A koronavírus-járvány kitörése óta Kína erőteljesen lép fel a vadorzáshoz köthető illegális tevékenységekkel szemben, mivel a kutatók úgy vélik, hogy a vírus nagy valószínűséggel vadállatoktól származik. Kína törvényalkotói döntést hoztak a vadállatok fogyasztásának beszüntetéséről is.
Hét év börtönbüntetésre és százezer jüan (4,5 millió forint) megfizetésére ítélt tobzoskapikkelyek csempészése miatt egy kínai nőt egy sanghaji bíróság. A nő társaival együtt külföldről érkezett a sanghaji Pudong Nemzetközi Repülőtérre 2017 novemberében és 2018 májusában, bőröndjében nagy mennyiségű tobzoskapikkellyel, vámnyilatkozat nélkül. A rendőrség összesen 110,45 kilogrammnyi tobzoskapikkelyt foglalt le.
Eközben az észak-kínai Tiencsinben a hatóságok szerdai közlése szerint, két 590 gramm súlyú elefántcsontot foglaltak le egy postai csomagban. A vámtisztviselők a gyanús tárgyakat egy olyan csomagban fedezték fel, amely az Egyesült Államokból érkezett. A két 35 centiméteres tárgyat régi ónkanálként regisztrálták a hatóságok megtévesztésére. Az ügyben érintett két gyanúsítottat letartóztatták, jelenleg folyik a nyomozás.
A kínai kormány 2015-ben betiltotta az elefántcsont és minden abból készült tárgy behozatalát az országba, 2017 végére beszüntette az elefántcsont mindennemű értékesítését a vadon élő állatok védelmére hozott intézkedések keretében.
Forrás: MTI
Naprózsa
2020-03-18 at 19:31
Már gyerekkoromban is járta a mondás:
A kínai mindent megeszik ami mozog, és mindennel fűszerezi ami nem mozog.
Engem így a XX. és XXI. században legjobban az idegesít bennük, hogy mi mindennek tulajdonítanak potencianövelő képességet, aztán szegény ilyen okból célpontnak kijelölt állatokat epéjéért, pikkelyiért könyörtelenül lemészárolnak.
Van már kék pirula, ha ennyire fontos az a nagy potenciál, hát vedd be te babonás buta hímmajom, de hagyd békén az állatokat!
Lajos
2020-03-18 at 19:22
A kína kultúra már elég régi. Európában még a földbevájt kunyhókban éltek még a haladó nyugati népek is mikor a Kínaiak már akkor a még régebbi fajojat zabálták. Lehet róla vitatkozni, hogy hülyeség e v. sem de régóta így van. És még nem döglöttek ki. Most meg szegény tobzoska hozza meg az armagedont. Lehet, hogy meg van benne a vírus valahol, de, hogy több ezer éve jól el vannak a Kínaiakkal az biztos.az inkább elképzelhető számomra, hogy kivonták a cuccot a tobzoskából és felturbózták, majd eltörtek egy két fijolát jó helyen. Máris lehet újra indítani a rendszert. Jó.! Kicsit más alapon. Nem egy Pestis v. Kolera de elég jól terjed és tökéletesen alkalmas befosatni a népeket. Leállítani az életet és bedönteni a gazdaságot. Mit tesz Isten!
Vidar
2020-03-18 at 17:10
Szegény kis tobzoskák. Ez most egyszerű megoldásnak/magyarázatnak tűnik, de ezek a jószágok igencsak régóta élnek a földön, és nem hallottam róla hogy bajt okoztak volna. Ellenben a kínai társadalom túlnyomó része nem tiszteli az állati életet. Megesznek tücsköt-bogarat, bármit ami él és mozog. Még leírni is borzalom: kutyát, macskát gyilkolnak hogy megzabálják.
Nézzük_magát_a_dolgot
2020-03-18 at 19:32
Én is viszolygok a távol-keleti gasztronómia vadhajtásaitól. De nr legyünk igazságtalanok a kínaiakkal, mert ez általános távol-keleti specifikum. Csak néhány példa: koreai kutyahús, Fülöp-szigeteki kacsaembrió, japán szalamandra, vietnámi kolbász (a kiéheztetett kutyát telezabáltatták fűszeres hússal, megvárták, amíg a félig emésztett massza a vékonybélbe ér, akkor a kutyát levágták, és a biokolbászt mesütötték…) stb. Én érteni vélem ezt a dolgot. Kína több ezer éves történelme alatt az egymást követő nemzedékek megannyi nyomorúságot és éhezést éltek át, és a permanens szűkölködés mellett évekig tartó ismételten visszatérő gyakori és hosszú totális éhínségek sújtották a népet. A rengeteg éhhalál mellett sokan a magas humusztartalmú termőföldet is megették, ettől remélve némi esélyt a túlélésre. Csoda-e, ha ezek miatt mindere ráfanyalodtak, ami aztán lassan természetessé vált. Persze az éhínség se magyarázat mindenre, egy európai általában megvárta, míg éhenhal. De koromnál fogva gyermekként még hallottam egy I. vh-s orosz fogságból visszatért falubeli embertől, hogy a sok éheztés és fehérjehiány miatt minden további nélkül megette volna a macskát is, ha lehetősége lett volna rá. Még két érdekesség. Az egyik, amit azért nem tudok én se szépíteni és jóindulatúan kimagyarázni. Kínai gasztronómiai csúcs a majomvelő-leves. Ennek során az összekötözött majom koponyáját feltörték, és köbehordozva a még élő majom agyvelejét a vendégek a levesükbe kanalazták. A másik, ami miatt a finnyásabbak sárgaságot kaphatnak, ők ne olvassanak tovább. Vagy 40 évvel ezelőtt ítéltek el egy baranyai kisvárosban működő pecsenyesütőt, aki kóbor meg ellopott kutyákat dolgozott fel kolbásznak.
K. János
2020-03-18 at 14:00
Ezek az aberrált ázsiaiak mindent megkúrnak, aztán megesznek. A hagyományos kínai “orvoslás” csak arra jó, hogy fajok a kihalás szélére sodródjanak.