A kormány változtat a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozók megsegítése érdekében – tudta meg a Magyar Nemzet, az intézkedés lényege, hogy az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. A kormány egy összegben kifizeti február végéig a bértámogatást, a lépés a vendéglátóhelyeken kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti.
Mivel a vállalkozások kilátásait elbizonytalanította az erősen bürokratikus támogatási rendszer akadozó működése, jelentősen megváltoztatták a munkahelyek védelmére kiírt pályázat elszámolási és finanszírozási rendszerét – írta a lap.Az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások előre hozzájutnak a pénzhez. Az elszámolási rendszer pedig úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik. Ezzel biztosítja a kormány, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhozszállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak – írja a Magyar Nemzet.
A stabilan bővülő vendégforgalom a pandémia megjelenésével tavaly tavasszal váratlanul beszakadt, az év során elmaradtak a külföldi turisták, a járványügyi korlátozások miatt tavasszal és késő ősszel is leállásra kényszerültek a kereskedelmi vendéglátás, szállásszolgáltatás résztvevői. Február elején már harmadik hónapja nincs helyben fogyasztás az üzletekben, legfeljebb elviteles rendelésekért tér be az eddigi vendégkör töredéke az elvétve nyitva tartó helyekre. Az év elejére főként a kisvállalkozói rétegnél megnőtt a végleges megszűnés esélye is. Úgy, hogy a korábbi foglalkoztatottak 30-40 százalékos arányú tavalyi elvándorlása után az újabb pénzügyi kihívások a néhány hét múlva várható ágazati újraindulást is hátráltathatták volna – olvasható a Magyar Nemzetben.
Forrás: MTI; Fotó: PS
Namond
2021-02-03 at 14:41
Ja, a tulajdonosi kör.
Hogy a támogatásból mit látnak az alkalmazottak az me4g kit érdekel, ugye Vicc tor?
ViAM
2021-02-03 at 10:05
A nyavalygás helyett legalább annyit megtettek az elmúlt év alatt, hogy picétől a padlásig rendbe tették a vendéglátóegységeket?!
A fittneszesek pedig jó levegőn ássanak vidéki rokonaiknál, tegyék rendbe a kerteket, vágjanak gyújtósnak valót, többet érnének el vele, mint a bűzös termekben való ugrálással.
HlusztwisijakGotthard
2021-02-02 at 22:47
Biztos,hogy jó döntés,így befogni a lepcsesüket?
mert,hogy kígyót melengetünk…..,az biztos!
Kata
2021-02-02 at 21:53
Nem akarok senkit megsérteni, csak saját tapasztalataimról beszélek! Az általunk 25 éve rendszeresen látogatott éttermek, csárdák teljesen elszemtelenedtek az utóbbi években. Egy tányér leves 1.350.-ft, egy harcsapaprikás, / ami nem harcsából készült /,3.800.-ft, 2015-ben! Teljesen hülyének nézték az embert! Bélszín helyett hátszínt szolgáltak fel, és ha valaki nem ismerte a húsokat,még boldogan el is fogyasztotta! Ha reklamálni mertünk, úgy vágták elénk a tányért, hogy nem volt kedvünk többé odamenni. A halászlé nem volt átszűrve, tele volt szálkával, mindenféle cafattal. Nem lett volna rossz néha elmenni valahová, de azóta inkább elkészítek otthon mindent. Kicsit több utánajárás a friss alapanyagokért, több idő a főzésre, de legalább tudom mit teszek az asztalra. Tévedés ne essék,ha jó az étel, nem sajnálom rá a pénzt! De az, hogy átvágnak, nem is jó ízű, azért nem vagyok hajlandó fizetni.