Különleges, ínyenc íz lett 2022-ben az Év Bejglije


A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.
„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre. Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.
Az Év Ínyenc Bejglijét Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád Kávéházban készítette, és a Mennyei ajándék fantázianevet kapta. Ez egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, amelyben a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.
A kategória további díjazottjai:
Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli - Molnár Annamária - Füge Bolt és Kávézó, Budapest
Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli
Képes Gabriella - Képeschoco, Pácin
Hagyományos diós kategóriában:
-Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc
-Ezüstérmes: Simon Andrea - Desszert Center, Gyomaendrőd
-Bronzérmes: Szurgent Péter - Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategóriában:
-Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert - REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
-Ezüstérmes: Képes Gabriella - Képeschoco, Pácin
-Bronzérmes: Kiss Károlyné - Major Cukrászda, Budapest