Gerhard Schröder volt német szociáldemokrata kancellár, Angela Merkel elődje e poszton felháborodott azon, hogy a Volkswagen wolfsburgi kantinjában nem lehet majd kapni húsos ételeket. Egész pontosan a német gasztronómia egyik állócsillaga, a currywurst kivezetése akasztotta ki. A volt politikus szerint ez a galád döntés a német melósok megcsúfolása.
Schröder – akit feltűnően elegáns öltözködése miatt Armani-kancellárnak is hívtak – azt írta LinkedIn-profilján:
Ha még mindig a VW felügyelőbizottságában ülnék, nem történhetett volna olyan, hogy az egyik vállalati étkezde leveszi a currywurstot az étlapról, és teljesen átáll a húsmentes választékra. A vegetáriánus étrend jó, én magam is étkezem így időnként. De hogy elvből ne legyen currywurst? Nem!
Schröder közismert rajongója a pépesített, bélbe töltött húsipari melléktermékből és currys ketchupból álló ételnek. Saját bevallása szerint, ha Berlinben jár, az első megállója általában egy currywurst-bódé. A volt kancellár és Volkswagen-felügyelőbizottsági tag véli, hogy a döntés nem tükrözi a munkavállalók akaratát.
És hogy a VW dolgozói valóban ezt akarják-e? A Volkswagen húsüzeme 2019-ben még mindig 7 millió kolbászt gyártott. A currywurst sült krumplival a munkások energiaszelete, és ennek így is kell maradnia
– szögezte le a volt kancellár, aki talán ezzel is demonstrálni akarta szociáldemokrata elkötelezettségét. A Volkswagen közleménye szerint viszont sok munkavállaló vegetáriánus és vegán alternatívákat szeretett volna a kantinba, és az új irányvonal a fenntarthatóságot is szolgálja.
Nyitóképünkön a Curry 36 német gyorsétteremlánc elsőként megnyitott üzlete látható, amely Brelin Kreuzberg városrészében várja a vendégeket. A német specialitást, a currys kolbászt Herta Heuwer alkotta meg az akkori Nyugat-Berlinben 1949-ben, majd a fűszeres szószt két évvel később Chillup márkanéven szabadalmaztatta.
Forrás: Telex.hu; Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon
Facebook
Twitter
YouTube
RSS