Német húsmaffia szippantja fel a magyar henteseket

Valóságos maffia épült ki annak érdekében, hogy a német húsipar versenyképessége megőrizhesse vezető helyét Európában. A húsipari munkások kelet-európaiak, akiket módszeresen és szervezetten zsákmányolnak ki különböző közvetítők és munkaszervezők. Szakszervezeti aktivista segít feltárni, hogy miről nem beszélnek szívesen Németországban - írta a hvg.hu. Bár a német hústermékek ára átlagosan 28 százalékkal magasabb az uniós országok átlagáránál (a hús többe kerül, mint Franciaországban vagy akár Belgiumban), a német húsipar mégis Európa legversenyképesebbjének számít. Miközben a foglalkoztatottak száma az elmúlt években stagnál vagy csökken, ennek az ágazatnak egy munkaórára lebontott kibocsátása évről évre emelkedik: csökkennek vagy stagnálnak a költségek, a bevétel viszont növekszik. A nagy húsipari cégek folyamatosan terjeszkednek és gigantikus beruházásokat terveznek. A húsipar csak 2012-ben majdnem ötven százalékkal növelte az összkapacitását. A németek Európa legfőbb húsexportőrei. A fő konkurensei, a dán, a belga és a holland húsfeldolgozók pedig nem képesek biztosítani az exportmennyiségek titkát, az olcsó munkaerőt. A jelenlegi szabályozási keret Németországban két évtizede tökéletesen kiszolgálja a húsipari kis- és nagyvállalati tulajdonos érdekeit. A siker kulcsa lényegében a kelet-európai munkavállalókban rejlik, akik sok esetben éhbérért dolgoznak éjjel-nappal a német vágóhidakon, és ha holnap hazamennének, a német húsipar azonnal összeomlana. A Németországban pórul járt magyar hentesekről bővebben a
-n olvashatnak. Fotó: magyarhirlap.hu
