A Magyar Nemzet mai száma hívta fel a figyelmet a tibiliszi székhelyű Transparify nevű szervezet kutatására, amelyet elsőként az EUObserver nevű hírportál közölt. A Soros-pénzekkel is támogatott grúz társaság a kenyéradóit sem kímélte, amikor 37 civil szervezetet világítva át felállította az Európai Unió “átláthatatlansági” ranglistáját. A kimutatás szerint a hét legkevésbé átlátható gazdálkodású agytröszt közül öt Angliában és Magyarországon működik. A felméréshez egy ötös skálát használtak. Öt csillagot azok a szervezetek kaptak, amelyek honlapjukon feltüntetik nemcsak a támogatóik nevét, hanem azt is, mekkora összegekhez jutottak, illetve a különböző programjaikra pontosan milyen forrásokból szereztek pénzt.

A vizsgált európai szervezetek közül a legkevésbé átláthatónak az Egyesült Királyságban működő International Institute for Strategic Studies és az Institute of Economic Affairs bizonyult. Mindkettő nulla csillagot kapott, lévén, hogy honlapjukon semmilyen lényegi információt nem tüntettek fel. Hozzájuk hasonlóan nulla csillagot „szerzett” a magyar Political Capital is, míg a Soros Alapítvány által életre hívott Eötvös Károly Intézet mindössze egy csillagot kapott.

A vizsgált magyar szervezetek közül a legjobb eredménnyel a Budapest Institute for Policy Analysis végzett, ám az is csupán két csillagot szerzett. A Transparify egy másik, éves jelentésében világszerte 47 ország 169 agytrösztjét vizsgálta meg. Köztük saját donorját, az Open Society Foundationst (OSF) is. Annak ellenére, hogy a Soros György által életre hívott alapítványtól a grúz szervezet majdnem 40 ezer dollárt kapott, értékelésükben nem kímélték – az OSF ugyanis nem kapott egyetlen csillagot sem.

Erőss Gábor elismerte, az Átlátszó és a K-Monitor a szellemi atyjai a nagyívű javaslatoknak. Fotó: Facebook.com

Erőss Gábor, a K-Monitor szellemi atyja is Soros-tízmilliókból harcol az átláthatóságért. Fotó: Facebook.com

2013-ban az Eötvös Károly Intézet, a Political Capital, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency azért tiltakozott, mert szerintük az új választási eljárási törvénnyel nem biztosított az átlátható és ellenőrizhető választás. Ugyanabban az évben az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítása ellen ágált az Eötvös, mert az szerintük megszünteti a közérdekű adatok megismerésének általános érvényét.

Titkos, mi alapján osztogatja a pénzt Soros alapítványa

Emlékezetes: a Heti Válasz 2013-as összesítése szerint a Soros György amerikai spekulánshoz köthető Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítvány) és a Center for American Progress 2012-ben csaknem félmilliárd forinttal támogatott zömében balliberális kötődésű szervezeteket. A támogatás 2013-14-ben is hasonló mértékű volt, miközben ezek a szervezetek aztán komoly szerepet vállaltak a tavalyi választások kampányaiban is. A Political Capital pedig a Gyurcsány-érában jutott jelentős kormányzati megrendelésekhez, köztük csinos összeget kapott a Nemzetbiztonsági Hivataltól (!) is.

A PestiSrácok.hu egy oknyomozó írásában azt próbáltuk kideríteni, milyen módon jutott sok tízmillió forintos támogatáshoz az Átlátszó.hu kiadója és több más szervezet Soros nemzetközi alapítványánál. “Nagyon nehéz választ kapnunk arra a kérdésre, hogy miként lehet ilyen támogatáshoz jutni? Az Open Society Foundation honlapján hiába keressük a pályázati lehetőségeket, illetve a nyertesek és vesztesek listáját, egy-két egyedi akciót leszámítva (mint például a tavaszi EP-választáson a helyes választói attitűdök kialakítását segítő pályázatuk – alighanem ebből szakított nagyot a 444!!!.hu is, zárójel bezárva)  nem találunk kézzel fogható információkat” – írtuk.

Bodoky: különféle ötletekkel kerestük meg az OSF-et

A PestiSrácok.hu az összeesküvés gyanúját elhessegetve ezért két vastagon kitömött támogatottat, az Átlátszó.hu-t és a TASZT-t is megkereste. Álomba illő sikersztori bontakozott ki. Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője kérdésünkre ugyanis azt mondta: “Különféle ötletekkel kerestük meg az Open Society Foundationt”, a médiaprogramhoz és az informatikai programhoz kapcsolódóan. Elismerte ugyanakkor, hogy nem igazán átlátszó a pénzosztás rendszere: “Nem szeretném minősíteni a donorunk pályázati mechanizmusát. Azt például lehet problémának nevezni, hogy nem kereshetőek a nyertesek. Mi mindenesetre sikerrel jártunk, felvettük a kapcsolatot és beadtuk a pályázatunkat.”

Közhelygyűjteménnyel házalnak az önkormányzatoknál

A grúzok átláthatósági vizsgáján elbukó Political Capital és a Soros-pénzekkel vastagon kitömött Átlátszó.hu, K-Monitor és Transparency International a tavalyi önkormányzati kampány óta egy olyan javaslatcsomaggal házalnak az önkormányzatoknál, amelyek elfogadása biztosítaná az átláthatóságukat. Szintén portálunk hívta fel a figyelmet, hogy ez a csomag egyáltalán nem alkalmas a magasztos célok elérésére, hiszen a dokumentum csak egy jogi tévedésekkel és ellentmondásokkal teli közhelyraktár.

Az Eötvös Károly Intézet cáfol

Az Eötvös Károly Intézet közleményt küldött szerkesztőségünknek, amelyben a következőkkel magyarázzák leminősítésüket: “A Transparify hibázott, amikor nem találták meg a honlapunkon az évekre visszamenőleg közzétett beszámolóinkat, ráadásul a magyar szervezetek honlapjait nem magyarul értő szakértő vizsgálta, hanem a Google Translate segítségével értelmezték ezeket, ahogyan ezt a szervezet a jelentésében is leírta. A hibát jeleztük a Transparifynak is, akik azonnal megkezdték az EKINT minősítésének felülvizsgálatát.”

A vezető fotón Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője látható.