Első pezsgőjével jelentkezik a nemzetközi szinten és országosan is elismeréseket nyert borokat alkotó PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet – derült ki egy mai sajtótájékoztatón.
A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a Pécsi Tudományegyetem része, a pécsi borvidék középpontja. A kutatóintézet 1949-ben, több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre; fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Ennek szolgálatában mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 300 éves, 1600 négyzetméter alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik. A szőlőfajta-gyűjtemény – amely mára több, mint 1800 tételből áll – a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja. A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak. Hazánkban egyedül Pécsett folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, amelynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése. A főbb gombabetegségeknek ellenálló, rezisztens fajták kialakítása gazdasági és környezeti szempontokból egyaránt előremutató. Az új érték teremtését célozzák a nemesítési, genetikai kutatások. Az intézet 26 államilag elismert szőlőfajtával és 29 klónnal rendelkezik.
A borok tekintetében a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete az elmúlt években sikert sikerre halmozott. Néhány szép eredmény:
- Zenit 2016, 2017, 2018: Magyarország legjobb újbora;
- Jázmin 2018: Pannon Borrégió TOP25 2019;
- Summa Merlot 2017: Magyarország TOP 100 bora 2019;
- Summa Cabernet Sauvignon 2017: VinAgora 2020 aranyérmese.
Három év munkája
Három év munkájának gyümölcseként idén pezsgő is készült! Az alapanyagául szolgáló szőlő a zenit (a szó jelentése: a szemlélő feletti égbolt teteje) volt, amely a kutatóintézet Szentmiklós-hegyi birtokáról származik. Az Intézet pincéjében alakult át a szőlő borrá, a bor pedig pezsgővé, vagyis a zenit Nadírrá (a nadír a zenittel átellenes pont az éggömbön). Az ültetvény és a pince közötti tengerszintkülönbség 63 méter, ezért lett a pezsgő neve Nadír 63. Maga a Nadír 63 pezsgő zöldes-sárga színű. Finom buborékokkal rendelkezik, gyöngyözése folyamatos és kitartó, a pezsgő felszínén tartós fátyol keletkezik. Illatában az érett körte, őszibarack és a zenit fajtára jellemző egzotikus gyümölcsök (pl. mangó, ananász) fedezhetők fel. Ezek mellé társul a tradicionális eljárással készült pezsgők vajas, tósztos aromatikája. Ízében a korty könnyed, játékos savakkal, az illatot kiegészítő lime-os és citrusos ízekkel. Lecsengése hosszú, krémes, vajas.
A Pécsi Egyetemi Borbirtok válogatott borait – és a Nadír 63 pezsgőt – ősztől külön a tételekhez megálmodott ételekkel együtt is meg lehet kóstolni. A kezdeményezéshez a Főtér Borbár, a Kikelet Étterem, a Tenkes Csárda és a Zsolnay Étterem csatlakoztak. A Rose Novum 2019, a Zenit 2019, a Kadarka 2019, a Cirfandli 2017 és a csúcsbor Summa Merlot 2017 játékos recepteket ihlettek. A gasztronómia szerelmesei maguk is megalkothatják a fogásokat, ugyanis a receptek az UnivPécs weboldalán (univpecs.com) olvashatók lesznek.
Kép: Pécsi Tudományegyetem
Facebook
Twitter
YouTube
RSS