kohéziós forrás
Zsigmond Barna Pál a Mi kérdezünkben: mindig, minden körülmények között van értelme a tárgyalásnak, de az ukrán félnek kéne most gesztusokat gyakorolni a magyarok felé (Videó)
Ismeretes, az Európai Tanács úgy döntött, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. Orbán Viktor miniszterelnök végül nem vétózta meg az uniós közös döntést, nem vett részt a döntésen, hanem hagyta a másik 26 tagállamot dönteni, akik „ellenszavazat nélkül” jóváhagyták a lépést. Az Európai Unió vonatkozásában a legfőbb érték az a kompromisszumkeresés kultúrája és a ragaszkodás a szerződéses rendszerhez, ami egy közös európai együttműködés eredménye, fogalmazott lapunknak Zsigmond Barna Pál. Az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára hozzátette, egy politikai döntés született arról, hogy Ukrajnának mindenképpen egy európai esélyt kell adni, olyan értelemben is, hogy el kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. Azonban a döntéshozatalnál senkit nem érdekeltek a csatlakozási feltételek, vagy a koppenhágai kritériumok. Továbbá az unió hitelből szeretne biztosítani további forrásokat Ukrajna részére, úgy, hogy az eddig adott jelentős források vonatkozásában nincsenek információk, hogy pontosan mire költötték el. A Magyarországnak járó uniós forrásokról, az orosz-ukrán háborúról, illetve a 2024-es EP-választásokról is beszélgettünk Zsigmond Barna Pál parlamenti államtitkárral. Részletek a videóban. Flesch Tamás, a Szállodaszövetség elnöke a PS-nek: Sok étterem és szálloda fog bezárni a magas energiaárak miatt - Ferkó Dániel kérdez (Videó)
Aki teheti, még most menjen étterembe, wellness-szállodába, mert hamarosan nem lesz hová mennie. Nagyon fog fájni a szállodáknak, éttermeknek és nekünk vendégeknek is az energiaválság miatti áremelkedés. Egy szálloda eddigi 5-10 milliós havi rezsije nemsokára 100 millióra fog emelkedni, ami már egy követhetetlen dimenzió - kongatta meg a vészharangot a PS TV Ferkó Dániel kérdez című műsorában Flesch Tamás, a Szállodaszövetség elnöke. Nagyjából elkerülhetetlen, hogy a jövő év elején az elszálló rezsiárak miatt egy bezárási hullám induljon el, ez nyilván érinti mind az éttermeket, mind pedig a szállodákat - teszi hozzá Flesch Tamás. A szakember szerint csakúgy mint a társadalom esetében, az éttermeknél is a középosztály érzi meg majd leginkább a válságot, egy Michelin-csillagos étterem nagyobb eséllyel tud talpon maradni. Átalakulhat a vendéglők étlapja, a drágább, nehezebben beszerezhető alapanyagokból készülő ételek átmenetileg eltűnhetnek. Öröm az ürömben, hogy a gyengébb forint miatt még több turista érkezik hazánkba, ami jól jön a vendéglátásnak. Ha kíváncsi, hogy az ünnepek előtt, alatt mi várható a belföldi turizmusban, vendéglátásban, akkor mindenképp nézze meg ezt a videót!