Hazai hatósági vizsgálatok igazolják, a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-közép-európai régió boltjait – írta a Magyar Idők. A huszonnégy megvizsgált termékek alapján egyértelműen kijelenthető, az osztrákok többet és jobb minőségűt kapnak a magyaroknál a pénzükért.
Korábban a szlovák agrártárca hívta fel a figyelmet, hogy azonos márkájú termékből silányabb minőségű kapható a szlovák boltokban, mint a szomszédos Ausztriában. A Magyar Idők érdeklődésére a Földművelésügyi Minisztérium közölte, hazánkban is végeztek ilyen jellegű vizsgálatot, hasonló eredménnyel. A portál arról ír, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrég 24-féle azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát hasonlított össze érzékszervi tulajdonságaik, összetételük és a jelölésük alapján. Az édesipari termékek közül a közismert márkájú csokoládék mindenhol ugyanolyan minőségben kaphatók, de például a Nutella mogyorókrémnek az állaga mutatott eltérést: a magyarországi minta kevésbé volt lágy és jól kidolgozott az osztrákhoz képest, a marcipánnal töltött Ritter Sport étcsokoládéban pedig a magyar változatnál – azonos cukor- és zsírtartalom mellett – az étcsokoládé burok nehezebben olvadt.
A Coca-Cola esetében is szembeötlő különbségeket találtak, a hazai változat illata kevésbé telt, kevésbé összetett az osztrákhoz képest, ami a felhasznált aromák minőségének különbségből eredhet. A magyar Coca-Cola cukortartalma kicsit magasabb is, ráadásul az osztrák verzióval ellentétben olcsóbb, kukoricaalapú édesítő felhasználásával készült. A Nesquick kakaópor magyar változatának illatában és ízében a kakaós jelleg gyengébb, főként az édes íz dominál, míg az osztrák mintát a harmonikusabb, intenzívebb kakaós illat, telt kakaós-csokis íz jellemzi.
A tejtermékek esetén – Paula puding, Landliebe tejberizs, Actimel joghurt ital – érzékszervi tulajdonságainak mérlege is egyértelműen az osztrák minták felé billen. A magyar puding hígabb, az édes íz dominál, a kakaós-vaníliás íz gyenge. A legszembetűnőbb különbség mégis az instant leveseknél figyelhető meg. A Nébih kétféle Knorr porkeveréket vizsgált, de az azonos megnevezés ellenére sem sikerült igazolni, hogy két egyforma levesporról lenne szó. A Knorr marhahúsleves kagylótésztával és húsgombóccal megnevezésű termék csomagjában a magyar vásárló 48 gramm, míg az osztrák fogyasztó 60 gramm levesport kap a pénzéért, ráadásul több húsgombóccal és tésztával. A Knorr Fix Carbonara spagettialap magyar változatában nincsen sajt, míg az osztrákban háromféle is akad.
Az eset miatt a magyar hatóságok a kelet-európai országok összefogását hangsúlyozzák, de a jogo környezet kedvezőtlensége miatt a vásárlói tudatosság fontosságát is hangsúlyozzák.
Forrás: MagyarIdők.hu; fotó:
Facebook
Twitter
YouTube
RSS