
Lakosonként mintegy 127 kilogramm élelmiszer ment kárba az Európai Unióban 2020-ban, a koronavírus-járvány első évében – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
A hivatal első ilyen témájú jelentése szerint 2020-ban a háztartások termelték az élelmiszer-hulladék 55 százalékát, amely lakosonként 70 kilogrammot tett ki, míg az élelmiszerlánc szereplőinél ez 57 kilogramm volt. Egy lakosra vetítve mintegy 14 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett a termelésben, 23 kilogramm a gyártásban, 12 kilogramm a vendéglátásban és 9 kilogramm az élelmiszer-forgalmazásban. Az élelmiszer-hulladék összmennyisége csaknem 57 millió tonna volt az unióban, ebből a háztartásokban kidobott élelmiszer több mint 31 millió tonnát tett ki.
Magyarországon 2020-ban 905 067 tonna élelmiszer-hulladék keletkezett (egy lakosra vetítve mintegy 92 kilogramm). A termelésre az összmennyiségből 16 587 tonna, a gyártásra 187 391 tonna, az élelmiszer-forgalmazásra 41 952 tonna, a vendéglátásra 19 331 tonna jutott, miközben a háztartások 639 806 tonna (lakosonként mintegy 65 kilogramm) élelmiszert dobtak ki – tájékoztatott az uniós statisztikai hivatal.
Forrás: MTI; Fotó: MTI/Balázs Attila
Facebook hozzászólás
Veletek
2022-10-28 at 00:35
Nem kéne annyi “moslékot” gyártani, ha nem egészséges, valódi , minőségi élelmiszert, de a multik pénzéhsége határtalan. Amik az üzletekben vannak, annak legalább a felét még vásárlás előtt ki lehetne dobni. Jobban is járnánk !
kukmanyo
2022-10-25 at 18:15
Ez azóta van, mióta a hülyék kitalálták, hogy nem lehet állatokkal feletetni.
Bukohill
2022-10-25 at 16:22
Al Bundy és Bogár László megalapozott, egybehangzó véleménye szerint az Élelmiszeripar Rt. szemetet állít elő.
Ezzel legalább nem mérgeztük magunkat.
Grimmbusz
2022-10-25 at 16:08
Nem akarok az ördög ügyvédje lenni, de ha a kidobott élelmiszereket nem vennék meg (mert tudatos vásárlók és grammra pontosan tudják, jövő ilyenkor miből mennyi esznek) , az élelmiszeriparnak kevesebb lenne a bevétele, az nem okozna ugyanúgy bajt?
Ungarn über alles !
2022-10-25 at 15:45
“Magyarországon 2020-ban 905 067 tonna élelmiszer-hulladék keletkezett”
és szerintem a helyzet azóta csak romlott, hála’ az EU-s “ízlés” szerinti előre csomagolt mennyiségeknek ! …és persze sokszor az élelmiszer gyártási mennyiségének súlyával megegyező csomagoló anyag egyenes úton való szemétté válásáról hallgat az EU is meg a hazai kereskedelem is ! …pedig az jószerével mind valutás import anyag ! ez ám az igazi bűn !
Solaris
2022-10-25 at 15:40
Ebben a statisztikában benne van az a sok száz tonna
élelmiszeripari hulladék is ami a nagy gyártók és forgalmazók
számlájára írható.
Visszahívott és lejárt termékek, és az italokat is ide számolják.
Így jön ki a szám.
Az átlag, tudatos olvasót ezek a cikkek csak hergelik,
ha ezt van még hova fokozni.
A csárlihebdó ezt túltolta, azóta az óvóhelyen szerkesztenek.