A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a magyar élelmiszeripar tönkretételéhez vezet az import áruk favorizálása a kiskereskedelmi áruházláncok részéről, ezért felszólítja azokat, hogy részesítsék előnyben a magyar élelmiszereket, ellenkező esetben a köztestület korlátozást kezdeményez a 15 óra utáni piaci előnyük megszüntetésére.
A NAK az MTI-nek kedden küldött közleményében ismertette, hogy Magyarország jelentős élelmiszer-exportőr, de a külkereskedelmi lehetőségek megváltoztak, a jelenlegi járványügyi helyzetben minden országban előtérbe helyeződött az import helyett a hazai termékek támogatása, a saját piac védelme. Ezért a kamara kéri az áruházláncokat, hogy ebben a nehéz időszakban elsősorban magyar termelők és feldolgozók termékeit részesítsék előnyben, különös tekintettel az alapélelmiszerekre, egyebek közt a húsra, a tejre és a tejtermékekre, a zöldségekre és a gyümölcsökre.
Emellett a NAK jelzi a kormánynak is, hogy a tegyen intézkedéseket a külföldi termékek dömpingáron való behozatala ellen, ezzel is elősegítve a hazai áruk belpiaci pozíciójának megtartását. A kamara javasolja, hogy amennyiben az áruházláncok nem változtatnak üzletpolitikájukon, és nem növelik a magyar termékek részarányát, akkor 15 óra után csak élelmiszert lehessen vásárolni az áruházakban. Ezzel megszűnne például a nem élelmiszerek terén az előnyük azon üzletekkel szemben, amelyek 15 óra után nem lehetnek nyitva.
Nehéz helyzetben van a húsipar
Kiemelték, hogy az afrikai sertéspestis (asp) miatt egyébként is nehéz helyzetben lévő húsipart különösen sújtja az olcsó import. A hazai sertés felvásárlási árak egy év alatt 45 százalékot meghaladó emelkedését eddig alig több, mint fele részben tudta a feldolgozóipar a kiskereskedelem felé az átadási áraiban érvényesíteni. A koronavírus-járvány miatt, az export célországok “bezárkóztak”, a magyar termékek iránt megszokott megrendelések jelentősen csökkentek. Az európai piaci helyzet változása és a lelassult kínai export miatt, más uniós országok is minden eszközzel helyet keresnek termékeiknek, így érkezhetnek a magyarországi multi kiskereskedelmi láncokba dömpingáron, szakmai szereplők szerint, vélelmezhetően akár önköltség alatt hústermékek. Ez a folyamat lehetetlen árversenyre kényszeríti a hazai húsipart, kiszorítva azt a megmaradt belföldi piacáról is.
Forrás: MTI/fotó: illusztráció
Vidar
2020-04-21 at 14:08
Vedd és védd a magyart! Ez kéne hogy legyen a kiindulópont.
Füge
2020-04-21 at 14:10
10/10
Tuti
2020-04-21 at 14:01
megszavazom!!!!
Füge
2020-04-21 at 13:53
Ne csak javasolja! Tegye is meg! Már most is tisztességtelen a multik hozzáállása a jelenlegi helyzethez! Az üzleteket 20-21 óráig tartják nyitva! Az árakat folyamatosan emelik. A járványhelyzet miatt alkalmazott dolgozóikat elküldik stb-stb-stb… Miért nem lehet ezeket kordában tartani??? 12óra napi nyitvatartás épp elég lenne, igazodva azon országokhoz ahonnan jöttek! Ott sem lehet nyitva ennél többet! De tetézük a témát, ott vasárnap egyáltalán nem lehetnek nyitva, szombaton is max 13, vagy 14-ig. Csak nálunk van így, sajnos! Itt gátlástalanul kihasználnak minden helyzetet, legyen az járványveszély miatt elrendelt vagy nem. A profitért bármit megtesznek….de, hogy mi magyar emberek nem járunk jól vele az biztos. Lásd árak…a cikkben.
Füge
2020-04-21 at 14:03
…bocsi a végéről remaradt: Lásd árak a cikkben és az üzletek polcain.
Jenö Asztalos
2020-04-21 at 15:26
Ezt honnan vetted ?Hollandiában meg Angliában is nyitva vannak boltok 21 óráig.Vasárnap csak délután 13-18 óra Hollandia.
Füge
2020-04-21 at 16:38
Bocs, de az országba a német és osztrák vonalon “gyűrűztek be” a multik. Hollandok közül szinte egy sem dolgozik hétvégén, Te és ha kinn vagyok én igen, értük… sajna. Anglia az egy külön “kontinens”, ők így hívják magukat, hogy a “szigetre megyek haza”. Nem kell részleteznem ugye?
Itt mi más kultúra vagyunk, más hagyományokkal értékekkel. Maradjunk is meg ezeknek, mert ha minden “szutykot” átveszünk nem leszünk saját magunk…. remélem érthető az okfejtésem…