Több tonna lejárt szavatosságú, nyomon követhetetlen húst foglalt le az élelmiszerbiztonsági szakhatóság egy főként gyros-alapanyagot előállító pomázi húsüzemben. Bár az üzemet kötelezték, hogy értesítse partnereit, és a kiszállított termékeit hívja vissza – ezt elszabotálta, és pimasz módon tovább folytatta szabálytalan működését. A hatóság végül felfüggesztette az egész kóceráj működését.
Döbbenetes élményben volt része a Pest Megyei Kormányhivatal élelmiszerbiztonsági szakhatóságának, amikor a napokban helyszíni szemlét tartott egy pomázi húsfeldolgozó üzemben. Az elsősorban gyros-alapanyagot előállító üzemben tapasztalt állapotokról Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott ekképp számolt be:
A munkatársaink odaérkezésekor a Pest megyei üzemben éppen egy három napja lejárt fogyaszthatósági idejű terméket dolgoztak fel. A helyszínen összesen 1865 kilogramm lejárt fogyaszthatósági idejű, és/vagy nyomon követhetetlen csirkecombot, combfilét, továbbá 154 kilogramm marhafaggyút találtak a szakértők, akik azonnal elrendelték az áru forgalomból való kivonását és megsemmisítését.
Tarnai Richárd tájékoztatása szerint a húsüzemben ezen felül 1548 kilogramm fagyasztott termék eredetét nem tudták számlával igazolni, illetve a hús származását igazoló azonosítók annak ellenére megegyeztek, hogy két különböző cégtől származtak. Ezért elrendelték a húsáru forgalomból való kivonását, és egyben hatósági zár alá is helyezték.
A feldolgozót köteleztük a partnerei értesítésére, és az elmúlt három napban kiszállított termékek kereskedelmi forgalomból való visszahívására
– folytatta a kormánymegbízott, aki arról is beszámolt, hogy a helyszíni szemlével párhuzamosan a hatóság a nagyobb mennyiségeket átvevő egységeket még aznap délután felkeresték, és megtiltották a húsok további forgalmazását. Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök három helyszínen több száz kiló filézett és csontos húst vontak ki a forgalomból, mert azok a vizsgált húsüzemből származtak, és nyomon követhetetlen volt az eredetük. Ám hamarosan kiderült, hogy az üzem nem értesítette minden partnerét a húsok visszahívásáról, ezért a hatóság a következő napon további vendéglátóhelyeket ellenőrzött. És, láss csodát, kiderült: a húsüzemből továbbra is érkeztek hozzájuk különböző termékek! Ezért a hatóság további két tonna alapanyagot és készterméket vont ki a vendéglátóipari egységekből – tudatta Tarnai Richárd.
Két nappal később utóellenőrzést tartottak a „szófogadatlan” pomázi húsüzemben, és ennek során további két tonna alapanyag és félkész termék megsemmisítését rendelték el, az üzem működését pedig felfüggesztették.
Forrás, képek: kormanyhivatal.hu
khm
2017-07-06 at 15:57
Szegény Tarnai Richárd.
Látszik rajta,hogy semmilyen terméket nem mer megenni. Hiszen,aki ilyen helyen dolgozik,az túl sokat lát. És nem is lesz étvágya.
Mindenesetre mindenkinek javaslom,hogy egy-egy hónapot töltsön el valamelyik feldolgozó cégnél. Még a spenótot is megutálja.
khm
2017-07-06 at 16:00
Sőt,ha kérhetném kormánymegbízott úr,hogy küldjenek ki néhány embert,MUNKÁSKÉNT ! ellenőrzésre.
Lenne meglepi…. 🙂 Mind munkaidő,mind termékalapanyag,mind csomagolt áru esetén.
Ferenc
2017-07-06 at 08:55
Ilyenek az anarcholiberális alapokon nyugvó “törvények”! Minden mehet, meg az ellenkezője is.
olszal
2017-07-06 at 07:34
Azért ez már felveti a Hatóság és a törvényhozók felelősségét is…
Maci Laci
2017-07-05 at 21:37
Már megint töketlenkednek a hatóságok.
Húsüzemet bezárni, engedélyeit visszavonni.
Ugyanezt a vezetőséggel is.
Teljes felszámolás.
Az vezetőség soha többé semmilyen cégben nem tölthet be funkciót, a minimálbéres segédmunkáson kívül.
Gáspár Anett
2017-07-05 at 20:19
Jobb, ha továbbra is nyomon követik, mert ezek továbbtrükköznek.