A főváros XIV. kerületét kisebbségből irányító polgármestert a képviselő-testület nagy többséggel elfogadott határozatában arra kérte fel, hogy „közös megegyezéssel” kezdeményezze a leváltott Szili Adrián munkaviszonyának a megszüntetését. Ehhez képest Karácsony Gergely 2014. december 16-án olyan javaslatot terjesztett a kerületi jogi bizottság elé, amiben a megszüntetés helyett munkakör-módosítás szerepelt. A cégvezetőből vezérigazgató-helyettes lett volna, havi 750 ezres, az eddigihez képest százezer forinttal kevesebb fizetéssel. A dokumentum szerint amennyiben Szili Adrián munkaviszonya „bármilyen okból” megszűnne, hathavi munkabér illeti meg.

Csakhogy Szili Adrián – a volt BKV-s humánpolitikai igazgató, Szalainé Szilágyi Eleonóra Kecskeméti Törvényszéken tárgyalt végkielégítési ügyéhez hasonló – visszafoglalkoztatása meghiúsult. A jogi bizottságban egy igen szavazatot sem kapott a jogsértő előterjesztés. Karácsony Gergely a másnapi testületi ülésen már újfent a munkaviszony megszüntetésére, a volt vezérigazgatónak pedig 2014. december 23-án kifizetendő, hathavi „távolléti díjnak megfelelő” pénzre tett javaslatot.

A lap hiába kereste az érintetteket, sem Karácsony Gergely, sem Szili Adrián nem vette fel a telefonját. Egyes információ szerint Szili Adrián közvetlenül a leváltása előtt még hozott egy személyi döntést, és a vagyonkezelő médiacégének élére kinevezte Mravik Zsoltot. Szili Adrián korábban a szocialista vezetésű Csepel vagyonkezelő cégénél volt vezető beosztásban. A PM-es polgármester hiába hirdetett átláthatóságot, az önkormányzat átláthatatlan honlapjáról az említett előterjesztések hiányoznak, de nincsenek fent a határozatok és a jegyzőkönyvek sem.

Forrás: MNO