
A világ minden pontján a dobd el kultúra a jellemző, ami nem fenntartható – mondta Áder János köztársasági elnök a fenntarthatósági témahetet megnyitó tanórán hétfőn Budapesten. Megfogalmazása szerint a dobd el kultúra magában foglalja azt, hogy a nyersanyagokból terméket gyártanak, amit aztán rövid ideig használnak, majd eldobják, és mivel a rendszerben nincs helye az újrahasznosításnak, a hulladék mennyisége egyre csak nő.
A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a budapesti Piarista Gimnázium diákjainak tartott, A vízválságtól a fenntartható fejlődésig című előadásában Áder János hangsúlyozta: ha továbbra is felesleges termékeket vásárolunk, akkor a lakosság ellátásához szükséges víznek is előbb, utóbb híján leszünk. Hozzátette, a lakosság ellátása mellett a mezőgazdasági műveléshez, az állattartáshoz és az ipari termeléshez is jó minőségű vízre van szükség. A mostani túlfogyasztás miatt azonban a világ több pontján is hamarosan fel kell tenni a kérdést, hogy a lakosság, a mezőgazdaság vagy az ipar vízellátását biztosítsák, mert mindháromra nem fog jutni. A köztársasági elnök szerint magánszemélyként is van mód és lehetőség a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére. Ilyen terület szerinte például az ételpazarlás, amelynek következtében főként a fejlett országokban a megtermelt élelmiszer egyharmada a szemétben végzi. Ezzel az emberek a pénz mellett energiát és vizet is pocsékolnak. Áder János arról kérdezte a fiatalokat, kit milyen pálya érdekel.
A mérnöki pályára készülőknek azt mondta, rájuk vár például a fenntarthatóság szempontjából olyan fontos problémák megoldása, mint a nap- és a szélenergiát hosszú távon, környezet barát módon és olcsón tárolni képes rendszerek kidolgozása, vagy annak kitalálása, hogyan lehet energiát szállítani nagy távolságra jelentős hálózati veszteség nélkül. Az informatikai pálya iránt érdeklők figyelmébe pedig egy olyan rendszer kidolgozását ajánlotta, amely adatok segítségével pontos képet tud adni a környezet és azon belül a talaj nedvességtartalmának változásáról, az invazív fajok (állatok, növények) megjelenéséről. Az idén hetedik alakalommal rendezik meg a fenntarthatósági témahetet, amelynek ez évi kiemelt témái a víz, az egészségvédelem és a felelős fogyasztás.
Forrás: MTI ; Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Ogre
2022-04-26 at 13:32
Majd ha 1db!! autó elkészítéséhez nem használnak fel 400 köbméter édesvizet, akkor talán beszélhetünk valamiről.
Azért fél évente kiadni egy faceliftet, belegondolt valaki ebbe mennyire pazarló?
Bezzeg a kettes golf még mindig megy 30 évesen. Ma is lehetne, de tudom tudom a 3000 gyalogos stb érzékelő miatt muszáj gyártani az új tragacsokat. Mert ugye a kapitalisták ezt is kitalálták hogy mindig legyen valami amit a népnek el lehet adni, előtte pedig jól beérzékenyítik őket, hát persze hogy majd igénylik a sok hülyeséget….
Nincs kérdés? OK.
Királytigris
2022-04-26 at 09:10
Namond2022-04-25 at 19:44!
Itt most az ipari termékekről van szó.
Egyébként a bort sem lehet 5-6 évnél tovább tartani, mert az alkohol átalakul ecetté. Vagy megiszod, vagy kiöntheted.
Kivétel az asszú, mert ott a fölösleges cukortartalom konzervál.
Királytigris
2022-04-26 at 09:07
csakafidesz2022-04-25 at 20:43!
Az régen volt, akkor még nem telítődött a piac. Ma már ez elképzelhetetlen.
Egyébként akkor alapozódott meg a cégek világhírneve, ami manapság már kezd elenyészni.
Bukohill
2022-04-26 at 01:32
Fontos, hogy ne vásároljunk eldobható bóvlit.
Köztársasági elnökből se.
Mekkelek
2022-04-25 at 22:54
Ha vége a fókusznak én mindig kidobom a tévét. Akkor lehet, hogy nem kéne?
csakafidesz
2022-04-25 at 20:43
Királytigris 2022-04-25 at 19:11
Nem mindig működött így. Az amerikai és a svéd termékek mindig, a németek a háború előtt pedig különösen híresek voltak a tartósságukról. Az egyik unokatestvérem a nagyapja felhúzható Omega karóráját viseli a húszas évekből. A több, mint kilencven éves óra egészen pontos.
csakafidesz
2022-04-25 at 20:38
Jani! Ne mosakodjál, mert az is vízpocsékolás. A borotválkozáskor rengeteg hab kerül a lefolyókba, az is csak rontja a vízgazdálkodást.
na4
2022-04-25 at 19:51
“…A mérnöki pályára készülőknek azt mondta, rájuk vár például a fenntarthatóság szempontjából olyan fontos problémák megoldása, mint a nap- és a szélenergiát hosszú távon, környezet barát módon és olcsón tárolni képes rendszerek kidolgozása, vagy annak kitalálása, hogyan lehet energiát szállítani nagy távolságra jelentős hálózati veszteség nélkül…” Ez az őrült azt hiszi, hogy a mérnökök istenek. Vannak fizikai törvényszerűségek, amiket képtelenség áthágni. Ha egy rendszer elérte a fizikai teljesítőképességének a határát, akkor ha megfeszülnek, akkor sincs tovább. Ilyen erővel kereshetjük a perpetum mobile-t és a bölcsek kövét is. Ezek a hülyék képtelenek ezt felfogni.
Namond
2022-04-25 at 19:44
Királytigris 2022-04-25 at 19:11
Téved.
Minőség, tartósság. Tágítható piaci rés. Kézművesmunka. Extra minőség. Extra ár. 15 éves előrendelés.
Pl:
Minőségi francia borok, hagyományos érlelés, hagyományos tölgy vagy gesztenye hordókban.
hivő
2022-04-25 at 19:23
Akkor számoljuk ki
mibe került a magyaroknak
ferink.
Királytigris
2022-04-25 at 19:11
Namond2022-04-25 at 18:38!
“Tartós eszközöket és árukat kell gyártani akár magasabb áron is.”
Mindkét esetben tönkremegy a gyártó.
Fogyasztani, fogyasztani, fogyasztani, új piacokat szerezni! Ha a fogyasztás megáll, vagy stagnál, bekövetkezik a túltermelési válság. Gyárak zárnak be, munkások kerülnek az utcára, káosz, anarchia üti fel a fejét. Sajnos a kapitalizmus így működik…
Namond
2022-04-25 at 18:38
Egyetértek.
Hosszú távon nem fenntartható a jelenlegi amerikai – vedd meg és dobd el – típusú fogyasztási kulturálatlanság.
(buy and throw it’s out – BatItsou
Tartós eszközöket és árukat kell gyártani akár magasabb áron is.
RS
2022-04-25 at 18:32
Javaslom Áder úrnak, hogy a fenntarthatóság érdekében térjen át egy olyan fogyasztási szintre (kultúrára), mint amit egy kisnyugdíjas fogyaszt!