Döbbenet: a magas energiaköltségek is hozzájárultak a neves osztrák édesség csődbemeneteléhez.
Annyira jól megy a sógoroknál a gazdaság a „Bezzegausztria” keretein belül, hogy december 5-én leállt a Mondelez salzburgi gyára, ahol a Mozart golyó 127 éven át készült.
A Kurier azt írta, az eredeti készítő, a Salzburg Chocolate 2021-ben csődbe ment, de egy évvel később, a fizetésképtelenségi eljárás megindítása után 2022 februárjában új tulajdonossal újraindult a gyártás. Ez azonban drasztikusan visszaesett az erősen megnövekedett nyersanyag-, csomagolóanyag-, szállítási és mindenekelőtt az energiaköltségek miatt.
Ugyan Ausztriában befejeződött az édesség előállítása, de várhatóan a szomszédos országokban, Lengyelországban és Csehországban folytatódik.
A marcipánnal töltött csokoládégolyók receptjét Paul Fürst cukrász álmodta meg 1890-ben. Leszármazottjainak van egy cukrászdája a belvárosban, ahol a mai napig kézzel készítik ezt a desszertet az eredeti recept szerint. Paul Fürst nem védette le a Mozartkugeln nevet, ezért a bonbonokat több osztrák és külföldi cég is gyártja.
Facebook
Twitter
YouTube
RSS