Befejezéséhez közeledik az ELTE fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszak ügyében elrendelt nyomozás – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap úgy értesült, a történteket vizsgáló fonyódi rendőrkapitányság már a jövő hónapban vádemelési indítvánnyal fordulhat az ügyészséghez, majd megkezdődhet az ügy vád-előkészítési időszaka, amelynek során eldől, hogy vádat emelnek-e az ügy terheltjével, K. S. Szilárddal szemben. Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője a lapnak elmondta: a Kaposvári Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészség indítványával egyezően március 1-jéig hosszabbította meg a gyanúsított előzetes letartóztatását. Ismertetése szerint a járásbíróság azzal indokolta a döntést, hogy a gyanúsított szabadlábra helyezése esetén továbbra is fennáll a szökés, az elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye.

Ismert, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának 2014-es gólyatáborában megerőszakoltak egy leendő elsőévest, a szeptember elseje óta rács mögött lévő gyanúsított maga is a tábor egyik szervezője volt: fotósként dolgozott a rendezvényen.

Az üggyel összefüggésben az egyetem felelősségre vonta a kar hallgatói önkormányzatának azóta lemondott elnökét, Galántai Tamást is, mivel kiderült, tudomása volt arról, hogy az erőszak gyanúsítottja korábban is zaklatta már egy hallgatótársát. Bár Mezey Barna rektor a legsúlyosabb büntetés, vagyis az egyetemről való kizárás terhe mellett kezdeményezte a fegyelmit a diákvezető ellen, Galántait végül két szemeszterre tiltották el a tanulmányaitól. A hallgató nem fogadta el a döntést, fellebbezett a fegyelmi bizottság határozata ellen. Úgy tudjuk, a fellebbviteli eljárás a héten zárul, így napokon belül eldől, helybenhagyják-e a korábban kiszabott büntetést. A gyanúsított K. S. Szilárddal szemben az az ELTE egyelőre nem érvényesített szankciókat, az ellene indított fegyelmit ugyanis a büntetőeljárás végéig felfüggesztették.

Ismeretes, nem a fonyódligeti volt az egyetlen botrány az egyetemen, az eset napvilágra kerülését követően ugyanis kiderült, hogy a jogi kar 2013-as táborában is szexuális erőszak áldozata lett egy hallgató. Az érintett HÖK-ös szervezőket ott is felelősségre vonták: két hallgatót elbocsátottak az egyetemről, egy hallgatót két félévre tiltottak el a tanulmányaitól, egy szervező pedig megrovást kapott. Az érintettek itt is fellebbeztek a fegyelmi döntések ellen, de lapunk úgy tudja, a két legsúlyosabb büntetést kapó diák esetében végül helybenhagyták a korábban kiszabott elbocsátást.

A történtekkel összefüggésben az ELTE átfogó tisztújítást jelentett be, amelynek keretében márciusra a teljes hallgatói képviseletet lecseréli.

Forrás: Magyar Nemzet