Tavaly csaknem 1267 hektáron folyt tormatermelés Magyarországon, és több mint tizenkétezer tonna torma termett, ami az Európai Unió éves össztermésének közel felét teszi ki – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön. A tájékoztatás szerint a szakaszos betakarítás és a tárolástechnológia eredményeképpen az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai, hanem a teljes európai piac kiszolgálására elég a magyar termés. Közleményükben azt is kiemelték, hogy a frissen reszelt magyar torma baktérium- és vírusölő hatású.
A magyar torma jelentős része megy exportra; a legtöbbet Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba viszik, jellemzően friss, lédig formában. A torma Magyarországon őshonos növény. Mára – valószínűleg nagy kézimunka-igénye miatt – egyetlen termesztőkörzete maradt.
Jelenleg Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől délkeletre, Létavértes, Bagamér, Álmosd, Újléta, Vámospércs, Kokad körzetében található a termőterület 98 százaléka, amely több száz családnak biztosít megélhetést
– közölte a NAK. A hazai tormaterület nagysága lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában.
A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is válasszuk a hazait
– hívta fel a figyelmet közleményében az agrárgazdasági kamara.
A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma, baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, hatásos húgyúti- és vesefertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén
– ismertették.
Forrás: MTI; Fotó: egeszsegkalauz.hu
Facebook
Twitter
YouTube
RSS