Biztonságosabb étteremben, mint otthon étkezni Alain Ducasse francia sztárséf, több Michelin-csillagos étterem tulajdonosa szerint, aki azt kérte a francia kormánytól, hogy engedélyezze a felelősségteljes éttermeknek a részleges megnyitást.
Jelenleg sokkal jobb lenne egy olyan étteremben étkezni, amely egy kicsit is elővigyázatos, mint otthon, amikor (Franciaországban) csak a lakóhelyhez legközelebbi üzletben lehet bevásárolni, ahol mindenki megfogdossa a gyümölcsöket, és az emberek nem viselnek maszkot- mondta a sztárséf a francia hírügynökségnek. Alain Ducasse-t, akinek az éttermei 17 Michelin-csillaggal rendelkeznek, pénteken fogadta Emmanuel Macron államfő a vendéglátószektor más vezetőivel együtt.
A vendéglátás jobb lesz az egészségbiztonság szempontjából (mint az otthoni étkezés). A kormány meghallotta ezt a véleményt. Még meg kell emésztenie, de a tudatra ébredés a vezetőink részéről egyértelműen megtörtént
– mondta a séf, aki szerint a francia éttermek várhatóan június 2. és 20. között nyithatnak újra. A francia kormány korábban azt közölte, hogy a március 15-én hatóságilag bezárt vendéglátóipari egységek újra nyitásáról május végén születhet döntés.
Forrás: MTI; Fotó:Horváth Péter Gyula/PS
csakafidesz
2020-04-26 at 02:31
Életem legkomolyabb gyomorrontását Budapesten egy frekvenált helyen lévő kínai éttermében kaptam. 3 napi fosás.. Soha többé, azóta kínainál nem ettem és nem is fogok. Az egy dolog, hogy nem tudni miből főznek, de mocskos belül minden, még a lábas is.
Tibor
2020-04-26 at 03:35
A nemzetiségnek ehhez semmi köze. Attól függ, ki és hogyan üzemelteti a konyhát. Annak idején volt több kínai is ( láttam a konyhát), ahova bármikor be mertem menni és bármit fogyasztani. Viszont dolgoztam magyar pékségben, ahol barna volt a liszteszsák, annyi csótány volt rajta. Dolgoztam magyar tulajdonú pizzériában, ahol a romlott, lejárt, penészes alapanygokról levagdosták a romló részeket, abból főztek, az ment ki a vendégnek és azt ette a személyzet is. Szintén dolgoztam magyarországi, de palesztin tulajdonban lévő étteremláncban, ahol a patkány bejáratos volt a konyhába, a szárazáru raktárban az egér fürdött a rizsben, mint Dagobert bácsi a dollárban, a légylárvák ropogtak a vendégek lábai alatt a teraszon (…king). De jártam Németországban echte sváb gasthausban is, ahol épp akkor kergették ki lapáttal a patkányt a vendégtérből, amikor beléptünk. És ez csak a jéghegy csúcsa.
Tibor
2020-04-26 at 01:24
Étteremben összezárva egy légtérben, járvány idején sok ember biztos egészségesebb (hüle f@sz). Még ezen járvány nélkül is rizikósabb, ezt mindenki tudhatja, bármi előfordulhat tömegek étkeztetése esetén. És a Michelin csillagos éttermek honnan vásárolják össze az egzotikus kajáikhoz az alapanygaikat? Azokat hány ellenőrizhetetlen kéz fogdossa össze, Thimbuktutól Bangladeshig, míg asztalra kerül, többnyire rabszolgákkal dolgoztatva, hogy az elit jól érezze magát. Nem beszélve a vegán kajáikról (génmódosított biszb@szok). Ezeket kellene most kinyitni? El tudná látni tízmilliók élelmezését? Volna rá fizetőképes kereslet is? Mert ugye ezek az éttermek az átlagember pénztárcájához vannnak igazítva. NEM LOBBI AZ EGÉSZ, Á DEHOGY. Amúgy meg egye a halál az ő kajákukat, az a miliomos, sznob ratyiknak való. Egy rendes hétköznapi rántottlevest nem tudnának elkészíteni. 17 csillagos? Minél több csillaga van, annál sz@rabb. Rég elrugaszkodtak a valóságtól, a sznobok igényeinek kiszolgálása és a hírnév hajhászása miatt fogalmuk sincs róla, mi a rendes kaja. Csak a lé és a hírnév érdekli őket, meg a verseny még egy plusz csillagért, mert akkor lehet, hogy a legnagyobb hírnevű kutya f@sza is betér hozzájuk és kapnak még egy csillagot.
bl
2020-04-26 at 01:21
A modern kort egy ilyen járvány teljesen készületlenül érte. Minden fejlesztése a biztonság ellen hatott. A globalizáció következtében számtalan gyenge pont azonosítható. Maga a globalizáció kérdőjeleződik meg e járványban, mert ez lecsenghet, de felsorolhatalanul sok fertőzési útvonal marad a rendszerben, amit előbb-utóbb valami ki fog használni. Ettől lesz/lett krónikus beteg a globalizáció.
Orientál
2020-04-26 at 00:43
Akkor tessék csak zabáljál a muszlim migránsaid által üzemeltetett az egyik zabáldájukban.
csakafidesz
2020-04-26 at 02:34
A mszulim kezet se mos főzés előtt. Budapest, kebab árus. Leszeli a húst a forgó nyársról bele a saját tenyerébe, majd odateszi a tálra. Utána kiszolgál másokat, pénzt számol, stb.
zolatiguszti
2020-04-26 at 00:41
Mislenéknak már Csikung gyolózik a járvány a heréivel.
Ilyen ökörséget előhozni, hogy a boltban mindeki megfogdossa az árut!
És? Franciáéknál nem szokás msoni a zöldséget, gyümölcsöt és a húst?
Ellenben az éttermében közös evőeszközöket bútorokat, és helyiséget használnának, ahol az étel a közös légtérben kerülne felszolgálásra és ahol az elfogyasztása sokkal több időt tenne ki mint egy bevásárlás a boltban maszkban amit ugye étkezésnél lehetetlen viselni.
A bolt után a háztartáshoz képest szükségtelenül sok ember kezén át megy az áru mire felszolgálják akik napi személyes kontaktjukkal is virológiai kapcsoaltba lehet így kerülni.És ennek nagy része még akkor is áll ha átmennek éltekiszállításba és nem helyben szolgálnak fel.Neveséges.
Toni
2020-04-25 at 22:26
“…több étterem tulajdonosa szerint…”
Valahonnan a szemétdombról kerülhetett ilyen magas polcra ha náluk az otthoni konyha egészségügyi kockázat volt!
moliere
2020-04-25 at 22:16
Bejla, jogos az észrevétel, ott kéne jelentkeznie a járvány tanulságának: a nem európai konyhaművészet európai bázisaiban el kéne jutni oda, hogy nem ragad oda a vendég…
A másik: nekem pont az jutott eszembe, hogy amikor a “jobb” éttermekről beszél, már hallom előre a rasszizmusvád kórusát. Mert köztudott, hogy az arab, a néger, a kínai, az indiai éttermek esetében ez a “jobb” étterem kitétel nehezen értelmezhető, vagy kapcsolható össze a higiéniával. Habár van kivétel. De mondjuk azt sosem látjuk, hogy mi van a konyhán, mi van a hátsó bejárat mögött.
A sztárséfek Michelin-csillagos világa nyilván hátul is tiszta. A marrakesi piac világhírű, világörökségi és nagyon finom kajapiaca egy merő giga-látványkonyha, és Marokkó úgy tisztán tartja, mint a koronázási ékszereket, hiszen tudja: az ország legfontosabb helye a marrakesi esti ételpiac.
De ellenpélda, hogy Magyarországon is van sok nyugati üzletlánc, ahová sosem menne be többé egy magyar vevő sem az első bejáraton, ha egyszer bemehetne a hátsón…
Eljutunk oda, ahol ma India tart: a turistának a bennfentes azt javasolja, hogy CSAK utcán egyen, mert ott mindent láthat. Szállodában evés, konyha nem látás = két hét fosás. Mivel zéró szintű a társadalmi bizalom alapja. Nálunk nem zéró. Franciaországban most derül ki, hogy szelektíven van meg, van, ahol teljes lehet a bizalom, sosem leszel beteg, van, ahol szinte biztos, hogy az életeddel játszanak, minden nap, mert bármikor mehetsz a járványkórházba. És most itt van + a korona. És az arab látványosan telibeszarja. Érthető a francia álláspontja, de ott már minden rasszizmussá változott.
Bejla
2020-04-25 at 22:59
a marrakeshi piachoz még nem volt szerencsém 🙂
magyaro.-on már rég nem fogyasztok ázsiai ételt kifőzdéből (direkt nem éttermet írtam)
elég, ha annyit mondok, a mandulaszeműek 2 féle ételt főznek: 1 jó minőségűt saját fogyasztásra és 1 moslékot nekünk, vásárlóknak
Paczona Ottó
2020-04-25 at 23:03
Az általánosítás tévútra vezet. Láthattatok elég “magyar” éttermet, pizzériát, pékséget, vágóhidat olyan állapotban, hogy az ember gyomra felfordul. Viszont ismerek olyan autentikus éttermet, ahol a tulajdonos és a szakácsok is kínaiak. Olyan tisztaság van hátul is, hogy bárki elcsodálkozna. Sok ilyen-olyan ellenőrzés is mindíg mindent rendben találtak. Évtizedek óta nem fizettek semmilyen büntetést. Igaz a konyha korszerűsítésére folyamatosan tízmilliókat költenek. Bár nem olcsó, de az oda járó közönség hajlandó megfizetni.
Bejla
2020-04-26 at 10:49
hát apám az az 1 lehet az a bizonyos kivétel, ami erősíti a szabályt 😉
Bejla
2020-04-25 at 21:48
ez a lúzer nem volt még európai ázsiai étteremben