a vállalatot több másik üzemmel, létrehozva a Kőbányai Sörgyárak Nemzeti Vállalatát, majd további összevonások eredményeként 1959-ben a Magyar Országos Söripari Vállalatot. 1981-ben felépítik az önálló Kőbányai Sörgyárat. Ettől kezdve a Dreherek sorsa és a sörgyártás végleg elvált egymástól: a leszármazottak közül senki sem vitte tovább apáik mesterségét, és sem a gyár, sem termékei nem tarthatták meg a Dreher márkanevet.

https://nullahategy.hu/kulisszak-mogott-igy-keszul-a-folyekony-kenyer-a-dreherben-hazank-legismertebb-sorgyaraban-video/

Fordulópontot a rendszerváltás utáni időszak hozott a konszern történetében: 1992-ben a Kőbányai Sörgyár részvénytársasággá alakult, majd 1993-ban Dél-Afrika egyik vezető sörvállalata, a South African Breweries (SAB) felvásárolta. Már az ő vezetésük alatt egyesült a Kanizsai és a Kőbányai Sörgyár, amelyek közösen felvették a Dreher Sörgyárak Rt. nevet. A SAB és az amerikai Miller Brewing Company egyesülésével 2002-ben létrejött a világ második legnagyobb sörgyártó vállalkozása, a magyar gyár pedig ennek tulajdonában folytatja tevékenységét. A sörgyár napjainkban is Kőbányán üzemel, ahol az eredeti szépségükben helyreállított ipartörténeti értékű épületekben ma már a legmodernebb technológiai eljárásokkal készülnek sörei.

A Dreher Sörgyárak épületkomplexuma ma

A Dreher 2017-ben az japán Asahi Csoporthoz került, új stratégiájával pedig azokhoz a hagyományokhoz tér vissza, amelyeket követve a XX. század elején világszinten is elismert márkává vált. A cég kapcsolata egyébként nem új keletű Japánnal. A 1867-es kiegyezéssel megalakult Osztrák-Magyar Monarchia és Mucuhito császár ugyanebben az évben történt trónra lépésével a Meidzsi (azaz „felvilágosult”) korszakba lépő Japán gazdasága a nemzetközi piacokon a kezdők hátrányával indult, ezért a távolság ellenére is keresték egymással a kapcsolatot. 1868 őszén két hajó indult Triesztből a monarchia legjobb termékeivel és diplomatákkal Jokohamába. Az érkezés után bemutatták az osztrák és magyar mezőgazdaság és ipar csúcstermékeit: Thonet bútorokat, Haas szőnyegeket, Wertheim páncélszekrényt, kiváló borokat - és a Dreher sört. A delegáció kitüntető fogadtatásban részesült és a két ország hamarosan aláírta a kereskedelmi szerződést.

https://nullahategy.hu/lokd-ide-a-sort-ismerd-meg-a-folyekony-kenyer-kobanyai-tortenetet-a-dreher-sormuzeumban-video/

Fotók: Dreher, Wikipédia