Mára egyértelműen kijelenthető, hogy Magyarország nem lerakata többé a nyugat-európai silány minőségű áruknak – jelentette ki portálunknak Bognár Lajos. Az országos főállatorvos hozzátette, napjainkban számtalan olyan hazánkban előállított termék van, amely minőségében felveszi a versenyt a nyugati élelmiszerekkel, sőt, meg is előzi azokat. A helyettes államtitkár azt is hangsúlyozta, sikernek tekinthető, hogy átlagosan a hazai boltok polcain 100 áruból 75 Magyarországon állítottak elő, tehát magyar terméknek tekinthető.
Bognár Lajos országos főállatorvost, helyettes államtitkárt az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának aktuális ülése kapcsán kerestünk meg. Ahol többek között azt is bejelentették, újra egész Magyarországról szállíthatók baromfitermékek Thaiföldre és Japánba, mivel az illetékes szakhatóságok feloldották az utolsó madárinfluenza miatti korlátozásokat is.
Világítótorony a védjegy-tengerben
A helyettes államtitkár kiemelte, a 75 százalékos arány Európában igen jó aránynak számít, és amelyet az agrártárca szándékai szerint még tovább, 80 százalékra szeretnének emelni. Bognár Lajos hozzátette, ennek érdekében indult el 2019-ben a Kiváló Minőségű Élelmiszer – tanúsító védjegy bevezetése, amely az idén ősztől már, mint nemzeti tanúsító védjegyként is funkcionálhat. Elmondta, a védjegy bevezetésének egyik célja, hogy a magyar vásárlók keressék a kiváló minőségű, és lehetőleg Magyarországon előállított élelmiszereket, és ezzel növeljék a hazai élelmiszerek fogyasztási arányát. Úgy vélte, az elmúlt évek során a vásárlóerő növekedésével a magyar vásárlók egyre tudatosabban fordulnak a hazai, minőségi élelmiszerek felé, a mérések és közvélemény-kutatások szerint ugyanis határozott elmozdulás figyelhető meg az olcsó, alacsonyabb minőségű élelmiszerektől. Bognár Lajos ugyanakkor azt is kiemelte, a minőségtanúsító védjegy bevezetésének fontos célja az is, hogy a ma Magyarországon megtalálható körülbelül kétszáz különböző védjegyből (ebből a kvázi védjegy-tengerből, amelyből negyven csak élelmiszerrel vonatkozik), a magyar vásárló ki tudjon emelni egyet, amely felismerhető és hiteles. A helyettes államtitkár azt is elmondta, nem kell attól sem tartani, hogy Brüsszel esetlegesen vizsgálhatja, hogy a magyar állam a védjegy bevezetésével beavatkozik a piaci folyamatokba, mivel véleménye szerint a rendszer kiállja az európai jogi normák próbáját, sőt, a hazai auditálást követően adott esetben külföldön előállított termék is bekerülhet a KMÉ-termékek közé.
Bognár Lajos kitért arra is, a védjegy elnyeréséhez az előállítóknak kell jelentkezniük, mivel az ő felelősségük a minőség garantálása és a vizsgálatok elvégzése is. A védjegy után használati díjat is kell fizetni, ugyanakkor véleménye szerint ez a költség a piacon előforduló díjak alatt található. Hozzátette, a Nébih ettől függetlenül természetesen fog ellenőrző vizsgálatokat végezni.
A helyettes államtitkár említést tett arról is, hogy nem szabad elfelejteni, a vizsgálatok szerint a magyar vásárlókat, fogyasztókat az ízlési érzet befolyásolja leginkább a minőség megítélésében.
Vezető kép: MTI
Qrcsányipiktor
2020-10-20 at 13:59
Állítólag a halottak sem bomlanak le rendesen, van, ahol vmiért exhumálták az egy éve eltemetett holttestet és bomlásnak nyoma sem volt. Annyira tele van nyomva a mai ember műanyaggal, tartósítószerrel/szarral, ami persze felhalmozódik a szervezetben.
Elég bizarr és borzongató, de el tudom képzelni.
Einzelzahnwicklung
2020-10-20 at 11:34
csekk
2020-10-19 at 19:51
Nekem a mai napig fáj a szívem az eszkimó gyorsfagyasztott gyümölcsökért. Amikor még volt hazai málna, igazi, nógrádi! Ma már keresve sem kapni magyar málnát. Nagy István miniszter Úrral “egyoldalú” levelezést folytatok, sok-sok kéréssel, hogy milyen területeket kellene felhozni, segíteni, támogatni, újjá építeni. Ilyen a hazai bogyós gyümölcs ágazat is. De ma már nem kapni egy jó csemege uborkát sem, a konzervgyárak átálltak a silány, édesítőszeres, aromás, kálcium-kloridos ratyi cuccra. A magyar konzervipar megilletné, hogy újragondolják, és felélesszék!
Einzelzahnwicklung
2020-10-20 at 11:22
csekk
2020-10-19 at 19:51
Nekem a mai napig fáj a szívem az eszkimó gyorsfagyasztott gyümölcsökért. Amikor még volt hazai málna, igazi, nógrádi! Ma már keresve sem kapni magyar málnát. Nagy István miniszter Úrral “egyoldalú” levelezést folytatok, sok-sok kéréssel, hogy milyen területeket kellene felhozni, segíteni, támogatni, újjá építeni. Ilyen a hazai bogyós gyümölcs ágazat is. De ma már nem kapni egy jó csemege uborkát sem, a konzervgyárak átálltak a silány, édesítőszeres, aromás, kálcium-kloridos ratyi cuccra. A magyar konzervipar megilletné, hogy újragondolják, és felélesszék!
Girolamo
2020-10-20 at 05:32
Jelen korunk rohanó munkavállalója,a multinál vásárol.
Ők is vesznek hazai árut.A multi nem a vásárlók minőségi igényeit elégíti ki,hanem ellát,ès üzletel.Az üzlet,az üzlet.
A vásárlói kereslet,igény,és a hatósági ellenőrzés,együtt sem győzhet,az üzletpolitika ellenében.
Az áru nagyrésze, eleve”sokáig pulton tartható”fajtakörökből való.Ezek a piacosabbak,csak genetikai manipulációval vannak előállítva.
Aligha van a dömping nyári hónapok kivételével más paradicsom a pulton.
Szinte kizárt.Hidrokultúrás a termelés nagy része.Tehát,termőtalaj nélküli a termesztés.De ez ma már a verseny része.Hagyományos zöldséget a piacokról lehet beszerezni,illetve eddíg lehetett.
Ha utóbbit nem keressük,és nem vásároljuk,akkor nem is lesz.
Hagyományos hazai fajtákat és minőséget,nincs ember,aki a multi áraival versenyezve prezentáljon.
Ezt”óhajthatjuk”,de ilyen nincs.
Viszont az is igaz,hogy ezt az állandó elsőosztályú kínálatot,a multi ellátására szakosodott profi nagytermelők tudják beszállítani.
A termelésben ezek a legkorszerűbb termelői láncok.Kár a kosaraspiac hazai ízeit rajtuk keresni,nem azért jöttek létre.Ez üzlet.
Gáspár Anette
2020-10-20 at 01:37
Kivéve, amikor a szagtalan, íztelen kápiapaprikákat kínálják az embernek.
A szállító magyar, a termelő meg tudja az EU, hogy honnan…
csekk
2020-10-19 at 19:51
A nagy múltú hazai konzervgyárakat az előző kormányzatok adták el, de gyanítom, hogy a mesterek az eredeti recepteket nem adták tovább. Hol van a régi Glóbus csemegeuborka íze, a maiak a fasorban sincsenek, nem beszélve a finom, illatos löncshúsról, vagdalthúsról, stb. Nagyon sajnálom a mai negyven alatti korosztályt, hogy nem érezhetik ezeket az ízeket.
moliere
2020-10-19 at 16:41
Itt hogyhogy nincsenek megszámozva a kommentek? 🙂
moliere
2020-10-19 at 16:40
Talán sokan azt hiszik, hogy ha az élettől lemaradnak, mint az eu, who, ensz, fifa, emneszti, grimpisz meg ilyen szocialista szellemiségű kreténházak hívei, hogy akkor majd talán a halálról is lemaradnak… valamennyivel… nem tudom.
moliere
2020-10-19 at 16:37
Einzelzahnwicklung!
Magyarországon egy kísérleti laboratórium földjein hibrid kukoricát próbálgattak. Egyik parcella a kísérleti hibrid, a másik parcella a kontroll csoport, amit a kereskedelemben vettek, sima kukorica vetőmag. Mikor készen voltak, a szokásos eljárás szerint ki akarták irtani az egészet, hogy lehessen a földet újra használni. A kereskedelmi forgalmú “sima magyar” kukorica meg csak állt, állt, és le se sz.rta a permetszert. Megnézték, hogy hát ezt most így hogy, és kiderült, hogy hát ez a sima magyar kereskedelmi forgalomban kapható vető kukorica bizony gmo.
Csurig vagyunk vele. De már hogy a fészkes borjúfa.szba ne lennénk vele csurig, mikor az oláh/bolgár uniós csatlakozás percében Oláhországban már nem volt nem gmo kukorica, az unió meg megnyitotta nekik a határt? Amúgy valószínűleg nem lesz tőle semmi bajunk, sokat mondó műbalhé az európai gmo-elleni harc, mikor csurig vagyunk gmo takarmányon nevelt hússal. Bióval is. Mintha az ellen harcolnánk uniós szinten, hogy ne tegyenek gumicsiszmát a gőzgépek kazánjába, mert akkor büdös lesz a szövőnők szoknyája. Kicsit le vannak maradva.
moliere
2020-10-19 at 16:31
Már az osztrákok eszik a sza.rt, mi meg a javát. Igaz? Sőt, tömegek járnak át hozzánk vásárolni, mert itt olcsóbban jobbat kapnak.
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Einzelzahnwicklung
2020-10-19 at 16:27
Mi Virágoskútról szerezzük be a mangalica, marha, bárány stb. termékeket, mert a bolti valóban hányadék. Nyomják ezerrel a Na-nitritet a kolbászbetegség ellen, nekem kiütéseket okoz, nem tudom megenni. Spar és társai, na meg tesco, alap hús, pl. marha vagy sertés karaj, lengyel vagy szlovák. Kinek kell? Honnan tudjam, milyen GMO szójás silóval etették őket? Sokszor alap termékek nem elérhetőek, kritikán aluliak ezek üzletek. Inkább termelői piac,vagy méginkább biopiac. Csak az azért drágább.
Juci
2020-10-19 at 15:53
ha tuti hazai kolbász, szalonna, gyümölcs, zöldség kell nekünk, lemegyünk Cecére vagy Hortra. Bennük még nem csalódtunk 😛
Jurka
2020-10-19 at 15:49
A hentes árú környékén is körbe kellene nézni,ehetetlen rossz minőségűek mind a húsok,mind a felvágottak.
Üzletekben 8-10 méteres felvágott pult,tele ehetetlen szeméttel!
Én rákényszerűltem falun megvenni a háztájit.Ezt ajánlom mindenkinek,azt kikopik a szemét a boltokból!
odu
2020-10-19 at 15:36
Á, dehogy.
ViAM
2020-10-19 at 14:26
Az “ízlési érzettel” becsukott szemmel meg lehet különböztetni a magyar árút a többitől, mert kiválóbb. Ízre, illatra, zamatra, csak az orrunk után kell menni a piacokon is.