Minden intézetben karácsonyfát állítanak, lehetőség szerint a zárkákba is kerülnek fenyőágak, és az sem ritka, hogy a fogvatartottak megajándékozzák egymást egy-egy saját készítésű ajándékkal – közölte a vezérőrnagy.

Elmondása szerint már hetekkel korábban az intézetekben működő kulturális csoportok összeállítják a karácsonyi műsort, amelyet nemcsak az intézeten belül adnak elő, de sok esetben azon kívül is. Példaként említette a kalocsai fegyház női kórusát, amely a városi ünnepségen is fellép.

Csóti András hangsúlyozta: az ünnepekkor az egyházak és vallási közösségek szerepe is nő, a büntetés-végrehajtási intézetekbe ebben az időszakban rendszeresen ellátogatnak egyházi vezetők.

Egy főpásztori mise csodálatos élmény egy börtönben, még templomjáró emberek is azt mondják: az intézetekben ilyenkor a csend, az áhítat, az elgondolkodás szinte tapintható – fogalmazott az országos parancsnok. A beszélők is oldottabban zajlanak ilyenkor, az együttműködő fogvatartottak asztal mellett, kulturáltabb körülmények közt beszélhetnek a hozzátartozóikkal – tette hozzá.

A fogvatartottak asztalára is kerül bejgli: ezt a Közép-dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai börtönében működő pékségben sütik. A kezdeményezés nem példa nélküli, az olaszországi Pádua börtönében működő cukrászdában szintén rabok sütik a hagyományos olasz karácsonyi kuglófot. Ahogyan Magyarországon a bejglit, úgy Olaszországban is árulják a süteményt az intézeten kívül is.

Csóti András szerint így próbálják meg elviselhetőbbé tenni a szentestét a fogvatartottaknak. Úgy fogalmazott: december 24-én este olyan mély csend van a büntetés-végrehajtási intézetekben, amit csak az ismer, aki már volt ilyenkor börtönben.

Forrás: MTI/Mno.hu